Ще се одобри ли финансирането на скъпо лечение за дете с рядка болест? (видео)

детеС рядката болест "спинална мускулна атрофия" – заболяване, при което мускулите отслабват и се стига до пълно обездвижване, преди три години е диагностициран малкият Дамян. Сега той е почти на пет. За това заболяване у нас няма достъп до лечение, въпреки че вече има лекарство, разрешено за употреба в Европа, информират от bTV. Единственият медикамент за лечение на болестта е одобрен и в Европа миналата година, затова все още е доста скъп – лечението за една година струва 600 000 лв. Тестват се и други лекарства и когато бъдат одобрени, цената значително ще падне.

Според Симеон Дамянов, баща на детето, единствено българската държава може да помогне и е нужно одобрение за финансирането на лечението на Дамян на най-високо ниво. Той посочи, че ако някоя болница започне да предлага това лечение, тя може да стане център на Балканите за малки пациенти с подобна диагноза.
„Въпреки ограниченията Дамян е много енергичен и жизнерадостен, той не приема заболяването си като проблем“, казва майката Елена Дамянова.
Родителите обмислят дали да не емигрират, за да осигурят лечение на момчето. За него всеки ден е важен, защото постепенно започва тотално да се обездвижва.
Дамян пък споделя, че когато порасне иска да стане Батман.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ЕС ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»