NSVOK top banner

Вход

Генна мутация сочи към нов начин за борба с диабета, затлъстяването, сърдечните заболявания

genetikaИзследователите казват, че са открили генна мутация, която забавя метаболизма на захарта в червата, като дава на хората, които имат мутация, значително предимство пред тези, които я намят. Тези с мутация имат по-малък риск от диабет, затлъстяване, сърдечна недостатъчност и дори смърт. Изследователите казват, че тяхното откритие може да осигури основа за лекарствени терапии, които биха могли да имитират работата на тази генна мутация, предлагайки потенциална полза за милионите хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Проучването, което до голяма степен се подкрепя от Националния институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания (НИСБКЗ), част от Националните институти по здравеопазване, се появява в списанието на Американския колеж по кардиология.
"Ние сме развълнувани от това проучване, защото това помага да се изясни връзката между това, което ядем, какво поглъщаме и риска от заболяване." Знаейки, това отваря вратата за подобрени терапии за кардиометаболитна болест ", казва Скот Д. Соломон, професор по медицина в Медицинското училище в Харвард и старши лекар в болницата Бригъм в Бостън, който ръководи изследването. Той обясни, че изследването е първото, което напълно оценява връзката между мутациите в гена, основно отговорен за абсорбирането на глюкоза в червата - SGLT-1 или ко-транспортер-1 на натриевата глюкоза - и кардиометаболитното заболяване.

Хората, които имат естествена генна мутация, изглежда имат предимство, когато става въпрос за хранене, отбеляза Соломон. Тези, които ядат диета с високо съдържание на въглехидрати и имат тази мутация, абсорбират по-малко глюкоза от тези без мутация. Диетата с високо съдържание на въглехидрати включва храни като тестени изделия, хляб, бисквити и захаросани напитки.
В изследването изследователите анализираха връзката между мутациите SGLT-1 и кардиометаболитната болест, използвайки генетични данни, получени от 8,478 участници в проучването "Атеросклерозен риск в общностите" (ARIC). Проучването представлява 25-годишно наблюдение на атеросклероза и сърдечносъдови рискови фактори при хора, живеещи в четири американски общности.
Изследователите установяват, че около 6% от пациентите носят мутация в SGLT-1, което причинява ограничено увреждане на глюкозната абсорбция. Индивидите с тази мутация имат по-ниска честота на диабет тип 2, по-малко са с наднормено тегло, имат по-ниска честота на сърдечна недостатъчност и имат по-ниска смъртност в сравнение с тези без мутация, дори след корекция на приема на диети (включително общите калории, натрий и захари.
Въз основа на тези открития учените предполагат, че селективното блокиране на SGLT-1 рецептора може да осигури начин за забавяне приема на глюкоза за предотвратяване или лечение на кардиометаболитна болест и нейните последици. Те предупреждават, че развитието на такива целеви лекарства може да отнеме години и че все още са необходими клинични изпитвания, за да се определи дали лекарствата намаляват честотата на диабет и сърдечна недостатъчност и подобряват продължителността на живота.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации