Вторник, Август 04, 2020

Инфекции

 • С 91 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ Народното събрание одобри възможността Министерството на здравеопазването да субсидира болниците за лечението на инфекциозни заболявания.Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от депутати от ГЕРБ, бяха приети без дебат, последователно на първо и второ четене.

 • Началникът на Вътрешно отделение в „Пирогов“, където се лекуват всички пациенти на болницата с COVID-19 с заяви в интервю, че д-р Сибел Муса не може да е била първоизточникът на вирусната инфекция в Кърджали. Доц. Петър Атанасов защити младата лекарка с довода, че нейният PCR тест показвал разпаднал се вирус, който не е биологично заразен.

 • Лекарка от Пирогов е източник на инфекцията с коронавирус в болница  "Д-р Атанас Дафовски"в Кърджали. Седмица преди това тя е дала положителен резултат на PCR тест за COVID-19, който направила по собствено желание, съобщи BTВ.
  По думите на областния управител на Кърджали, жената първо казала,че не е контактувала с никого. След това постепенно признала.

 • Отделението по инфекциозни заболявания в болницата в Добричсе налага да бъде затворено поради липса на персонал.

  От 1 април единственият инфекционист в болницата и завеждащ отделението е подал заявлението си за напускане.Пациентите, които се нуждаят от настаняване в отделението, от днес се пренасочват към лечебни заведения извън област Добрич.

 • Д-р Стоян Алексов е Председател на Българската асоциация по патология и като такъв участва в семинар на Европейската асоциация. Основният извод на патолозите от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания е, че коронавирусът не е смъртоносен. Няма починал от коронавирус! За да кажем, че човек е починал от коронавирус трябва да установим възпалителна реакция довела до смъртта без да има други несъвместими с живота заболявания. Такива случаи няма.

 • Д-р Илиева-Пандова е на 61 години и е работила в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Тя е била сред първите заразени спешни медици. Лекувана е в Университетската болница Света Анна, откъдето е изписана след два отрицателни теста с PCR.

 • Това е първият смъртен случай на медицинско лице в страната от COVID-19. 43-годишната д-р И. Иванова, която беше инфекционист и лекуваше болните от коронавирус в отделението на областната болница, издъхна в петък вечерта, след като е била интубирана.

 • Могат ли нашите домашни любимци да се заразят с SARS-CoV-2? Възможно ли е те да предават вируса на други животни или на своите стопани? Mогат ли хората да го предават на животни? В контекста на пандемията COVID-19 голямата част, ако не и всички изследвания, бяха фокусирани върху въздействието на SARS-CoV-2 върху хората, nо какво да кажем за домашните любимци, които споделят домовете и живота ни?

 • Дори, ако правите всичко възможно, за да сте в безопасност в ситуация на социална изолация, как да предотвратите влизане на SARS-CoV-2, у дома ви?
  Излизате от дома си само до магазина за хранителни стоки. Придържате се към безопасно социално дистанциране. Често миете ръцете си и дезинфекцирате повърхности с висок контакт, когато се приберете.

 • Проблемът с такава бърза и широко разпространена пандемия като новия коронавирус е, че учените и лекарите разбират за вируса и болестта, която причинява, в хода на заболяванеот. Знанията се променят почти ежедневно и често се разпространяват, чрез стотици предварителни научни доклади, а лекарите на място може да нямат време да правят проучвания, тъй като са заети да спасяват живота. Някои експерти се замислят дали учените не вървят твърде бързо в добронамерената надпревара да разберат пандемията, причинявайки повече объркване от всичко друго.

 • В условията на социална изолация, търсим начин да обогатим възможностите за обсъждане на различни теми и намиране на верните решения. Право&Здраве решихме да опитаме да съберем експерти в свободен разговор, в който темата не е рамка, а повод за започване на дискусията. Няма предварително зададени въпроси, нито нагласени отговори. Разговорът на експертите се записва и излъчва без никаква, дори техническа обработка. Видеото може да не е с най-доброто качество, което сте виждали, но нашият приоритет са идеите и свободното изразяване на мнение. В днешното обсъждане на мерките участие взеха трима експерти в областта на здравния мениджмънт: д-р Димитър Петров – бивш Управител на НЗОК, д-р Николай Болтаджиев – дългогодишен собственик и управител на болница и д-р Стойчо Кацаров – Председател на ЦЗПЗ.

 • Симптомите на COVID-19 при различните хора могат да варират от смъртоносна пневмония, до загуба на мирис или дори да нямат симптоми.
  Много хора съобщават първоначално за леки симптоми преди по-тежка температура и кашлица. Въпреки, че 80 процента от случаите се оценяват като леки, те биха могли да се влошат.

 • COVID-19 е респираторна болест, причинена от инфекция с новия коронавирус, SARS-CoV-2. Основните симптоми на COVID-19 включват кашлица, температура и задух.

  Тъй като COVID-19 може да стане сериозно заболяване, важно е да се разбере как симптомите му се различават от другите състояния. Можете да направите това, като внимателно обмислите вашите симптоми, тяхното развитие и риска от излагане на SARS-CoV-2.

 • В ново проучване установява, че половината от пациентите, които са лекувани за лека инфекция COVID-19, все още имат коронавирус до осем дни след изчезването на симптомите.
  Съобщението за това е публикувано онлайн в американското списание за респираторна медицина на American Thoracic Society.
  В „Кинетика на времето за премахване на вируса и отпадане на симптомите при нова коронавирусна инфекция“, доктор Ликсин Ксие, доктор Локеш Шарма и съавтори докладват за изследване на 16 пациенти с COVID-19, които са били лекувани и освободени от болница в Пекин между 28 януари и 9 февруари 2020 г. Проучените пациенти имат средна възраст от 35,5 години.

 • Учените от цял свят работят над потенциалните възможности за намиране на лекарства и ваксини срещу COVID-19. Няколко компании работят върху антивирусни лекарства, които се използват при други заболявания, за лечение на хора, които вече имат COVID-19. Други компании работят върху ваксини, които биха могли да се използват като превантивна мярка срещу болестта.

 • Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338, коментира пред БНР доц. Атанас Мангъров.
  Малкият брой, който се съобщава се дължи на това, че много малко хора се изследват. Липсата на изследвания ни пречи да управляваме епидемията. Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме?

 • Болница във Вашингтон, столицата на САЩ пусна 3D видео на белите дробове на пациент с коронавирус. Видеоклипът показва белите дробове на мъж, който е бил без симптоми няколко дни по-рано. Сега пациентът има Covid-19 и белите му дробове не функционират правилно, казва д-р Кийт Мортман, началник на гръдната хирургия в университетската болница Джордж Вашингтон.

 • Новият коронавирус, причиняващ COVID-19, доведе до повече от 500 хиляди заболявания и повече от 20 00 смъртни случая по целия свят. За сравнение само в САЩ сезонният грип е причинил приблизително 38 милиона заболявания, 390 000 хоспитализации и 23 000 смъртни случая през този сезон, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

 • Могат да ви тестват, дори без да слизате от автомобила. Ако минете през центъра за тестване COVID-19 в Южна Корея, ще забележите, че процедурите за безопасност се простират чак до климатика на вашия автомобил. Ще бъдете посъветвани да натиснете бутона за рециркулация, така че ако сте болни, да задържите патогените вътре в автомобила и да предпазите от заразяване с медицинския персонал, който прави тестовете.

 • Медицинският съвет даде първата си пресконференция. Проф. Костов поясни за журналисти какви са основните задачи на съвета. Той подчерта, че единствено ще съветват, без да вземат решения. Няма да се конфронтират с щаба, но ако имат различно мнение няма да го крият. Доц. Мангъров обясни колко важно е изследването с имунохроматографски тестове не само за непосредствената диагностика, но и за създаване на цялостна картина на разпространението на заболяването в страната. Той предложи тестването да стане масово по примера на Германия и Корея и данните да се използват за да се направи серологично проучване на населението.

Log in or Sign up