NSVOK top banner

Вход

Д-р Виткова: Дискусията беше безплодна

VitkovaВ интервю за "Преди всички" д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър, окачестви дискусията като безплодна.
"Предизвестено беше, че ще завърши с неособено добър ефект. Министърът не участваше в нито едно заседание, заместник-министърът Начева участва в едно заседание. Нямаше на кого да зададем въпросите. Нас ни питаха какво да се прави. В сряда на последната работна група по финансиране ни представиха 14 точки, по които щяло да има гласуване. Гласуването не е консенсус, това е решение на мнозинството", каза д-р Виткова. Според нея има два взаимноизключваши се модела. 

"На практика разходите за здраве са 8 млрд. Половината са от джоба на болния човек. Световната практика е разходите от джоба на пациента да бъдат 20 процента. У нас те са 50 процента", отбеляза Виткова.
Според нея е очевидно, че системата не е готова за демонополизация:
"Ще е готова, когато има ясни разчети кое какво струва, да структурираме ясно основния пакет и да разберем кое няма да се покрива от основния пакет. Системата така не може да продължи да съществува няма никакви правила и никакъв контрол. Получавам такива пари за 2336 лева предоперативна консултация. Държавата е абдикирала напълно от този квазипазар. Сроковете също са абсурдни," каза още д-р Мими Виткова.
Тази седмица ще приключат срещите на петте работни групи, в които преди два месеца от Министерството на здравеопазването поканиха експерти, за да коментират предложената от здравния министър Кирил Ананиев реформа на здравоосигурителния модел, а Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване ще излезе днес със становище.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Реформа
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 7 дни
    Дрън-дрън-дрън и нищо конкретно. Хем държавата имала монопол. хем държавата я нямало. Не сме били готови за демонополизация, защото държавата я нямало. Марийче, време ти е да млъкнеш малко, че зе да се излагаш.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост