Информираното съгласие не е просто подпис (видео)

maxresdefaultКолко пъти сме подписвали документ без да го четем, само защото някой авторитетен човек е казал, че така трябва? Същото е и с информираното съгласие. Преди да влезем на манипулация или операция, често слагаме подписа си, без да прочетем всичко внимателно и се оставяме в ръцете на лекаря. Информираното съгласие не е просто подпис, а процес на комуникация и споделена отговорност между пациента и медицинския екип. Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас? Информирано ли се съгласявате? За уловките, капаните и правата разказват по Телевизия BiT Христина Николова, адвокат по медицинско право и д-р Антония Григорова, която е магистър по медицина, по организационна психология и биоетика.

„Лекарят е задължен по закон да обясни на пациента какво е заболяването му, какви са възможностите за неговото лечение и до какво може да доведе, колко време ще продължи, какви са евентуалните странични усложнения, които може да възникнат, т.е. пациентът трябва да знае всеки един аспект от това, което му се предлага, за да избере иска ли да го направи или не, защото тук се касае за неговия живот и здраве, които са неприкосновени. Пациентът трябва да разреши на лекаря да въздейства върху неговото тяло. Затова казваме, че информираното съгласие е централен проблем в медицината. Няма ли го него, нямаме качествена, своевременна, достатъчна и законосъобразна медицинска дейност и услуга”, обясни адв. Николова.
„Най-вече проблемът е в това, че процедурата за информирано съгласие се спазва формално в много случаи и че всъщност трябва да бъде защитено нейното документално присъствие. Според един от докладите на Агенцията за медицински одит процедурите за информирано съгласие са най-честия повод за подаване на жалби от пациенти и медицинския одит това регистрира най-често като нарушение”, посочи д-р Григорова.
„Декларацията за информирано съгласие не освобождава медицинското лице от отговорност, тя не му делегира пълни права да прави каквото поиска, когато поиска и както поиска с пациента. Този документ доказва, че пациентът е информиран за конкретните неща, които са записани в декларацията, т.е. всичко, което не е записано, означава че не му е обяснено. Това е официален документ, който носи доказателствена сила”, допълни адв. Николова.
Експертът по медицинско право коментира още, че има доста случаи, когато болници са плащали обезщетения за нарушено информирано съгласие, като проблемът е комплексен, не само заради информираното съгласие, а в резултат на това е настъпила някаква вреда на пациента, като това са повечето дела за така наречените медицински грешки. Според нея повечето такива дела се водят заради липсата на отношение.
Повече подробности по темата, както и информирането на пациентите при клинични проучвания вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»