Необичаен протест на лекари срещу по-високи заплати

лекарВ канадската провинция Квебек над 500 лекари и около 150 студенти по медицина протестираха срещу увеличението на заплати, договорено от местните синдикални организации, съобщи тв каналът Си Ен Би Си. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите, а не само на докторите.

Според протестиращите възнагражденията им са твърде високи на фона на тези, които получават медицинските сестри и останалите служители в лечебните заведения. Те припомнят, че голяма част от нуждаещите се от медицинска помощ имат ограничен достъп до нея. Причината за това са направените през последните години драстични съкращения в бюджета. Несправедливото отношение е мотивирало лекарите да поискат парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата. Те настояват средствата да бъдат използвани за подобряване на работните условия за всички служители, както и за по-добро обслужване на пациентите.

Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 000 долара на година (или 339 000 канадски долара), което е месечна заплата от над 20 000 долара. Семейните лекари получават около 211 000, а хирурзите - 354 000 долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 000 долара на година.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари протест

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»