NSVOK top banner

Вход

Изчерпват се възможностите за лечение и на най-обикновени инфекции (видео)

OkoliiskiБактериите вече станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33 000 европейци, а тази статистика важи и за България. Основната причина за това е безразборната употреба на антибиотици без предписание, защото много хора предприемат самолечение, безконтролна продажба на антибиотици без рецепта и диагноза, поставена не от лекар, а по симптоми, прочетени в интернет. Така изглежда картината у нас в момента, обобщават здравните експерти. Според тях резултатът е, че тялото развива резистентност към лекарства, които преди са ни помагали. Вътреболничните инфекции, причинени от недействащи антибиотици, също стават все по-чести.

Д-р Михаил Околийски, който е представител на Световната здравна организация за България каза от студиото на "България сутрин", че проблемът е толкова голям, че представлява една от най-големите причини за бъдеща смъртност в световен мащаб.
"Това става все по-голям проблем и поради това, че в последните 20-30 години не е открит нов антибиотик, изчерпва възможностите за лечение и на най-обикновени инфекции", подчерта д-р Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че в антибиотика няма нищо лошо, но той трябва да се взима след предписание от лекар и още, че не трябва да се бавим със започването на лечението с антибиотик и не трябва да го спираме по-рано от необходимото.
"Тази свръхмедикализация в България е много често наблюдавана и хората не са виновни, защото те трябва да бъдат информирани какво се прави, затова тази година провеждаме ударно тази Седмица на антимикробната резистентност", подчерта още представителят на СЗО за България.
Д-р Михаил Околийски допълни също, че проблемът в България е един от най-значимите в целия Европейски съюз, а вътреболничните инфекции стават все повече, но по думите му те не са причинени от лоши лекари, а защото има комплексен проблем.

Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти СЗО ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост