Неделя, Май 31, 2020

СЗО

 • Документът беше внесен от ЕС от името на над 100 държави Всички 194 страни членки на Световната здравна организация (СЗО), включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”.

 • Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на Световната здравна организация (СЗО), с което заплашва да оттегли за постоянно финансирането от страна на САЩ във връзка с панденмията от Covid-19.- съобщи BBC

  В писмото се посочва 30-дневен срок, в който органът трябва да се ангажира с постигане

 • Световната здравна организация (СЗО) призова Мадагаскар да провери научно дали билката, препоръчвана от президента Андри Раджоелина, наистина лекува Covid-19, съобщи ДПА.

 • Все повече страни в Европа и света разхлабват ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Световната здравна организация обаче предупреди, че не може да се разчита на т.нар. „колективен имунитет“ докато не бъде разработена ваксина.

 • Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че страните, които започват да разхлабват ограничителните мерки, насочени към овладяване на разпространението на короновируса трябва да подхождат с изключително внимание, защото рискуват бързо увеличаване броя на нови случаи на COVID-19. По време на виртуален брифинг в Женева генералният директор на организацията д-р Тедрос Адханом Гебрейсус

 • Излекувани пациенти от COVID-19, които дават положителни проби, не са повторно заразени. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. За подобни случаи алармира Южна Корея, която премина пика на пандемията в края на февруари.

  Около 300 пациенти в Южна Корея са дали положителни проби за COVID-19 няколко седмици, след като са оздравели.

 • Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО / Европа) публикува ключови съображения за постепенното облекчаване на мерките за блокиране, въведени от много страни в отговор на разпространението на COVID-19 в европейския регион.

 • Повярвайте ни, най-лошото все още е пред нас“, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес за продължаващата пандемия на Ковид-19. Въпреки че не уточни как точно може да изглежда най-лошото,
  Новите изследвания обаче сочат, че само малка част от глобалното население - може би само 2% или 3% -  има антитела в кръвта. Гебрейес предупреди страните, които започнаха да разхлабват мерките, казвайки, че "облекчаването на ограниченията не е краят на епидемията в никоя държава".

 • Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава атаката си към Световната здравна организация, като определи ранните й насоки за огнището на коронавирус за "ужасна" грешка - и може би дори умишлена.
  „Трагично е, че има нации, които се доверяват на СЗО и не са въвели никаква форма на забрана“, заяви Тръмп на ежедневния си брифинг от Белия дом относно пандемията.
  "Виждате какво се е случило с Италия, виждате какво се е случило с Испания.

 • От Световната здравна организация заявиха, че не всички хора, които се възстановяват от коронавируса, имат антителата за борба с втора инфекция. Това поражда опасения, че пациентите не развиват имунитет след преболедуване от Covid-19.
  „Що се отнася до възстановяването и реинфекцията, считам, че нямаме отговори на това. Това е неизвестно “, каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

 • Президентът Доналд Тръмп обвини Световната здравна организация за това, че е дала грешни насоки е заплаши да се намали финансирането на международната организация.

 • В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за болен.
  Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното й поставяне ", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на брифинг по медиите в Женева, Швейцария, в понеделник.

 • Световната здравна организация (СЗО) започна огромно проучване за потенциала на терапиите, стари и нови, използвани за лечение на болни с коронавирусна инфекция.
  На брифинг миналия петък, генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гебрейес обяви старта на SOLIDARITY - гигантско многонационално проучване за терапии, които изследователите предполагат, че могат да бъдат ефективни срещу COVID-19.

 • Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса за пандемия. Това съобщи в сряда на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

 • Здравният кореспондент на Fox News д-р Марк Сейджъл разкритикува Световната здравна организация (СЗО) в петък, заради решението да повиши оценката за глобалния риск от коронавирус от „висок“ до „много висок“, като ги нарече „куп паникьори“.

  „Много висока“ глобална оценка на риска е най-сериозната оценка в новата система за предупреждение от четири нива на СЗО. Ръководителят на организацията д-р Тедрос Адханом цитира "непрекъснатото увеличаване на броя на случаите и броя на засегнатите страни" при съобщението за повишаване на нивото на риска.

 • В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. – Това заяви пред БНТ Михаил Околийски – управляващ офиса на СЗО в България
  Желанието да се помогне адекватно на Италия накара Световната здравна организация да изпрати най-добрия регионален екип, за да работи заедно с местните власти. Има някои неизвестни,

 • Средно по 12 души на ден пристигат от Китай в България, но засега нито един от тях не е проявил признаци на коронавируса Covid-19. Това обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар за съвременните заплахи за общественото здраве в Русе. -предаде БНР.
  Пристигащите в страната ни от Китай са

 • "Ако светът не се събуди и не възприеме вируса като обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока" - заяви генералния директор а СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес по време на двудневния форум в Женева. – предаде агенция Ройтерс.
  Той призова държавите

 •  

  Новият коронавирус е щам от род коронавируси, който не е бил установяван при хората преди. Нареченият 2019 CoV не е засичан преди проявата му в Ухан, Китай през декември 2019 г. Световната здравна организация отговаря на някои от най-важните въпроси около вирусът причинил новата епидемия.

 • През последното денонощие потвърдени случаи на заразени с коронавирус са се увеличили с близо 2000, а общият им брой е 9776. От вчера и Италия е в списъка със засегнатите страни с два потвърдени случая.
  У нас в Националния център по заразни и паразитни болести пристигнаха китовете за генетична диагностика

Log in or Sign up