NSVOK top banner

Вход

3D принтер за зъбни протези и в България (аудио)

3D zabiДа принтираш зъб или цяла протеза не е невъзможно. Зъболекарите в последните години се възползват от този начин в работата си, защото спестява време. Виктор Калатов коментира по БНР, че протезите могат да се изготвят на 3D принтер. Така има много по-точно напасване, защото се изработва на програма, която знае точните граници, точното позициониране, така че да има перфектно пасване.
„Има търсене, защото и стоматолозите започват да се развиват дигитално и съответно се изисква и по-дигитално развити лаборатории. Така се спестява много време и работа“, обясни той.

„Почти половината от продажбите на тази фирма са в сферата на денталната медицина“, казва Станислав Нанев, който е от фирмата, продаваща техниката.
Според него в бъдеще 3D принтирането има най-голям потенциал в медицината.
„В изработката на импланти, стави – всичко, което може да се произведе персонално за конкретния пациент. След като мине сканиране, може да се произведе точната част за него, която да пасне“, посочи той.
За това бъдеще работи сега д-р Бощен Вихър от биолаборатория в институт в Марибор. Неговият институт комбинира знанията от областта на програмирането, биологията и физиката, за да се постигне така желания от учените напредък да бъдат принтирани не само твърди тъкани, но и меки. Той обяснява, че е лесно да се принтира орган, но е трудно да се създаде цялата му сложност, за да може той да бъде напълно функционален.
Според него регенеративната медицина и тъканното инженерство ще са най-големите сектори, които ще имат нужда от развитието на биопринтерите. Това би решило и проблемите с големия брой чакащи за трансплантация. Медикът вярва, че триизмерното принтиране отваря нови възможности за технологиите и бизнеса. В България, макар и бавно, принтирането също навлиза.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост