Понеделник, Март 18, 2019

Лекарства

 • mirchevaПрезидентът Радев обви своя Стратегически съвет и имената на членовете му. Сектор здравеопазване ще бъде в ръцете на д-р Жасмина Мирчева.
  Жасмина Мирчева е лекар, доктор на науките на БАН, гост - изследовател и преподавател във Франция и Германия. Два пъти директор на Агенцията за лекарства, извършила съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика.

 • world medicinesСпоред едно неотдавнашно проучване много от неактивните съставки на лекарствата могат да причинят здравословни проблеми на някои пациенти. Наред с активните вещества в лекарствата, почти винаги има и други съставки. Производителите добавят тези неактивни компоненти по редица причини, например за да направят лекарството по-лесно да абсорбира или за да се стабилизира активното вещество, или просто за да придадат по-добър вкус или да изглеждат по-добре.

  За повечето хора добавките, като фруктоза и лактоза, не причиняват никаква вреда, но за някои хора могат да предизвикат проблеми.

  Наскоро група изследователи от Масачузетския технологичен институт и Болницата за женско здраве в Бостън, Масачузетс решават да проучат тези добавки, за да разберат дали те могат да засегнат здравето на хората.

 • breathing lungСпирометрията и бронходилататорният тест с метахолин трябва да бъдат включени като високспециализирани дейности, реумбурсирани от НЗОК. Около този извод се обединиха специалисти по белодробни болести и алергология по време на дискусионна Кръгла маса в Народното събрание с мотото „Да сведем до нула астматичните пристъпи“, която се проведе днес  под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. 

  Над 50% от астматиците у нас остават недиагностицирани, а ненавременното лечение само усложнява тяхната прогноза, категорична бе доц. Мария Стаевска, алерголог, ръководител на клиника в Александровска болница.

 • drugs exportЗа по-малко от 7 месеца – от април до октомври 2018 г. в Европа са конфискувани лекарства на стойност над 165 млн.евро, съобщи пресслужбата на Европол. По данни на организацията за сътрудничество между полицейските служби на европейските страни благодарение на координираните действия на правоприлагащите, митническите и здавните власти на 16 държави за този период са били иззети над 13 млн.лекарствени дози в рамките на съвместната операция MISMED 2,насочена към незаконния трафик на лекарства.

  От Европол отчитат сериозен успех на операцията, която е била ръководена от Националната жандармерия на Франция и финландската митническа служба Tulli с активната подкрепа на Коалицията за престъпления на интелектуалната собственост на Европол (IPC3). Така в рамките на MISMED 2 са били осъществени 435 ареста и иззети вещи на стойност 168 млн. евро, в това число 13 млн. единици, равни на 1,8 тона лекарства.

 • radiotherapyЗдравното министерство ще увеличи цената на радиофармацевтиците, защото в момента фирмите нямат интерес да доставят тези продукти у нас поради ниските цени. Освен това, при формирането на максималната цена на радиофармацевтиците ще отпадне изискването да се сравняват цените с тези от предходно договаряне. Тези мотиви посочват от МЗ към проекта на Наредба за промени в Нардеба № 34 от 2005 г. на МЗ за реда на заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Документът е публикуван на електронната страница на здравното министерство за обществено обсъждане, което ще бъде в съкратен срок от 14 дни и ще продължи до 22 март т.г. поради необходимостта от по-бърза доставка за навременното осигуряване на продуктите, от които се нуждаят не по-малко от 20 000 пациенти у нас.

   От ведомството са категорични, че промените нямат финансово въздействие върху лечебните заведения и пациентите, тъй като продуктите се осигуряват със средства от бюджета на МЗ и са безплатни за тях. Предвиденият брой генератори е за обезпечаване диагностиката на близо 20 000 пациента от страната.

 • drugs export300 000 лева с ДДС ще струва изграждането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти. Това става ясно от проекта на наредба, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, чийто срок е 7април т.г..

 • dechev btvЗа първи път сме на крачка да стигнем до един правилен път – без да имаме преразход, пациентът да не се ощетява. Така коментира управителят на Националната здравна осигурителна каса Д-р Дечо Дечев новите регулации, свързани с бюджета на Касата.
  „За първи път чрез тази Наредба се определя механизъм, чрез който се гарантира финансова стабилност на Касата, тоест да няма преразход в перото на бюджета за лекарства. Гарантира се достъп до всички нови молекули. Няма да има ограничение в достъпа до иновативни и нови лекарства, ще се запази финансовата стабилност на Касата и ще се намали бюрократичната тежест на пациента за достъп.
  Д-р Дечев обясни, че НЗОК има лимитиран бюджет, той се формира от обема постъпления, който всеки един гражданин плаща. В рамките на този бюджет има различни пера – болнична помощ, извънболнична помощ и лекарства. Те също имат ограничени стойности, затова задачата на екипа на Касата е да определи такава политика и действие, че да се запазят тези параметри в бюджета. Управителят на НЗОК посочи, че за да се разшири достъпът до лечение трябват промени в политиката.

 • e lekarstvaНационалната здравноосигурителна касанастоява да бъде създаденотделен фонд за лечение на редките заболявания, тъй като се наблюдава ръст на броя на болните стакива диагнози, а лечението им става все по-скъпо.

  Това стана ясно от отчета на НЗОК за 2017 г., който вчера бе представен в парламента и оодборен от народните представители с 96 гласа „за“ и един въздържал се.

  В отчета се подчертава, че нарастването на разходите на фонда за лекарствени продукти е ясно изразена тенденция, както и увеличаването на броя здравноосигурените лица, които търсят лечение, осигурено от системата.

 • a.valevБез резултат премина срещата на представителите на Националната аптечна камара в здравното министерство със зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков. Това съобщи пред „Право и здраве“ председателят на камарата маг.фарм. Антон Вълев. 

   По неговите думи фармацевтите за пореден път са представили исканията си пред ръководството на МЗ и за пореден път са се убедили, че от ведомството нямат ясен отговор на поставяните от тях въпроси.

 • detska bolnizaЗа първична медицина в целия свят се отделят едва 11% от общите разходи за здраве, което означава, че превенцията на зоболяванията, ранната диагностика и спешната помощ съвсем не са приоритет за правителствата, независимо, че те твърдят обратното.  

  Тези данни се съдържат в Годишния доклад на Световната здравна организация. Анализите на експертите на СЗО показват, че над 70% от всичките разходи за здравеопазване се насочват за болнична, извънболнична помощ и лекарства.

 • cough syrupКомитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча спира е за територията на целия Европейския съюз на разрешенията за употреба на лекарствени продукти, съдържащи фенспирид. Тези лекарства се употребяват при деца и възрастни за облекчаване на кашлица в хода на белодробни заболявания. Суспендирането е предпазна мярка за защита на пациентите, докато комитетът преразглежда риска от удължаване на QT интервала на ЕКГ и torsades de pointes (отклонения от нормата на провеждането на сърдечния ритъм, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм). В миналото са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи такива лекарства. За да се проучи потенциалната връзка между фенспирид и тези проблеми в сърдечния ритъм, са проведени проучвания при животни, които понастоящем показват, че фенспирид има потенциал да удължи QT интервала при хора. Комитетът ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти.

 • apteka200На среща с Националната аптечна камара е бил поставен въпрос редно ли е НАП да има достъп до пациентска информация

 • ANANIEV MZ

  От 3 600 аптеки в страната, над 2 100 са въвели новата система за верификация на лекарствата и процесът продължава, като в него се включват не по-малко от 10 аптеки всеки ден. Това заяви днес след правителственото заседание министърът на здравеопхазването Кирил Ананиев, цитиран от БНР. Той бе категоричен, че не вижда никакъв проблем в този протест: 

  "В разговорите с моите колеги от другите страни членки на ЕС, никъде в нито една държава няма протести или такова напрежение, каквото се създава при нас", каза Кирил Ананиев.

  „Аз чух, че държавата не е знаела какво да прави. За мен това е неразбираемо. Имаме ясна програма, ясни изисквания, критерии и методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в националната система за верификацията. Всички аптеки, които имат договор с НЗОК имат свързаност с компютрите и разполагат с програми. Те са готови и включени в системата за верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира като помощ от държавата“, обясни министърът.

 • Aptekari protestНад 700 аптеки в страната няма да работят днес в знак на протест, съобщиха от Националната аптечна камара. Недоволството на фармацевтите е заради нови изисквания около системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата. Организацията излезе с призив за национален протест, който бе разпратен до всички фармацевти в страната.

 • a.valevСтотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите. Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. „Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.  „Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни  интересува, е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, каза Антон Вълев. Той посочи, че според фармацевтите е „абсолютно неправилно производителите да очакват ние да платим въвеждането на системата по верификация“. „Какво означава, че била много лесна? А кой ще я плати?

 • drugs regulationНови функцииза Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти(НСЦРЛП) се предвиждат спроект на Постановление на Министерски съвет за промени в Устройствения правилник на съвета, който е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

  С проекта се предоставят нови правомощия на съвета, свързани с процедури по поддържане на реимбурсния статус, оценка на здравните технологии, одобряване на фармакотерапевтични ръководства и проследяване на ефекта от терапията с лекарствени продукти.С пет души ще се увеличи щата на  НСЦРЛП, като от здравното ведомство уверяват, че тези бройки не са новоразкрити, а се прехвърлят от щата на регионалните здравни инспекции РЗИ.

 • apteka200Жителите на ямболската община Болярово настояват за законодателни промени, които да улеснят снабдяването с лекарства чрез разкриване на мобилни аптеки, съобщава БНР. Според тях тази стъпка ще даде възможност за по-лесен достъп до лекарства и лечение, защото в момента този процес е силно затруднен в селата и отдалечените райони. Искането на боляровци се подкрепя изцяло и от общинското ръководство.

  „В цялата община работи една-единствена аптека и от нея трябва да се снабдяват с лекарства жителите на 20 населени места. Основната грижа за доставката на лекарствата по селата е станала ангажимент на кметовете и кметските наместници“, заяви кметът на Болярово Христо Христов, цитиран от БНР.

 • drugs limitБългарският лекарски съюз е получилПряко съобщение до медицинските специалистис актуализирани препоръки относно риска от гангрена на Фурние (некротизиращ фасциит на перинеума) при употребата на лекарствени продукти от групата на инхибиторите на SGLT2 (канаглифлозин, дапаглифлозин, емпаглифлозини ертуглифлозин)при пациенти с диабет.То е подписано от представителите на 4 големи фармацевтични компании, които внасят у нас медикаменти от тази група. ИАЛ се обръща към съсловната организация с молба съобщението да бъде разпространено до всички регионални лекарски колегии, за да бъде гарантирана навременна информираност на лекарите за проблема.

 • drugs nonapruvalМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект на Правилник за условията и реда за работа на Етичната комисия за клинични изпитвания по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Документът се представя за обществено обсъждане броени дни след като МЗ публикува заповедта на министър Кирил Ананиев, с която той определя състава на комисията. За неин председател е определен д-р Стефан Димитров от Русе. Зам.-председател ще бъде д-р Боян Доганов , членове проф. Тодор Попов от Александровска болница, проф. Галина Куртева от СБАЛО, доц. Тони Дончев от ВМА, доц. Ралица Георгиева от университетската детска болница в София, Нели Таринска от МЗ, проф. Зоя Спасова от столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Анелия Русинова и Емилия Стоянова от Изпълнителната агенция по лекарствата,а като представители на пациентската общност - Анна Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите и Виктор Паскалев от Националната пациентска организация. За резервни членове са определени д-р Константин Димов от спешната болница „Пирогов“, проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница, проф. Румяна Търновска от ДКЦ „Александровска“ и доц. Иван Гигов от ВМА. Така се оказва, че съставът на комисията вече е ясен, докато правилникът за работата й ще се обсъжда още цял месец, какъвто е срокът, разписан от закона.

 • small vilageБългария да има и "защитени" аптеки, както има защитени училища и болници. Тази идея лансира на пресконференция днес в Стара Загора председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от dnevnik.bg.
  Идеята му е да има по-специални правила и дори държавни дотации за аптеки в онези населени места, където хората могат да останат без лекарства или вече в нямат лесен достъп до тях.
  Предложението изглежда обосновано и с грижа за хората в малките населени места, но дали това е начина? Както е тръгнало накрая всичко в тези места ще бъде „защитено”.
  Защитени болници засяга няма. Има защитени училища, които не отговарят на минималните изисквания за ученици и персонал. Дали, обаче са защитени интересите на учениците в тези училища, дали те получават образование, каквото получават връстниците им в незащитените училища?

Log in or Sign up