Зачестява късната диагностика на рак у нас

МаслянковВсеки втори пациент със злокачествен тумор се оказва в напреднал стадий на болестта. В България зачестява късната диагностика на онкологичните заболявания. Това сподели пред "Труд" хирургът от Александровска болница доц. д-р Свилен Маслянков. Медикът е известен с това, че внедрява авангардни хирургични техники от Изтока, които е усвоил по време на специализация в Русия. Богатата му практика показва, че мутациите на раковите заболявания са толкова различни, особено при рака на гърдата, че болестта на практика става индивидуална.

"Най-честите злокачествени образувания, които лекуваме, са на дебелото черво, стомаха, гърдата. Напоследък все повече хора търсят медицинска помощ едва когато метастазите са обхванали и други органи. Това са често хора от малки населени места, които с години не са посещавали лекар. Впечатление прави обаче, че и много млади хора на около и дори под 30 - 35 години са с диагноза карциноми", констатира хирургът.
МаслянковТой допълва, че заради напредналата болест понякога започва лечението с разсейките и след това стига до огнището.
"Наличието на метастази означава, че болестта е авансирала и вече е и в кръвообръщението на човека", казва доц.д-р Маслянков.
От извършени от доц. Маслянков около 250 операции през 2017 г., 2/3-ти са били онкологични. Той определя като причина за това фактори като лошо хранене, стрес, генетична обусловеност, мръсен въздух, авариите в Чернобил и Фукушима, горенето на гуми и др.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»