NSVOK top banner

Вход

Единствената клинична пътека по палиативни грижи е само за онкологични заболявания (аудио)

paliativВ България съществува неразбиране по проблемите на палиативната медицина, липсва адекватна нормативна база, обучен персонал и адекватно финансиране за оказване на палиативни грижи. Това е позицията на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР председателят на дружеството проф. д-р Любима Деспотова.

„Едно общество се оценява именно по грижите за най-уязвимите контингенти. Един от тях е групата на пациентите, които се нуждаят от палиативни грижи и техните семейства. Ние забравяме, че правото на тези грижи е неотменно човешко право и то е признато в редица международни документи. Към настоящия момент у нас все още не се мисли за продължителните палиативни грижи в този аспект. По никакъв начин не се обръща внимание на връзката на редица основополагащи международни документи с оказването на този вид медицинска помощ и не се разбира важността не само за отделния пациент, но и за неговото семейство и обществото като цяло“, коментира тя.
Проф. Деспотова подчерта, че има една единствена клинична пътека по палиативни грижи, която влиза в конфликт с дефиницията на Световната здравна организация и Хартата за правата на човека и пациента. Тази клинична пътека е свързана с онкологичните заболявания. Докторът подчерта, че тези грижи се полагат за много широк спектър пациенти, като най-голямата група не са онкологичните пациенти, а пациентите със сърдечно-съдови заболявания.
„У нас тази единствена пътека дава приоритет на около 30% от пациентите, а останалите 70% са изхвърлени от системата и дискриминирани. Ако ние осъзнаем необходимостта, финансиране ще се намери. Палиативната грижа трябва да стане част от националния здравен план“, каза проф. Деспотова.
Тя смята, че липсата на правна база и разписаната дискриминационна пътека, както и неспазването на международни пактове и подписани от нас конвенции могат да доведат до това, нуждаещи се хора от такава помощ да съдят държавата.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост