NSVOK top banner

Вход

Доц. Такоров: Проблемът с малкото донори е чисто организационен (видео)

hirurzi transplБългария остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на БНТ водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров.
„България все още е на последно място по брой донори на 1 млн. души и в бъдеще това едва ли ще се промени. Донорството е функция на цялостната система на здравеопазването, а тя не е в особено добро състояние“, изтъкна проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.

„В България има прекрасни екипи по трансплантация и резултатите са абсолютно съпоставими с тези от страните по света. Процентът на починалите и следоперативните усложнения е абсолютно съпоставим. Не е съпоставим единствено броят на донорите на един милион души население“, обясни той.
„Когато една система се остави да работи без контрол, тя лесно запада. Агенцията по трансплантацията е органът, който трябва да изисква от реанимационните звена по-скоро да се реализират донори, а в момента всичко почива на доброволни начала“, заяви доц. Ивелин Такаров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.
„Ако погледнете на картата, всички донори идват от няколко трансплантационни центъра“, обърна внимание специалистът.
Проф. Владов подчерта, че все още не е била организирана среща с новия директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
„Проблемът с малкото донори е чисто организационен, а не е проблем на обществото, тъй като през последните години няма реализиран отказ на близки на починал с мозъчна смърт“, посочи доц. Такоров.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост