NSVOK top banner

Вход

Проучване показва потенциал за разработване на течни биопсии на мозъчен тумор

brain cancer illustration okУчените правят крачки в разработването на течни биопсии за мозъчни тумори чрез откриване на туморна ДНК в течността от мозъка и гръбначния стълб.

Течните биопсии са течни проби от пациенти, например от кръв или урина, които осигуряват по-малко инвазивен начин за наблюдение на заболяването в сравнение с туморните биопсии. По-малко натрапчив тест може да бъде изключително полезен за мозъчните тумори, където събирането на проби може да бъде трудно и рисково за пациентите.

Учените от Cancer Research UK Cambridge Institute анализират цереброспиналната течност (CSF), която плува в мозъка и гръбначния мозък, при 13 пациенти с мозъчен тумор, наречен глиом. Те откриха туморна ДНК в пет (39%) от пациентите и техните открития са публикувани в EMBO Molecular Medicine.

Изследователите са използвали евтина и широко разпространена техника, наречена плитка секвенция на цялото геном, за да открие ДНК на мозъчния тумор - те търсят големи генетични промени, като например гени, които се дублират или губят.

За първи път изследователите идентифицирали туморната ДНК в CSF, като разгледат размера на ДНК фрагментите, които са по-къси от тези на здравите клетки. Това осигурява друг начин за откриване на ДНК на мозъчния тумор, което потенциално увеличава степента на откриване.

При един пациент множество тъканни проби от техния мозъчен тумор се сравняват с техния CSF. Генетичните промени съвпадат, но CSF съдържа промени, които са пропуснати в някои от тъканните проби, което предполага, че CSF пробите могат да отразяват репертоара на генетичните изменения, открити в мозъчните тумори.

Д-р Флорент Молиер, съавтор, който е работил като научен сътрудник в Cancer Research UK Cambridge Institute, заяви: "Течните биопсии показват голямо обещание за редица видове рак, но тестовете за мозъчни тумори са изостанали поради ниските нива на туморна ДНК, открити в телесните течности, по-специално в кръвта.

"Нашата работа показва, че е възможно да се използва евтина, лесно достъпна техника за анализ на туморната ДНК в цереброспиналната течност. В бъдеще смятаме, че тази техника може да се използва за идентифициране на пациенти, които могат да се възползват от допълнителни тестове, откриване на по-специализирани подходи за лечение. "

Около 11 400 души са диагностицирани с мозъчни тумори във Великобритания всяка година и едва 14% от хората ще преживеят болестта си за десетилетие или повече. Затова Cancer Research UK направи изследване на мозъчните тумори един от своите приоритети, изразходвайки около 25 милиона паунда през следващите пет години.

Професор Чарлз Суонтън, от Cancer Research UK, заяви: "Оцеляването при мозъчните тумори остава ниско и има спешна нужда от подобни изследвания, за да се идентифицират стратегии за по-добро управление на тези сложни заболявания. Биопсиите за тази трудна за лечение болест са една крачка по-близо.

"Сега изследователите ще трябва да разширят тази работа в по-голям брой пациенти и да разберат дали този подход може да има приложения в практиката, като например да посочи дали лечението на пациента работи."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост