Нови правила за помощните средства на хора с увреждания след засечени злоупотреби

93Публикуваха за обсъждане промени в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. До тях се стигна заради недоволството на хората с увреждания и засечени злоупотреби. Според промените държавата вече ще отпуска детски инвалидни колички, информират от вестник 24 часа. Досега се отпускаше 486 лв. само за рингови инвалидни колички, които бяха непригодни за деца. Родителите бяха принудени да доплащат изделията, които надхвърлят 1000 лв. Въвеждат се и нови правила за отпускане на помощни средства и медицински изделия. Предлага се парите вече да не се дават на ръка, а да се превеждат директно на търговците срещу куп документи, доказващи реално какво на кого и на каква цена са дали.

"По този начин ще бъдат ограничени възможностите финансовите средства да не се използват по предназначение, в това число и често срещаните практики изделията да бъдат закупени от търговци, които не са вписани в регистъра", пише в доклад към проекта социалният министър Бисер Петков.
346 са фирмите у нас, които предоставят помощни средства и медицински изделия, а социалното министерство отпуска около 50 млн. лева на година. Общо 252 фирми са заличени от регистъра от 2007 г. досега, част от тях по желание на търговеца или заради прекратяване на дейността му, а други - за извършени две или повече нарушения в рамките на година. Миналия месец социалният министър съобщи, че на 80 фирми са отнети правата, защото пробутвали обикновени обувки за ортопедични, при това на цена от 240 лв.
Предвижда се още административно облекчаване за хора с увреждания, като месечната добавка за социална интеграция и целевата помощ ще се отпускат и по настоящ адрес.
По-малко ще бъдат и посещенията на хората с увреждания в дирекциите, като по този начин ще се намали и натовареността на служителите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»