Надзорът на здравната каса с нови идеи за НРД

НЗОКНа извънредно заседание на Надзорния съвет на здравната каса на 26 февруари, проведено за обсъждане на задълженията на НЗОК към чужди здравноосигурителни фондове, е коментирано и обвързване на срока на Националния рамков договор с бюджетната година, както и удължаване времето на неговото действие. Според председателя на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева е логично да се обвърже влизането в сила на НРД с финансовата година. Тя припомня, че идеята за влизане в сила на договора от 1 април е била от времето на д-р Москов.

„Те не бяха готови, д-р Пенков също знае, не бяха готови с подписването на НРД. Тогава възникна казусът с основен пакет, допълнителен пакет, нямаше яснота по пакетите и за да се спести време, така да се каже, и уточни нормативната уредба решиха да е от 1 април, защото нямаше готовност да стане от 1 януари. То имаше назад в годините 2005 г. или 2006 г. пак такъв прецедент, доказан, че не работи добре. Върнахме го календарна година – календарна. След това се промени. Няма някаква логически обвързана съществена причина. Пак беше поради някакъв пожар“, уточнява Начева.
Тя обяснява, че НРД може да влезе в сила от 1 януари и ако настъпят промени в парламента може да се направи Анекс в съответствие с промените.
„Може да се предвиди такъв механизъм, както средносрочната бюджетна прогноза влиза заедно с проектобюджета за следващата година в Министерския съвет и ако в парламента настъпят промени по бюджета и това влияе на средносрочната, тя се актуализира след приемане на бюджета“, допълва Начева.
Теодор Василев припомня, че няма да има готов бюджет, на база на който да се водят разговори за рамков договор и след това да се сключат персоналните договори, а Росица Велкова предлага да се стартират разговори от 1 ноември, които да се финализират в края на декември. Василев предлага и друг вариант - рамковите договори да се сключват за по-голям период от време.
„Само да се актуализират финансовите параметри“, съгласява се Жени Начева и допълва, че по отношение на дейности и обхват не е необходимо всяка година да се променя, а всяка година да се анализират пакетите, текст по текст.

В публикуваната днес стенограма от заседанието стават ясни и мотивите за назначаването на д-р Йорданка Пенкова за подуправител на НЗОК. Основната идея е била кандидатът за този пост да бъде човек от системата, а тя е управител на шуменската каса от 2003 г. без прекъсване.
„Вярно е, че РЗОК – Шумен е малка каса, но директорите на други големи каси са нови хора. Нямаме голяма каса, от която да изберем човек в тази ситуация без да има сътресение в системата и да бъде предложен“, заявява Жени Начева.
Председателят на Надзорния съвет признава, че през 2012 г. около д-р Пенкова е имало истории за конфликт на интереси.
„Около нея имаше истории за конфликт на интереси, че е сключила договор с лечебно заведение, където работи нейния баща, който в момента е на 80 години човекът. Тогава той не е бил изпълнител на медицинска помощ, но е бил управител на въпросното лечебно заведение. Това нещо от 2012 г. е приключило. Това считаме, че е нещо, което не би създало проблем сега“, категорична е Начева при представянето на д-р Пенкова пред надзорниците.
В заключение председателят на Надзорния съвет обяснява на д-р Йорданка Пенкова, че я очакват две основни предизвикателства.
„Едното е спазване параметрите на бюджета за тази година, без преразход в едно или друго направление и най-вече ти като лекар, и в този контекст, освен успокояване на административната обстановка в касата, от каквото имаме нужда в момента, и контролната дейност на НЗОК. Затова допълнително ще проведем разговори, имаме някои коментари на ниво Надзорен съвет, ще ги споделя с теб. Доста задачи имаме по отношение на контрола, тъй като последните месеци такъв нямаше по ред причини – подготовка на НРД и други оперативни задачи, с които се занимаваше касата“, заявява Начева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»