NSVOK top banner

Вход

"Презаредени" естествени клетки убийци дават обещание за лечение на рака

Cancer Immunotherapy OKЕдин вид "презаредени" имунни клетки може да бъде масово произвеждан, за да се помогне за борба с рака.

Изследователите зад ранната фаза на проучването от Империал Колидж Лондон твърдят, че развитието може да отбележи следващото поколение от най-модерните имунотерапии, наречени терапии CAR-T.
Тези персонализирани третирания включват препрограмиране на имунните клетки, за да се убие ракът.
НЗС в Англия съобщи в петък, че ще направи първата терапия, разрешена за лечение на лимфом, на разположение на пациентите от Фонда за лекарствата срещу рака.
В новото проучване, финансирано от благотворителната организация Bloodwise, изследователският екип създаде генетично конструирана версия на клетка, наречена инвариантна естествена убиец Т-клетка - CAR19-iNKT
Текущите терапии с CAR-T са много скъпи (около £ 300,000 на пациент) и са склонни да бъдат приспособени за всеки пациент. Въпреки това, учените зад настоящото проучване казват, че по-новата терапия с CAR-T има потенциала да бъде десет пъти по-евтина и може да бъде масово произведена, за да се даде възможност една партида да се използва при многобройни пациенти.

Новите изследвания показват, че CAR19-iNKT елиминира всички ракови клетки в 60% от мишките, като 90% от животните оцеляват дългосрочно.
Учените от изследването, публикувани в списание Cancer Cell, сега обмислят човешки опити.
Професор Анастасиос Карадимитрис, старши автор на изследването от Катедрата по медицина на Империал, заяви: "Тези ранни открития показват, че един вид имунна клетка, конструирана в лабораторията, за да бъде" презаредена ", обещава ново лечение за раковите пациенти.
CAR (химерен антигенен рецептор) терапия е нов тип имунотерапия, която включва отстраняване на вида имунна клетка от кръвта на пациента и генетична промяна в лабораторията. Това създава вид препълнена имунна клетка, подготвена да търси и унищожава раковите клетки. Тази нова, променена клетка след това се умножава в лабораторията, а армията от тези клетки за борба с рака се връща обратно в пациента.
Този подход е използван за създаване на ново персонализирано лечение за левкемия и лимфом и е довело до една трета от пациентите, без други терапевтични възможности да навлязат в дългосрочна пълна ремисия.
"Изследователите на рака и лекарите са много развълнувани от тази терапия - това означава, че вместо да разговаряме с пациентите за хоспис, можем да им предложим лечение, което има добри шансове за работа", обясни проф. Карадимитрис, базиран в Империалския център за хематология
В момента учените използват тип имунна клетка, наречена Т-клетка, за да създадат CAR лечение, наречено CAR-T.
Но в новото проучване имперските учени използват малко по-различен вид имунна клетка, наречена iNKT.
Въпреки че тези клетки са много по-редки в организма, изследователите установиха, че CAR19-iNKT са по-ефективни от CAR-T при елиминирането на раковите клетки.
Когато екипът използва генетично конструираните клетки за лечение на мишки с лимфом (вид рак на лимфната система), те установиха, че 90% от животните, третирани с CAR19-iNKT клетки, са оцелели дългосрочно в сравнение с 60% оцеляване на третирани мишки с CAR-Т клетки.
Учените са изненадани, че генетично конструираните клетки могат да пътуват до мозъка и да се справят с големи тумори - повишават възможността технологията да се използва един ден за мозъчни тумори, както и други ракови заболявания като простатата и яйчниците. Д-р Аласайр Ранкин, директор "Изследвания при изследванията за рак на кръвта" Bloodwise, заяви: "Текущите терапии на CAR-T, одобрени за употреба в НЗС, са ефективни за значително количество пациенти, но не всеки отговаря на тези лечения и те са изключително скъпи ". Това много обещаващо изследване е в началните етапи, но очертава една вълнуваща картина за това как може да изглежда бъдещето на това лечение. Възможността за евтини масово произвеждащи високоефективни анти-ракови имунни клетки е в много отношения свещеният граал на терапията с CAR. Ако успее, тя ще отвори тези животоспасяващи терапии за много повече пациенти. "Д-р Антония Ротоло, първият автор на изследването обясни:" Настоящите методи за производство на CAR-Т клетки използват собствените Т клетки на пациента. Въпреки това, iNKT-клетките могат да се получат от здрави индивиди и за разлика от Т клетките не е необходимо да се припокриват с пациента. Това означава, че лечението с CAR19-iNKT клетките може да се използва "
Тя добави, че следващата стъпка към технологията е да я тестваме при пациентите: "Нашите експерименти с животни показаха, че подходът може да елиминира раковите клетки, но не можем да предвидим потенциални странични ефекти - можем да проучим това само чрез проучвания на пациенти. опция, която сега проучваме. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!