След 30 000 операции: Без любов тази професия не се върши! (видео)

акад.Академик Петър Червеняков е един от доайените на българската медицина. На 93 години е и не е спирал да практикува професията си и за ден. Той е доказателство, че да си доктор е нещо повече от работа. За него думата „лекар” не означава просто професия, а призвание, което носи с гордост повече от 66 години, разказват от bTV. Любов към хората и медицината е причината всяка сутрин 93-годишният Петър Червеняков да става и да облича бялата престилка.

Историята му започва през 1925 г. Роден е в Сталийска махала, Ломско, в семейство на инженери.
„Мечтаех да стана инженер. Математиката ми вървеше чудесно, но настъпи преломен момент”, разказва той.
Заради политическите си убеждения е изключен от всички училища в царска България. Затварян е два пъти в полицията – първия път заради позиви против участието на България във Втората световна война и против царския режим. Втория път се озовава в полицията в последния ден на гимназията. Но за разлика от предходния път, когато няма доказателства срещу него и се налага да бъде освободен, този път остава в ареста за 2 месеца.
„За тези 2 месеца 8 пъти съм пребиван до безсъзнание. Биеха ни на третия етаж в ломската полиция. Там има една мивка, умивална за полицаите. Завличаха ме за краката и ме заливаха с 1-2 кофи студена вода на цимента. И като се помръдна, разбират, че съм жив. Тогава ме хващат за краката и ме влачат до мазето и може би тогава желанието ми да стана инженер се премести в това да стана медик”, допълва акад. Червеняков.
акад.След 9 септември 1944 г. Петър Червеняков успява да завърши гимназия и постъпва като войник в 35-и пехотен полк във Враца. Трудностите не го отказват от желанието му да стане лекар. Заедно с другари от казармата записват медицина, а малко след дипломирането си той се превръща в един от основоположниците на гръдната хирургия у нас. Не е спирал да практикува и за ден. Извършил е над 30 хиляди операции, а повече от 35 години е републикански консултант по коремна и гръдна хирургия.
„Такива случаи са имал, които никога няма да забравя. Никога не сме мислили за пари. Оперирал съм прободено сърце и взех 3,17 лв. в Разлог”, спомня си академикът.
Той е консултирал и е оперирал в над 52 болници в България, Русия, Либия и Македония. Има две изобретения и 12 признати рационализации, както и много нови оперативни методи.
„Демокрацията идва и мен ме пенсионират. И беше много хубаво... пенсионер. И ми дадоха пенсия – 94 лв. като главен хирург. С тези 94 лв. не можехме да си купуваме само кисело мляко, а то беше също така дефицит и трябваше рано да ставам в 4 - 5 ч. да отида да си взема кисело мляко”, разказва той.
Тогава идва предложението да стане главен консултант и хирург в Либия, където работи повече от 12 години.
„Няма болница, която да не съм консултирал в Либия. Имаха санитарна авиация, имаха линейки”, допълва специалистът.
Академик Червеняков е бил там и когато са обвинени българските медицински сестри.
„Тогава в спор с Багдад и министъра аз му казах, че това е недопустимо, което правят. Не могат лекари да бъдат убийци, особено българските лекари и сестри. Те си имат грехове там нашите сестри, но да са убийци и такова масово заразяване на деца няма как да го направят и съзнанието им няма да допусне това да стане. Той не приемаше това мое мнение, но каза все пак: „Ще видим какво ще стане”, отбелязва Червеняков.
А дали някога е мислил да става министър?
„Кой мисли за това здравеопазване? Мислиш, че сегашният министър мисли? Или Москов е мислил за това здравеопазване? Той Москов едва си взе специалността за анестезиолог. И аз съм работил с него, и той дава акъл. Можете ли да си представите какъв акъл ще ви даде? Той е политик, това са ненормални работи”, подчерта акад. Червеняков.
Той е носител на званието „Лекар на годината” и на орден „Св.св. Кирил и Методий”. Има двама синове – единият е юрист, а другият е наследник на неговата професия, внукът му също. За последно оперирал преди няколко дни и признава, че няма да се пенсионира, защото грижата за болния няма почивен ден.
„Без любов тази професия не се върши! Отказвайте се навреме, ако не я обичате! Забравете за всички удоволствия. Аз често пъти като оперирам и се прибера вкъщи, се питам: „Защо се прибра? Там болният е в тежко състояние. Аз трябва да се върна в болницата”, признава акад. Червеняков.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»