Забавено лечение на дете в чужбина заради… отпуск на чиновник (видео)

детеСъмнения за забавено лечение и отново – проблем във Фонда за лечение на деца. 5-годишно дете умира след като с месеци чака за животоспасяваща терапия в чужбина, съобщават от Nova TV. Близките на момченцето откриват проблеми и при лечението у нас.
В началото на 2016 г. Николай е на 4 години, когато лекарите му откриват невробластом – голям тумор над десния бъбрек.

„Направиха две химиотерапии и туморът се сви до 3 сантиметра и го оперираха. Водеха го в пълна ремисия. Тогава решиха да му направят трансплантация на стволови клетки, защото това бил начинът да се оправи, при положение, че е чист”, обясни бащата на детето.
За всеки случай изпращат детето на допълнителни изследвания в болница „Свети Иван Рилски”. Бащата обяснява, че пишело, че детето има сянка в черния дроб. Въпреки съмнителната сянка лекарите от ИСУЛ правят скенер, на който не се вижда нищо и в началото на 2017-а трансплантират стволови клетки на Николай. През март го насочват за лъчетерапия. Почти два месеца и половина по-късно обаче лъчетерапията така и не започнала. В епикризите на детето пише „по логистични причини”.
„Когато го погледнаха на ехограф, откриха на черния дроб около 4-5 сантиметра разсейки. От 24 март до 5 юни са 2 месеца и десетина дни, през това време никой не наблюдава детето – само ме пращат от едното място на другото”, допълва бащата.
От ИСУЛ обясняват, че принципите на лекарската тайна и етиката не им позволяват да коментират случая. При съмнения родителите можело да потърсят правата си в съда. Вместо това те търсят помощ в Германия, защото вече никой лекар у нас не се наема да оперира Николай. Така на 3 юли семейството се обръща към Фонда за лечение на деца.
„В продължение на около 2 седмици нямаше никаква реакция от тях. Отидох на място да видя какво става. Оказа се, че човекът, който се занимава с детето, е в отпуск”, обясни бащата Крум.
И както признават от ръководството на фонда – случаят на Николай не бил изключение.
„Колегата, който е водел досието първоначално, имаше забавени и други такива преписки, но той вече не работи във Фонда. Но по-големият проблем е забавянето на комуникацията между фонда и лечебното заведение”, каза д-р Мариета Райкова.
„Аз имам информация от хора в обществения съвет на фонда, които казват, че има забавяне и причината е неплащането на нашата здравна каса към клиники в чужбина”, обясни д-р Стойчо Кацаров.
Според ръководството на фонда нямало проблеми с дълговете. Но при няколко процента от случаите чакането на оферта и дата от чуждите болници наистина продължавало с месеци. За Крум и съпругата му приключило няколко дни преди най-накрая да заминат за Германия. От клиниката дали дата за прием 7 ноември, а Николай починал на 29 октомври.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ЦФЛД ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»