Все по-близо до края на общинското здравеопазване (видео)

13.02Днес на пресконференция в БТА, организирана от Сдружението на общинските болници с подкрепата на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българската стопанска камара, стана ясно, че се обмислят нови протести заради трагичното финансово състояние, в което се намират общинските лечебни заведения. Участниците в нея се надяват да положат началото на обществена дискусия за случващото се в българското здравеопазване.
„С тази пресконференция изпълняваме решение на Общото събрание на нашето сдружение и това е началото на поредица от действия, които ще извършим, за да може да се опитаме да доведем до край започнатото от нас. Въпреки многобройните ни срещи и обещания след протеста, който проведохме, реален резултат досега няма, а положението е трагично“, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ коментира, че общинските болници са между живота и смъртта, но все по-близо до смъртта и по-далеч от живота. И не са там, защото са остарели, а защото са целенасочено убивани от десетилетия.
„Ако си спомняте, през 2010 г. пак имаше протести, тогава започнаха проблемите. Днес сме все по-близо до края на общинското здравеопазване, каквото го познаваме. По моя преценка три основни инструмента ползват властите, за да го убият. Те са лимитите, националната здравна карта, която ограничава дейността на лечебните заведения. А най-силният инструмент са медицинските стандарти, които поставят ненужни изисквания и водят болниците до ненужни разходи. Имахме очаквания, че с новото правителство нещата могат да се променят към добро. Но здравното министерство е твърдо решено отново да приеме здравна карта, отново да приеме и отменените стандарти във вида, в който бяха. А те са предпоставка за създаване на корупционна среда, защото някъде се гледа дали се спазват, а другаде – не“, посочи той.
„Държавата осъществява дискриминация на общинските болници за сметка на държавните болници. Министерството на здравеопазването ще помогне на болницата в Ловеч и ще купи нов томограф. Но защо хората там да имат, а тези в Чирпан да нямат? Причината за това е формална, защото държавата има дялово участие като акционер. Аз предлагам тогава нека всички болници са общински или държавни, за да има равнопоставеност. Или трети вариант е да се приватизират и станат частни, като приходите могат да се използват за купуване на лекарства. Но ако ще се купува апаратура, както ще е за ВМА или Пирогов, така да е и за болницата във Велики Преслав. Защото и там живеят българи, които плащат данъци“, предложи председателят на ЦЗПЗ.
„За да има еднакво отношение към всички болници не е нужно да се променя собствеността. Имаше поет ангажимент, че ще се променят цените на клиничните пътеки и то на тези, по които работят най-вече общинските болници, но цените са същите. Едни хора от МЗ казаха, че ще дадат 30 млн. лв. за общинските болници тази година, но това са парите, които дават всяка година. Това е все едно да бръкна в портфейла ви, да извадя пет лева и да кажа - ето ви 5 лева. Говори се за нов модел за финансиране, но колегите няма да могат да дочакат 2019 г., за да го видят, а и не е ясно дали ще е по-добър. Този протест не е за общинските болници, а за пациентите“, отбеляза д-р Кацаров.
„Последиците от ликвидирането на общинското здравеопазване ще са намаляване на достъпността до медицинска помощ за пациентите, тъй като лекарите без болница ще напуснат населените места, в които работят сега, да не говорим за медицинските сестри, които напълно напускат системата“, предупреди д-р Радко Велков.
Според него един от най-големите проблеми, който е довел до ликвидацията на общинското здравеопазване, са медицинските стандарти. Д-р Велков допълни, че според него намаляването на дейностите и средствата към общинските болници е целенасочено, защото така се пренасочват средства към новите клиники.
„Състоянието на здравеопазването е в основата на демографския апокалипсис, който ни очаква“, заяви д-р Тотев.
„Ще проведем още разговори, искаме среща и с президента Румен Радев, както и с евродепутатите ни, възможно е да се стигне до нови протести и блокада на пътни артерии“, каза още председателят на Сдружението на общинските болници.
Цялата пресконференция вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»