Искат забрана за изучаване на хомеопатия в медицинските университети

хомеопатияМедици, биолози, химици, физици, общественици, академици и член-кореспонденти на БАН изпратиха писмо до ректорите на медицинските университети в страната с призив за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във висшите учебни заведения.
"През последните 3 години в редица големи държави, а напоследък и в Европейския съюз настъпи определена промяна на официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", се казва в обръщението.

Авторите на писмото цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство от март 2015 г., на Националния институт за здравеопазването на САЩ от 2015 г., на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ от същата година, на Федералната търговска комисия на САЩ от 2016 г., на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките от 2017 г. и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC от 2017 г. Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, че хората се излагат на риск с хомеопатията, забавяйки медицинското си лечение, че концепциите на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката и се основават на теории от 1796 г., които не се приемат от съвременната медицина.
В писмото се подчертава, че цитираните научни организации на Австралия, САЩ, Русия и ЕС препоръчват да се ограничи ползването на хомеопатия или тя да се постави под контрол и да отговаря на същите изисквания като медицинските продукти. Българските учени изразяват тревога от факта, че хомеопатията у нас се разпространява безконтролно в широки мащаби и хомеопатични продукти се предлагат във всички аптеки.
Според учените от БАН, преподаването на хомеопатия под каквато и да е форма в уважаваните български медицински университети на практика ѝ придава авторитетност, но всъщност трябва да се разглежда като недопустим анахронизъм в медицината. Те припомнят, че според Закона за здравето са забранени всички форми на реклама на неконвенционални методи, в това число и на хомеопатията, като в същото време изучаването ѝ в медицинските университети е не просто реклама, а пропаганда на хомеопатията.
„Допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън плацебо ефекта?“, питат още учените.
„Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като той цели укрепване на авторитета на българското висше медицинско образование и осигуряване на правото на милиони българи да получават ефективно, модерно и качествено лечение“, се казва още в отвореното писмо.
В подписката са имената на бившия председател на БАН акад. Иван Юхновски, офталмологът акад. Петя Василева, акад. Богдан Петрунов, акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, и др.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»