Понеделник, Март 18, 2019

Съсловни организаци

 • supressionИмаме сигнали за натиск над колеги от цялата страна, изразили желание и готовност да се включат в протеста на медицинските сестри. Това заяви пред „Право и здраве“ една от организаторите на протеста мед.сестра Мая Илиева, която работи в кардиологичната реанимация на МБАЛ Токуда Аджибадем Сити Клиник. По нейните думи това е причината да бъде сезирана омбудсманът Мая Манолова.

  „Имаме например информация, че наша колежка от „Пирогов“ е командирована от директора Балтов спешно в друга клиника, като въпросът е защо точно тя е командирована, кои са причините за това преместване и защо то се случва точно в този момент. За нас това е един вид законов натиск, по тази причина сезирахме омбудсмана“, обясни Мая Илиева и добави, че независимо от всичко протестите ще продължат.

 • blsБългарският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) относно Наредба 18 на Министерството на финансите за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

  Съсловната организация смята, че разпоредбите на Наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

 • gpТретирането на медицинския софтуеркато софтуер за управление на продажбите в търговските обекти -СУПТО по смисъла на Закона за ДДС и Наредба 18 на финансовото министерство ще доведе до поредица несъвместими с лекарската дейност последствия. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари(НСОПЛБ)вотворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

  Според личните лекари с въвеждането на този начин на отчитане органите на НАП ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета без това да е необходимо за нуждите на осъществявания от приходната агенция данъчен контрол. От НСОПЛБ са категорични, че се нарушават лекарската тайна, както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на „чувствителна информация" съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и българския Закон за защита на личните данни. Личните лекари изразяват притеснение от факта, че се разширява кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани.

 • lekari prПрофесията „лекарски асистент“ трябва да бъде вписана непосредствено след професията „фелдшер“ в Наредба № 1 на на МЗ от 2011 г., регламентираща професионалните дейности на медицинските специалисти и да придобие ясен статут. За това настояват от Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА). Организацията ще подкрепи протеста на фелдшерите, предвиден за 25 т.м., заяви пред „Право и здраве“ председателят й Бончо Попов.  

  По неговите думи лекарските асистенти апелират за законодателна промяна, с която да получат възможност да се обединят в самостоятелна професионално-съсловна организация заедно с практикуващите фелдшери.

  „Не сме съгласни професионалните ни интереси да се представляват пред държавните институции от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ- друго съсловие не познаващо спецификата на нашата професионална дейност. Факт е, че до настоящия момент БАПЗГ не е сезирала МЗ за необходимостта от нормативно регламентиране на професионалната дейност на лекарските асистенти“, допълни той.

 • apteka200Българският фармацевтичен съюз (БФС) вече е официален партньор на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, съобщиха от съсловната организация.

  Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването е организация, която подкрепя технологичните решения и има за цел да създаде предпоставки за изграждане на здравна екосистема, отворена за частни предприемачи и организации, които посредством своята експертиза, ще създадат добавена стойност на медицинските процеси в системата. Това от своя страна води до устойчивост и ефективност на сектор здравеопазването и ползи за всички участници в него.

 • ambulanceПреди повече от месец сме изпратили писмо в здравното министерство, в което настояваме за среща с министър Ананиев, но до този момент отговор няма". Това заяви пред „Право и здраве“ председателят на Националното сдружение на фелдшерите (НСФБМБ) мед.фелдшер Александър Александров. По неговите думи от 8 февруари до днес е имало предостатъчно време, за да бъде организирана такава среща и на нея да бъдат поставени въпросите на съсловието.

   „Напоследък министър Ананиев често повтаря, че е привърженик на диалога като начин на решаване на проблемите, факт е обаче, че засега реакция от негова страна на нашата готовност за разговори няма. А ние не сме фантоми! Работещите фелдшерите сме над 3000“, каза Александър Александров.

 • boltadjД-р Николай Болтаджиев е председател на Националното сдружение на частните болници. Днес разговаряме с него за събитията през изминалата седмица, за упреците към частните болници и за посоката, по която трябва да поеме здравеопозването ни, за да излезе от задънената улица, в която се намира от години. 

   Д-р Болтаджиев, седмицата, която си отива ще запомним с шумните арести на медици, които бяха освободени още на другия ден от съда, както и с оповестените данни от здравното министерство, че независимо от допълнителната финансова помощ за държавните и общинските болници, те се остават със 161 млн.лв. дългове.  В същото време протест на фармацевти от цялата страна изведе на преден план и други проблеми, този път от областта на лекарствената политика. Как, на този фон, оценявате факта, че обществото продължава да живее с усещането за една зле управлявана и разтърсвана от непрекъснати скандали здравна система? Кои са причините за тази перманентна криза, която вече изглежда безкрайна?

 • agresia„Приветствам действията на прокуратурата, трябва да се стигне до края, защото ако няма ефективни наказания, оставаме само с впечатление за акции, които компрометират колеги и от това цялата гилдия страда". Това заяви пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод акцията на ГДБОП и прокуратурата във Варна, при която бяха арестувани лекари, заподозрени в издаване на ТЕЛК-решения с невярно съдържание.

 • MedjidievУправителният съвет на Столична лекарска колегия на БЛС е изпратил писмо с позиция до централното ръсоводство на съсловната организация, в което изразява тревога от опитите за въвличане на БЛС във взимане на политически решения.

 • lekarЦената на неврологичната клинична пътека 56 е увеличена с 200 лв. и отново е 500 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола днес в парламентарната Комисия по здравеопазването. 

  Това се случи след като тя бе намалена от 500 лв. на 300 лв. с Анекса към НРД 2018 г. Срещу новата цена възразиха остро от Сдружението на общинските болници, като посочиха, че това е една от пътеките, по които тези лечебни заведения работят най-много и получават най-много приходи.

 • ANANIEVВъзможно е някои общинските болници да получат статут на защитени, което ще доведе до промени в начина на финансирането им.

  Това заяви днес по време на блиц контрола в парламентарната Комисия по здравеопазването министър Кирил Ананиев.

  Той представи накратко резултатите от днешната среща между представители на здравното министерство, Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз.

  На нея са били обсъдени проблемите на общинските болници в контекста на подготвяните мерки за подкрепа на тези лечебни заведения, които ще бъдат представени утре на среща при премиера Бойко Борисов.

   Поради сериозното недоволство от ниските бюджети за общинските лечебници е било постигнато съгласие за

 • nrdСъстав на Върховния административен съд прогласи за нищожно решение № РД-НС-04-24-1 от 29 март 2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК, добило популярност още и като служебното НРД. През 2016 година Съборът на БЛС отхвърли подписването на нов Национален рамков договор. НС на НЗОК тогава реши, че може сам да издаде нов НРД и го направи с цитираното решение, което беше обжалвано от Български лекарски съюз, Център за защита на правата в здравеопазването и Национално сдружение на частните болници.
  Първоначално тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите. Върховният административен съд, петчленен състав, обаче отмени това решение и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Представителят на Върховна административна прокуратура е дал мотивирано становище за основателност на жалбите.
  В мотивите на съда се казва:

 • madjarov 1250 спешни медици се търсят в страната. Но това не е големият проблем. Много повече се търсят като бройки и медицински сестри, търсят се лекари общопрактикуващи по населените места, които са отдалечени. Кризата с кадрите в България ще се задълбочава все повече“, това коментира пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров  по повод зачестилите случаи на агресия срещу медици и подадените оставки във филиала на ЦСМП в Горна Оряховица след поредното нападение от страна на майка на болно дете.

  "На всички критични места, каквито са спешните отделения, би трябвало да има

 • bls,,Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен''. Това се казва в декларация на БЛС по повод зачестилите нападения над медицински лица през последните дни.

  Съсловната организация изразява безпрекословната си подкрепа към д-р Сибила Маринова и нейния екип в МОБАЛ – Велико Търново и към медицински фелдшер Наталия Армянова от Спешна помощ в Горна Оряховица.

  „Осъждаме всяка форма на вербална и физическа агресия над медицински лица.
  Случилото се с д-р Маринова и фелдшер Армянова е поредна проява на осъдително и неприемливо отношение към цялото лекарско съсловие“, посочват от БЛС.

 • bls saborПреди няколко дни беше публикуван анекса към НРД 2018. Първоначално заявеното намерение на преговарящите страни беше, че цените на клиничните пътеки ще останат същите, но ще се увеличат закупуваните от НЗОК обеми. Оказа се все пак, че някои от цените са променени. Неприятната изненада е за отделенията по гастроентерология, където са намалени цените на 3 от клиничните пътеки:
  КП № 68 Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт намалена от 600 на 400.
  КП № 69 Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт намалена от 850 на 600 лева.
  КП № 71 Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво, намалена от 605 на 400 лева.
  Освен трите пътеки по гастроентерология, с 200 лева е намалена цената и на Клинична пътека № 56 Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми от 500 на 300 лева.

 • ArbitrationОт първи януари са в сила изменения в закона за здравното осигуряване, които променят ролята и функциите на Арбитражните комисии. Изпълнителят на медицинска помощ има право да оспорва установените при проверката на контрольорите на касата нарушения. Споровете се решаваха от арбитражните комисии. Законът ограничаваше правото на Директора на РЗОК/НЗОК да налага санкции само в случаите, в които констатациите на контрольорите са потвърдени от Арбитражните комисии. Същите бяха съставени от равен брой представители на РЗОК и Районната колегия на съсловната организация. В по-голямата част от случаите, Арбитражните комисии не стигаха до решение, поради равен брой гласове на членовете им. По правило членовете от РЗОК винаги гласуват за налагане на санкция, а представителите на съсловните организации в повечето случаи гласуват против. Имаше административни области, в които изобщо не бяха съставени арбитражни комисии, което практически лишаваше от възможност касата да налага санкции.

 • anex nrd18Българският лекарски съюз (БЛС), Надзорният съвет на НЗОК, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместниците му Жени Начева и д-р Бойко Пенков подписаха Анекса към Националния рамков договор (НРД) 2018. Така новите параметри на медицинските дейности ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.
  „Анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. е надграждане на действащия в момента НРД и е добра основа за промените, които очакваме да се случат след 1.01.2019 г. Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ“.

 • MadjarovBLSЗа БЛС не е обезпокоително поставянето на камери пред операционните зали, но те няма да постигнат желания ефект да се контролират различни кардиологични процедури, каза д-р Маджаров. „Вероятно се цели да се види дали точният лекар е бил на място. Самият факт, че не се притесни нито една голяма болница показва, че става въпрос за случаи, които са събота и неделя, а се отчитат през сряда или петък”, заяви д-р Маджаров в предаването „Лице в лице” с Цветанка Ризова.
  Обществото има крещяща нужда от Национална педиатрична болница, това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров по повод скандала с болница „Лозенец”.
  „Сегашното решение е изцяло в правомощията на правителството и една голяма болница, която обхваща цялостно всички нужди в педиатрията, би била по-доброто решение.

 • blsБългарския лекарски съюз провежда извънреден събор, на който ще реши дали да даде право на Управителния си съвет да подпише анекс към Националния рамков договор. Анексът беше договорен през последните седмици и ще влезе в сила от 1 януари 2019 година. Промените са свързани преди всичко с увеличените средства в болничната и извънболничната медицинска помощ и осъществяването на контрола върху дейността на лечебните заведения. Ето някои от тях:
  Капитационното заплащане за деца се увеличава с 5 стотинки, а за възрастни с 4. Цената на диспнасерните прегледи се вдига с между 30 стотинки и 1,50 лева.
  Специалистите от извънболничната медицинска помощ ще получават за първичен преглед вече по 22 лева на преглед, при досегашна цена от 21 лева.

 • patients videoЕдно съобщение във връзка с преговорите за Анекс към НРД 2018, публикувано на сайта на БЛС предизвика редица коментари на заинтересовани страни. Съобщението гласи следното:
  „Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят, само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон.”
  Основен принцип, заложен в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета е лични данни да се събират само ако са необходими и без тях не може да се осъществи дейността/предостави услугата.

Log in or Sign up