NSVOK top banner

Вход

Стоматолог: Анестезия при дете се препоръчва с лека ръка, а трябва да се прилага в краен случай (видео)

dete stomatologТри или пет кариеса при едно дете не са основание да се поставя пълна упойка. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. д-р Наталия Гатева от катедра „Детска дентална медицина” в Медицинския университет. Въпросът за това адекватно ли е прилагането на анестезия при лечението на деца с кариес или друг дентален проблем изникна след смъртта на 14-годишния Алекс през 2016 г., който почина на зъболекарския стол, след като му беше поставена упойка.
„Експертното ми мнение е, че удобството, както на родителя, така и на специалиста по дентална медицина, не може да е основание за лечение под обща анестезия“, коментира д-р Гатева.

Според нея през последните години с лека ръка се предлага на родителите пълна упойка, до която трябва да се прибягва само в краен случай.
„Не може при първа среща на детето със зъболекар и негативно отношение веднага да се прибягва към анестезия“, смята специалистът.
Тя уточни, че навремето пълна упойка е прилагана за лечение на кариеси сами при деца с тежки умствени увреждания.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Зъболекари ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост