Областната комисия увеличи броя на леглата в София

zdr.karta 1Областната комисия на София изготви новата Областна здравна карта. В нея се предвижда увеличение на броя на болничните легла в сравнение с приетата преди две години и отменена в последствие от съда Национална здравна карта. В приетата единодушно от всички членове на комисията здравна карта се предвижда общият брой на разкритите легла да стане 12 092 в сравнение с 11 346, колкото бяха одобрени в картата през 2016 година. Броят на леглата за активно лечение се увеличава от 9 473 на 9 803. Увеличава се броят на леглата и за продължително лечение, рехабилитация и психиатрия - общо от 1 873 на 2 289.

Броят на леглата за активно лечение става 7,41 на 1000 души население при 7,20 според старата здравна карта. Според нивата на компетентност в новата здравна карта на София леглата от 3-то ниво се увеличава с 898. Броят на хоспитализациите за една година в София са 556 359, което е ¼ от всички хоспитализации в страната. В столицата са разкрити 3 396 лечебни заведения за първична и 2 165 за специализирана извънболнична помощ, както и 73 болници.
Областната комисия ще предложи освен това на Националната при определянето на броя на леглата по отделните лечебни заведения да се включат и тези, за които вече е издадено разрешение за дейност през последните две години или МЗ е съгласувало заявените инвестиционни намерения.
Областната комисия аргументира увеличението на леглата с това, че половината от пациентите на столичните болници са от страната и тъй като в много случаи се прилага уникални медицински дейности, държавата не бива да ограничава достъпа на пациентите до тях. Столична община има и икономически интерес да развива здравната инфраструктура и да обслужва, колкото може повече пациенти.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Здравна карта

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»