NSVOK top banner

Вход

Прост тест може да предскаже дългосрочната прогноза след инсулт

dementia okПрост тест, направен в рамките на една седмица от инсулт, може да помогне да се предскаже колко добре хората ще са се възстановили до три години по-късно, според проучване, публикувано в 17 октомври 2018 г. В онлайн издание на Neurology®, медицинското списание на Американската академия по неврология.

"Установихме, че този тест, който отнема по-малко от 10 минути, може да помогне да се предскаже дали хората ще имат нарушени мисловни умения, проблеми, които им попречат да изпълняват ежедневни задачи, като къпане и обличане, и дори дали те ще бъдат по-склонни да умрат". , казва изследователят Мартин Дихганс от университета "Лудвиг-Максимилианс" в Мюнхен, Германия. "Този тест трябва да се използва за изследване на хората с инсулт и за съветване на тях и техните семейства за дългосрочна прогноза, както и за идентифициране на тези, които най-много ще се възползват от интервенции, които биха могли да подобрят резултатите си."
За проучването 274 души в Германия и Франция, които са имали инсулт, получиха теста, наречен Монреалската когнитивна оценка, в рамките на една седмица от удара. След това те се разделят на две групи: тези, които нямат проблеми с мисленето и уменията за памет и тези с когнитивно увреждане. Участниците бяха тествани за своите умения за мислене и памет, моторно функциониране и способност да изпълняват ежедневни житейски задачи шест месеца по-късно и след това на една и три години след инсулт.

Изследването установява, че тези, които са мислели за проблеми в рамките на една седмица от мозъчния инсулт, са седем пъти по-склонни да умрат по време на трите години от проучването, отколкото тези, които не са имали мисловни проблеми. Скоростта на оцеляване за тези с проблеми в мисленето след три години е била 83%, докато процентът е 97% за тези, които нямат мисловни проблеми на ранен етап.
Тези с мисловни проблеми на първия тест също имаха пет пъти по-голяма вероятност да имат проблеми с моторните си умения, отколкото тези, които не са имали проблеми с мисълта рано. До три години след инсулт 29% от тези с мисловнни проблеми на първия тест имаха проблеми с моторните си умения, в сравнение с 5% от тези, които не са имали проблеми рано.
Хората с когнитивно увреждане са повече от два пъти по-склонни да имат проблеми, завършващи ежедневните си дейности, като къпане и превръзка, като 42% имат проблеми в сравнение с 13% три години след инсулт.
Тези с когнитивно увреждане са имали пет пъти по-голяма вероятност да продължат да имат проблеми с мисленето три години след инсулт, отколкото другата група.
Дихганс отбеляза, че тестът е помогнал да се предскажат резултатите, дори когато са взети под внимание и други фактори като тежестта на инсулта.
Ограничението на изследването е, че повечето от участвалите хора са имали относително леки удари, затова е необходимо да се направят повече изследвания, за да се определи дали резултатите се отнасят за хора с по-тежки удари.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост