Петък, Юли 19, 2019

Лекарства

 • Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9%.

  8 от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, 1 гласува "против", а 11 - "въздържал се", съобщи dariknews.

 • Депутатите от Комисията по здравеопазване обсъждат дали да се намали Данък добавена стойност върху някои основни храни и лекарствата.

  Предложението е на БСП, а решението изглежда предизвестено. Още преди месец идеята на опозицията беше отхвърлена на Тристранния съвет между държавата, бизнеса и синдикатите.

 • Бум на варицела в София и Варна се отчита в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43.
  "Спрямо миналата година имаме ръст на болните, регистрираните случаи са над 21 800", каза в студиото на "България сутрин" шефът на Детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. 
  По думите му причините за липса на ваксина у нас са бюрократични. Трябвало да се промени европейско изискване - ваксината да се пререгистрира, което обаче струвало скъпо. 
  "Това може да стане с политическо решение", обясни доц. Мангъров.

 • СЗО актуализира глобални насоки относно лекарствата и диагностичните тестове за справяне със здравните предизвикателства, приоритизирането на високоефективните терапевтични средства и подобряването на достъпните цени
  Публикувани са нови основни лекарства и диагностични списъци на сайта на Световната здравна организация.
  Списъкът със съществените лекарства на СЗО и списъкът с важни диагностични документи са основни насочващи документи, които помагат на страните да отдават приоритет на критични здравни продукти, които трябва да бъдат широко достъпни и достъпни в здравните системи. Двата списъка се съсредоточават върху рака и други глобални здравни предизвикателства, с акцент върху ефективни решения, интелигентно приоритизиране и оптимален достъп за пациентите.

 • Необходимостта от приемането на промени в ЗЗО е продиктувана от неясноти и слабости в отделни разпоредби, свързани основно със заплащане на лекарствени продукти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това води до противоречиво тълкуване и прилагане на законовата регламентация.

  Към настоящия момент НЗОК може да договори заплащане след отчитане на резултата от терапията за лекарствените продукти, за които е определено проследяване на ефекта от терапията. Основният проблем е, че докато не получат заплащане от НЗОК за лекарствените продукти, аптеките и лечебните заведения не могат да заплатят същите на доставилите им ги търговци на едро.

 • Предаваме на живо от сагата с липсващите лекарства у нас :

  Въпросът с ограничения достъп до медикамента Резохин - е решен : Няма Резохин. Няма и да има.

  Основното лекарство за лекуващите се от лупус и ревматоиден артрит липсва от началото на годината - нещо, което помним само пациентите и пациентските организации.

 • Новият клас лекарства за рак, който сега навлиза на пазара, изглежда обещаващ, но изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго призовават лекарите да вземат предвид теглото на пациента и състоянието на черния дроб преди да ги предписват, след като дойдат на пазара.
  Лекарствата са известни като PI3K инхибитори - те драстично намаляват активирането на път, който обикновено се използва от раковите клетки, за да оцелеят и да се размножават.
  Но в ново проучване при миши модели, публикувано в докладите на Националната академия на науките САЩ, изследователите открили, че при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини, тези лекарства могат да доведат до увеличаване на броя на предраковите лезии в панкреаса.

 • Това обявиха в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
  Евтини лекарства изчезват а вместо тях касата плаща по-скъпи препарати.

  Д-р Кацаров даде пример, че ако дадено лекарство да струва 50 лева у нас и 100 във Франция, то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. За да противодейства на това производителят намалява вноса в България, в резултат на което нашите пациенти остават без лекарства. Тази политика на ценообразуване нанася вреди както на производителя на лекарството, така и на пациентите у нас.

 • Шефове на държавни болници се изгъбаркаха* с обявения от министерството на здравеопазването електронен търг за закупуване на лекарства. Това разбираме от гневно писмо на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева, адресирано до директорите на лечебните заведения за болнична помощ.
  Повод за гнева на министър Начева е, че много болници са заявили за доставка лекарствени продукти на стойности, които биха направили за смях министерството, ако ги обяви. Самата процедура изисква МЗ да събере заявките на лечебните заведения за следващите две години и на базата на тях да обяви обществена поръчка за рамково договаряне с производители на лекарства, след което рамково договаряне, болниците ако искат, ще могат да купуват лекарства на договорените цени.
  Министър Начева се гневи, за това, че болниците били дали „грешни заявки”. Една от тях заявила доставка на лекарства за 47 (четиридесет и седем) милиарда лева.
  Сумата е колкото половината от Брутния вътрешен продукт на България за миналата година. По наше скромно мнение, с тази сума болницата може не само да си осигури необходимите за следващите две години лекарства, но да получи в пакет с медикаментите, всички заводи - производители на лекарства в страната, барабар с всичките регистрирани дистрибутори.

 • Лекарства с фалшифицирани опаковки на онколекарства са изнесени от България за Холандия. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата,
  Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български дистрибутор¸ а фалшификацията е разкрита в Холандия. Кодът, въведен у нас в началото на годината, който е уникален за всяка опаковка, показвал, че партидата е с изтекъл срок на годност.
  "Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. В последствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани", обясни Каспър Ърнст от Асоциацията на паралелните търговци на лекарства в Европа.
  Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

 • Финансовите стандарти, с които се изисква държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове да утвърдят и да прилагат вътрешни правила за управление на задълженията, за удовлетворяване на кредиторите и за действия по предотвратяване предприемането на обезпечителни мерки срещу лечебното заведение, влизат в сила от днес, тъй като Наредбата вече е обнародвана в Държавен вестник.

  С Наредбата се утвърждават принципите и правилата на финансовото управление на лечебните заведения.

  Те трябва да извършват анализ всяко тримесечие на просрочените задължения, като той трябва да съдържа и мерки за погасяването им по приоритети. Това се въвежда с цел да се гарантира изплащането на трудовите възнаграждения и недопускане на увеличаване на просрочените задължения.

 • Ценовият натиск върху лекарствената мрежа, накара най-голямата българска фармацевтична компания – "Софарма", да се откаже да строи нов завод за производство на лиофилни форми (изсушени вещества в ампули, които се разтварят и ползват в болниците).

  "Софарма" не е изтеглила нито едно лекарство от българския пазар, въпреки че работи с по-ниска рентабилност, коментира Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията, на среща с акционерите

 • Ако имате ревматоиден артрит (РА), вашият лекар вероятно ще предложи инхибитори на Janus киназа (JAK), които спомагат за облекчаване на болките и подуването в ставите. Тези лекарства намаляват вашата свръхактивна имунна система, за да предотвратите увреждане на ставите.

 • Как участват МЗ и НЗОК в демографската катастрофа у нас?

  Оксиморон - стилистична фигура, при която се свързват логически изключващи се противоположности. Оксиморони са, например, жив труп, сладка мъка. Оксиморон е и Министерство на здравеопазването, както и Национална здравноосигурителна каса.

  ЗдравеОпазване и ЗдравноОсигуряване, са красиви заглавия, но са противоположни с дейността на въпросните институции, при които отдавна наблюдаваме изключване на "опазването" или "осигуяването" на елементарни здравни грижи в 21 век.

 • Проблемът с лекарствата отново е на дневен ред за хората с епилепсия. На много места липсват определени медикаменти. Това каза за Радио Фокус Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) по повод "Дни на толерантността", които ще се провеждат в Благоевград от 27 до 29 юни.

 • По-рано този месец министърът на здравеопазването, стартира процедура по събиране на заявки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения, въз основа на която ще се сключат Рамкови споразумения за периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2021 г.

  От здравното министерство съобщават, че удължават срока за събиране на заявки до 28.06.2019г. , с цел осигуряване на възможността максимален брой лечебни заведения да заявят лекарства.

 • На електронната поща на Център за защита правата в здравеопазването постъпи сигнал от родител на дете с диагноза Разстройство на метаболитния цикъл на уреята, част от лечението, на което е продуктът Milupa UCD 2, който е бил доскоро включен в списъка на диетичните храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК.

  ЦЗПЗ алармира до НЗОК, от където ни беше върнато съобщение с уточнение по случая:

 • Всички знаем, че не може да се смесват лекарства с алкохол, чай и кафе. А много от лекарствата се продават без рецепта, като приемът им е съпроводен с рискове, които пациентът сам понася. Лошото в случая е, че малко хора знаят кои лекартсва не бива да се приемат едновременно с други, защото това може да доведе до сериозна опасност за здравето, дори до смърт.

  Ето и списък с опасните за здравето комбинации от лекарства:

 • Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Хората са вярвали също, че Слънцето се къпе, а водата става жива.
  Смята се , че човек който се изкъпе в тази вода ще бъде здрав през цялта година. Празникът е свързан най-много с билките , защото се смята, че през нощта звездите слизат, за да им баят и за това те са особено лековити.
  Затова те трябва да се берат преди изгрев.

 • Сдружението на деца с онкохематологични заболявания отправиха заплаха за протест, ако не се решат проблемите с терапиите на непълнолетните лекуващи се от рак на кръвта. Организацията поиска промени в регламента за отпускане на медикаменти за малките пациенти. Те изпратиха писмо до МЗ и НЗОК със своите искания. Цитираме дословно без редакторска намеса:

Log in or Sign up