NSVOK top banner

Вход

Диабет тип 1 нараства с повече от 3% годишно в Европа

diabetНови изследвания, публикувани в Diabetologia (списание на Европейската асоциация за изследване на диабета (ЕАИД)), показват, че новите случаи на диабет тип 1 нарастват с 3,4% годишно в цяла Европа. Ако тази тенденция продължи, честотата ще се удвои през следващите 20 години. Проучването е координирано от професор Крис Патерсън, Център за обществено здравеопазване, Queen's University Belfast, Великобритания.

На фона на почти универсално увеличаващата се честота на детския диабет тип 1, последните доклади от някои държави показват забавяне на това увеличение. Случайните доклади описват и циклични вариации в честотата, с периодичност между 4 и 6 години. В това проучване авторите са анализирали честотата на рандомизираните възрастови групи по възраст от 0 до 14 години, съобщени за 26 европейски центъра (представляващи 22 страни), които са регистрирали ново диагностицирани лица в географски определени региони до 25 години в периода 1989-2013 г.
Данните показват значително увеличение на честотата във всички центрове освен два малки центрове и максимален процент на увеличение от 6,6% годишно в полски център. Няколко центрове в страни с висока честота, включително Финландия и Норвегия, заедно с 2 центрове в Обединеното кралство, показаха намаляващи темпове на нарастване през последните години. Независимо от това, обобщеният анализ във всички центрове показва 3,4% ръст на честотата на заболеваемост годишно, въпреки че имаше известно предположение за намалена скорост на увеличение за периода 2004-2008 г., където той спадна до 1,1% годишно .


Степента на увеличение е сходна при момчетата и момичетата във възрастовата група от 0 до 4 години (съответно 3,7% и 3,7% годишно), а във възрастовата група 5-9 години (3,4% и 3,7% годишно) % годишно), но са по-високи при момчетата, отколкото при момичетата във възрастовата група от 10 до 14 години (съответно 3,3% и 2,6% годишно). Значителна 4-годишна периодичност е открита в четири центъра (Германия-Саксония, Германия Северен Рейн-Вестфалия, Швейцария и Великобритания Оксфорд), като три центъра показват, че най-скорошният пик в модифицираните ставки е настъпил през 2012 година. правдоподобна причина за това циклично отклонение от 4 години.
Авторите казват: "Постоянно нарастващият брой деца, които са диагностицирани с това хронично заболяване, което е свързано с добре документирани, удължени през целия живот заболеваемост и смъртност, има важни последици за тези, които планират и предоставят здравни грижи. или екологични причини или взаимодействия между ген и околна среда, които евентуално биха могли да доведат до профилактика на заболявания, означава, че трябва да продължат усилията за подобряване на качеството на грижите, за да се намалят дългосрочните усложнения и свързаните с диабета смъртни случаи ".
Те добавят: "Ключът към това е подобряването на контрола на кръвната захар, което ще бъде постигнато не само чрез по-сложни методи за доставка на инсулин, но и чрез увеличаване на инвестициите в услуги за подкрепа на добре обучени и специализирани екипи за грижи в достатъчен брой за нарастващите нужди на тази група деца и техните семейства. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!