Неделя, Май 31, 2020

Специалисти

 • Целта на инициативата Covid алианс – заедно срещу Covid-19. беше да формулира нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на Covid-19. В дългосрочен план - да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на IT

 • Екип на ВМА е бил на посещение в болница Сан Матео на няколко километра от Милано, където бе епицентъра на епидемията в Италия. „По отношение на лечението, те използват антибиотици в същите комбинации като нас и не използват нестероидни противовъзпалителни средства. Те не споделят огромен ефект, но продължават в тази посока.

 • 54-годишна бивша медицинска сестра беше осъдена на 3 години затвор от съд в германския град Гисен за отравяне на колегите й в болницата, където е работела.

 • За 12-та година МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката на наши учени и колективи. За поредна година сред тях се открояваха и медици. "Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука и това трябва да се знае.

 • Приемът на пациенти в Спешното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон" - Ямбол е преустановен за 24 часа, съобщиха от лечебното заведение. Причината е положителен случай на коронавирус, потвърден при медицинска сестра от отделението.

 • Здравните работници заеха позиция срещу премиера на Белгия през уикенда, като буквално и обърнаха гръб в знак на протест, когато тя посети болница в Брюксел.

 • Този въпрос възникна, след публикуване на стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. От дискусията между членовете на Надзорния съвет става съвсем ясно, че изплатените на лечебните заведения за месец март средства в размер на 85% от дейността през януари не са субсидия за неблагоприятна епидемична обстановка, а подлежат на връщане. Вижте сами:

 • Снощи са установени положителни проби за коронавирус на още трима медици в интензивното отделение на болницата в Пазарджик. Това са още един анестезиолог, медицинска сестра и санитар. Общият брой на заразените медици там вече е 14.

 • Лекари, медицински сестри и друг здравен персонал са на първа линия в борбата за спасяване на живота от пандемията на коронавирус. Те са аплодирани и възхвалявани като нови герои на обществото. Медицинските сестри са ключова професия в тази борба, като внимателно наблюдават пациентите си, администрират лечението им, насърчават и успокояват.
  През 2019 г по данни

 • Една четвърт от всички заразени в областта са медицински лица.Пациенти се насочват към други лечебни заведения. Кадровия проблем се задълбочава, тъй като 30 човека от медицинските специалисти са подали молби за напускане.
  За огромно съжаление, никой лекар не се отзова на нашите призиви за помощ към персонала. Здравият медицински персонал е 270 човека.

 • В отворено писмо УМБАЛ "Св. Иван Рилски"  отхвърля твърденията на РЗИ Благоевград, че пъвоизточника на заразата в село Остина е пациентка на лечебното заведение и настоява за незабавно извинение и опровержение от страна на регионалната здравна инспекция.  Ето и цялото писмо: 

 • Отворено писмо
  от д-р Георги Тодоров, лекар
  до народните представители от всички парламентарни групи, с професия ЛЕКАР-
  Дариткова, Джафер, Йорданов, Найденова, Стоянова, Михайлов, Тасков, Тончев, Ибришимов, Тимчев, Поповски, Събев, Генов, Папашимов, Адемов, Тошев.

  "Уважаеми колеги,
  Не зная как допуснахте водеща в парламента за промяна на Закона за Здрвето да е Комисията по правни въпроси.

 • „Очевидно сме много далече от края на епидемията и всякакви решения – както за отпускане на мерките, така и за тяхното връщане, би следвало да се вземат много внимателно и много пропорционално.“ Този коментар направи пред „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
  Непрекъснато се разширява обемът на изследваните проби, което води до по-голям брой новооткрити случаи, поясни той.

 • 48 медици от столичната болница „Пирогов“са заразени с COVID-19. Това обясни директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред БТВ.  Той поясни, че общо служителите са 2300 души.  „От тях 20 са се заразили от пациенти, които са приети по спешност. За съжаление, са били без симптоми и са заразили нашите колеги в Клиниката по хирургия“, каза проф. Балтов, 7 от тях са хирурзи,

 • Комитетът на EMA за лекарства в хуманната медицина (CHMP) на последната си сесия препоръча да бъде издадено разрешение за употреба в ЕС на Enerzair breezhaler, първата тройна комбинирана терапия за лечение на астма, съобщиха от европейския лекарствен регулатор.

  Тя включва и допълнителна опция - интелигентен електронен сензор, която може да се използва по желание на пациента.

 • При някои пациенти, които не изглежда да са със затруднено дишане, се установява опасно ниско ниво на кислород
  Лекарите съобщават за пациенти, които посещават лечебни заведения с нива на кислород достатъчно ниски, за да причинят безсъзнание или дори смърт. Загадка накарала лекарите да поставят под съмнение основните принципи на биологията:

 • Общо осем души медицински персонал са заразени с коронавируса в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова. Сред броя на тези заразени е и починалата д-р Илияна Иванова.

 • Още петима медици са заразени в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен, от което беше и първата починала лекарка у нас – д-р Илияна Иванова. Очаква се помощ от доброволци и командировани лекари, но дотогава болницата в Сливен преустановява приема на пациенти с COVID-19. Пациентите ще бъдат пренасочвани към Военна болница - Сливен.


 • Събрахме за вас цялата публична информация за епидемичния взрив във МБАЛ Света Петка АД Видин . Тя е много показателна за организацията на борбата с пандемията у нас. Това може да се случи и на всяко друго място, ако вече не се е и случило. Вижте сами:
  На първи април, на редовния брифинг ген. Мутафчийски отговаря на въпрос как се действа при установен случай на болен с коронавирусна инфекция:

 • Ново проучване на изследователи в Китай показва какъв е процентът на безсънието, стреса и свързаните с него проблеми с психичното здраве сред болничния персонал, включително медицинския персонал на първа линия, по време на пандемията от COVID-19.

  Изследването, което е публикувано в списанието Frontiers in Psychiatry, подчертава въздействието на пандемията не само върху физическото здраве на хората, но и върху психичното им здраве.

Log in or Sign up