NSVOK top banner

Вход

Учените откриха гени, свързани с деменцията

dementia okИзследователският екип, ръководен от УКЛА (Университета на Калифорния - -Лос Анджелис ), е идентифицирал генетичните процеси, свързани с невродегенерацията, която настъпва при деменция - важна стъпка по пътя към разработване на терапии, които биха могли да забавят или прекратят хода на заболяването. Констатациите се появяват на 3 декември в списание Nature Medicine.

Изследователите откриват две основни групи от гени, участващи в мутации, които водят до свръхпроизводство на протеин, наречен тау, отличителен белег на прогресивната загуба на неврони, наблюдавана при основните форми на деменция. Изследването до голяма степен се прави при модели на мишки с деменция, въпреки че изследователите са направили допълнителни експерименти, които показват, че същият генетичен процес се наблюдава в човешкия мозък.
Въоръжени с това знание, екипът търси голяма база от данни за генетичните ефекти на експерименталните лекарства, за да идентифицира тези, които могат да променят тази загуба на неврони или невродегенерация. В човешките клетъчни култури, изследователите показват, че използването на тези молекули се намесва в невродегенерацията.


"Нашето изследване е най-изчерпателното публикувано досега усилие за идентифициране на източника на невродегенерация в различните видове и предоставя важна пътна карта за разработването на потенциално ефективни нови лекарства за болестта на Алцхаймер и друга деменция", казва старшият автор д-р Даниел Гешвинд, професор на неврологият и психиатрия, който е председател на "Гордън" и "Вирджиния Макдоналд" в областта на човешката генетика в Училището по медицина "Дейвид Гефен" в УКЛА.
Повече от 5 милиона души в Съединените щати имат болест на Алцхаймер или свързани деменции; този брой се очаква да се утрои почти до 2060 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Понастоящем няма лечение, което да промени хода на деменцията, свързана с невродегенерацията.
Въпреки че учените са идентифицирали гени, свързани с риска от деменция, няма достатъчно разбиране за това как тези гени допринасят за каскадата на събитията, които водят до умирането на мозъчните клетки.
Изследователският екип се стреми да решава този пъзел чрез подход, известен като "системна биология", който прилага мощни геномни и аналитични средства за цялостно изследване на генома, като взема предвид сложните взаимодействия на хилядите гени и клетките и протеините, които произвеждат.
Изследователите са използвали биологията на системите за идентифициране на генетичните процеси в мутация, което води до свръхпроизводство на тау в предната част на деменцията, форма на ранна деменция. Подобен процес също е показал, че играе важна роля в болестта на Алцхаймер и друга форма на деменция, известна като супрануклеарна парализа, която засяга както движението, така и когницията.
Екипът на Гешвинд е представил хипотезата, че причината, поради която изследванията с миши модели на деменция често не дават резултати, които могат да се превеждат на хората, е, че повечето изследвания на мишки са разчитали на един единствен инбриден щам.
За да се увеличи вероятността техните открития да имат по-широки последици, изследователите изследват мутацията, причинена от фронтотемпорална деменция, в три генетично различни вида мишки. Екипът разгледа генетичната активност, която се случва в различни части и времена в дегенериращ мозък.
В изследването се установява, че два генни клъстера са свързани с невродегенерация във всичките три миши модела и в чувствителните области на мозъка.
"Все още има значителна работа, която да се направи, за да се разработят лекарства, които могат да бъдат ефективно използвани при хората срещу тези цели, но това е окуражаваща стъпка", каза Гешвинд,
Други автори на изследването са Вивек Сваруп (първи автор), Флора Хинц, Джесика Рексач и Арджън Саркар от УАСГ; Кен-ихи Ногучи, Хиройоши Тогосхига, Акира Ода, Кейсуке Хираи и Шиничи Кондо от Takeda Pharmaceutical Co. Ltd. в Япония; Никълъс Сейфрид, Джеймс Ла и Алън Леве от Училище по медицина на Университета "Емори"; Чилин Чен и Стивън Хаггарти от Медицинско училище в Харвард; и Мъри Гросман, Вивиан Ван Деерлин и Джон Трояновски от Перелманското училище по медицина в Университета на Пенсилвания.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации