Петък, Февруари 21, 2020

НЗОК

 • Председателят на БЛС, д-р Маджаров, е изпратил писмо до управителя на НЗОК д-р Дечев с молба спешно да се обсъди указание за прилагане на НРД предвид изтичащи срокове. Новите изисквания затрудняват общински болници в опитите им да сключат договор с НЗОК. Една от спънките е

 • Работна група трябваше да изготви всички промени и мерки, свързани с борбата с т.нар. "фалшиви болнични". "Не приемаме по никакъв начин този израз "фалшиви болнични" и никога няма да го приемем. Много взе да се повтаря тая дума и накрая взе обществото да я приема", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз.

 • В интервю за Оffnews Николай Костов, председател на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" коментира създаването на национална аптечна карта. Пред изданието подчерта, в създаването на аптечната карта ще участват над 500 души, които не е ясно какво ще вършат, тъй като цялата информация, която ще събират се намира в 3-4 институции и е работа за 1 ден, не за 500 човека.

 • НЗОК ще плаща на болниците лекарствата на най-ниската цена постигната при централизирания търг на МЗ. Това е записано в допълнение на Наредба 10, каза Жени Начева след заседанието на НС на НЗОК. По думите й тези правила ще важат за всички болници, без значение на собствеността им, както и за всички лекарства за болничната помощ.

 •  

  С промени в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, пациентите ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца. Тази промяна обаче няма отношение към рецептите, издавани от общопрактикуващите лекари. Така че пациентите все още ще трябва да посещават джипито си на всеки 3 месеца, за да получат рецепта за безплатното или лекарството с доплащане от аптека, работеща с Касата.

 • Tемата за режима на изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но на този етап държавата не подкрепя това да изплаща първите три дни болнични, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БТА. Следващата седмица предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС) по темата за болничните и ограничаването на злоупотребите с тях.

 • От Сдружението на българските зъболекари алармираха пред обществото, че докато има монопол на Здравната каса и не се създадат допълнителни здравни фондове, конкурентни на Здравната каса, стоматологичната услуга ще остане недофинансирана и недостъпна за част от населението. 

 • Депутатите дават официален старт на избора на управител на НЗОК. Парламентарната здравна комисия ще разгледа в четвъртък условията и правилата, при които ще бъде гласуван следващият ръководител на здравната каса във връзка с изтичащия мандат на сегашния управител д-р Дечо Дечев.

 • Така или иначе, катастрофата на фармасектора е факт в България. И сме стигнали да плащаме много повече за лекарства - 56% от парите за здраве, отиват във фармацевтичния сектор. Когато казват, че се доплаща много за здравеопазване, това всъщност е голяма манипулация. Много се доплаща за лекарства. – коментира  д-р Семерджиев в предаването " Денят започва" по БНТ.

 • Болниците и комплексните онкологични центрове вече ще отчитат медицинските и финансовите си показатели на всеки три месеца, като данните ще се качват на интернет страницата на здравното министерство. Това предвижда проект за промени в Наредба 1 от 2013 г., който е публикуван за обществено обсъждане.
  Новото правило ще важи за лечебни заведения, които

 • Новият НРД влезе в сила от 1-ви януари. В него бяха заложени увеличения на цените на повечето медицински дейности, в това число и цените на клиничните пътеки. Увеличението отразява нарасналия бюджет на НЗОК с 400 милиона лева, от които 200 милиона само за болнична помощ. Увеличението на парите за болниците е с около 10% и за това можеше да се очаква съответно увеличение на месечните им лимити.

 • Надзорният съвет на НЗОК окончателно прие дискутираното в края на миналата година предложение за отпадане на профилактичните прегледи от общия лимит в извънболничната помощ. С промяната се цели личните лекари да могат да провеждат и издават направления за профилактика, без това да влияе на общият брой направления, с които разполагат всеки месец. 

 • Управителят на НЗОК обяви, че през 2019 година касата е плащала за едно и също лекарство на едни болници седем пъти по-висока цена, отколкото на други. Според него основната причина за това е поправка в закона за обществените поръчки, която е позволила на частните болници да не провеждат обществени поръчки. В отговор министърът на здравеопазването обяви план за промяна в закона, която да задължи частните болници да провеждат обществени поръчки. МЗ ще започне да провежда централизиран електронен търг за лекарства.

 • Българският лекарски съюз ни информира, че в петък се е състояла среща между Жени Начева – заместник министър на здравеопазването, Йорданка Пенкова – подуправител на НЗО и Иван Маджаров – Председател на БЛС, на която тримата са се договорили за нови поправки в обнародвания преди 10 дни Национален рамков договор 2020-2022.
  Договорени са следните изменения:

 •  Преди една седмица избухна скандал след изказване на Управителя на     НЗОК  Д-р Дечо Дечев, че касата плащала едни и същи лекарства за лечение   на онкологични заболявания с разлика от близо 1000лв. в различните   лечебни   заведения.
   Попитахме нашите читатели, кой според тях е виновен за скандалната   ситуация с цените на лекарствата. Дали това е министерството на   здравеопазването, дали е НЗОК, дали са частните болници, дали са   производителите на лекарства или дистрибуторите.
   Участие в анкетата взеха 344 души. Въпреки, че разликата в цените засяга   лекарства, плащани от НЗОК на болниците, повече от половината от   анкетираните(56%) са отговорили, че вината за това е на Министерство на   здравеопазването.


 • Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България е изпратила писмо с предложение до НЗОК, в което настояват за промяна на критериите за диагностика и лечение на анкилозиращия спондилит или болест на Бехтерев. Критериите, които Здравната каса прилага в момента, датират 1984г., което на практика лишава болните от възможността да се възползват навлезлите през последните 35 години нови методи за изследване и диагностика. – казват от организацията и допълват, че пациентите у нас биват диагностицирани 7 или 8 години след началото на заболяването, което значително намалява шансовете за неговото овладяване.

 • Увеличаването на разходите за здравеопазване е главно за сметка на потребителите. Методът за изчисляване на цената на клиничните пътеки на практика те отразяват по-скоро способността на НЗОК да плаща, а не реалните разходи за болнични услуги. - се казва в изготвения от ЕС Здравен профил на страната за 2019г.

 • В писмо на Софийското офталмологично дружество се съобщава, че е проведена среща с ръководството на НЗОК във връзка с новото изискване в НРД 2020-2022 да се извършва видеозапис на всички очни операции. Постигнато е споразумение изискването да не се прилага. Ето и пълният текст на съобщението:
  Бихме искали да ви уведомим относно проведената среща с представители на НЗОК, БЛС, МЗ и ръководители на очни структури в град София.

 • Общият размер на допълнително изплатени възнаграждения за постигнати резултати в системата на здравноосигурителната каса за 2019г. е 2 454 712лв. Това става ясно от отговор на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев

 • Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране за лечение и рехабилитация, за профилактика и превенция, за специализация и повишаване на квалификацията на лекарите, а педиатрията трябва да се превърне в привлекателна специалност. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция днес по повод третата годишнина от встъпването си в управлението като държавен глава.

Log in or Sign up