NSVOK top banner

Вход

Профилактични прегледи за рак на гърдата в община Брегово

breastcancer 1 e1446040486761В събота и неделя (29 и 30 април) ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Брегово. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно. Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. При жените, при които се установява един или друг вид патологични процеси, се извършва и рентгеново изследване – мамографски преглед. Желаещите жени от общината могат да получат допълнителна информация за мястото на прегледите от общинската администрация, където ще се извърши и предварително записване, за да не се струпват всички по едно и също време и да се налага да чакат дълго за преглед.
Община Брегово сменя Бобошево за скрининга на рака на гърдата. Смяната се наложи в последния момент, поради отказа на Общинската администрация в Бобошево. Служителка на общината, определена да отговаря за скрининга съобщи, че се отказват, защото били затруднени с осигуряване на подходящо помещение, а и понеже „общината била селска и в събота и неделя жените били по полето и нямало да дойдат да се прегледат”.
Скринингът за рака на гърдата през 2017 година се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Райфайзен банк по програмата „Избери за да помогнеш”.
Маркирана като Пациенти Онкология