NSVOK top banner

Вход

Профилактични прегледи

Всяка година, ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. Прегледите се извършват от лекари, специалисти с квалификация в областта на мамологията. През 2009 година, Фондация „Моята млада България“ дари на ЦЗПЗ модерен ехограф, който използваме неизменно за нуждите на профилактичната програма. През 2011 година „Ротари Инернешанъл“ – клуб София направи дарение на подвижен мамограф за нуждите на профилактичната програма. През годините до сега, бяха извършени прегледи на всички желаещи жени в много общини на страната, като Велинград, Ямбол, Кюстендил, Панагюрище, Дупница, Копривщица, Рила, Ардино, Чипровци, Брусарци и Крумовгради, Чавдар, Мирково и др. През месеците октомври, ноември и декември 2011 година получихме дарение от Райфайзен банк на обща стойност  21 800 лева, както и 4232 лева от служители на банката. Допълнително получихме дарения от граждани, получени чрез дарителски SMS. През 2012 година Райфайзен банк дари 22 869 лева. През месец март 2012 година, ЦЗПЗ получи дарения от Международния женски клуб – София в размер на  4000 лева, а през месец февруари 2013 година 8000 лева. През месец ноември 2012 годинаФондация Помощ за България дари 3344.21 лева приходи от Благотворителен концерт. Община Мирково дари 2000 лева, Община Чавдар и Българ-Американската кредитна банка дариха по 1000 лева Всички получени средства се изразходват за профилактични прегледи за рак на гърдата у жени. През последната година програмата бе насочена към малки общини, отдалечени от областни центрове и от големи болници, където достъпът на хората до медицинска помощ е изначално затруднен. Това е първият и най-важен критерий за подбор. Вторият е изразено желание за провеждане на скрининг от страна на местната власт. Медиен партньор на кампанията през 2013 година е Българското национално радио.

Резултати от скрининга за рак на гърдата в Община Банско

Bansko1 От 30 септември до 1 октомври 2017 г. се проведоха профилактичните прегледи за рак на гърдата в община Банско. Безплатни прегледи бяха направени на 311 жени, като при пет пациентки са установени карциноми, а при четири – аденоми. Четиринадесет пациентки са с кисти, три с липоми, една с гранулом и една с папилом. На 17 пациентки са направени мамографии.
На всички жени е извършен клиничен и ехографски преглед от д-р Младенов – специалист-мамолог. При всеки един от съмнителните случаи е извършено мамографско изследване с дарения мамограф от Ротари Интернешънъл и екипа на МБАЛ - Червен бряг.

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Банско

ракОт 30 септември до 1 октомври 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Банско, област Благоевград. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно, като прегледите се извършват от д-р Младенов – специалист мамолог. Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. При пациентките, при които се установи някакъв патологичен процес, ще се извърши и рентгеново изследване – мамография. Ехографският апарат е дарение на ЦЗПЗ от фондация Моята млада България, а подвижния мамограф е дарен от Ротари Интернешънъл клуб София.

Отчет за извършени профилактични прегледи за рак на млечната жлеза през 2017 г.

P1340654През 2017 г. по Програма „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк от Центъра за защита правата в здравеопазването се организираха и извършиха профилактични прегледи за рак на млечната жлеза в малки общини и отдалечени населени места по Проект: „Ракът на гърдата се лекува”. От Райфайзенбанк България дарената сума по проекта беше 23340 лв., от служителите на банката – 3633 лв., а над 600 лв. беше дарената сума от граждани:

Резултати от скрининга за рак на гърдата в Община Белоградчик

Belogradchik1 optНа 29 и 30 юли 2017 г. се проведоха профилактичните прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик. Безплатни прегледи бяха направени на 211 жени, като при две пациентки беше установен тумор, при една – папилом, при две – аденом, при девет – кисти и при три – липом.