Неделя, Май 19, 2019

Лекарства

 • aspirinЕжедневната употреба на Аспирин може да е прекалено рискова при липса на сърдечно заболяване, докладва ново проучване.

 • Месец и половина след приемането на изменение в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, Министерският съвет ще приеме ново изменени на вече изменените текстове. Срокът за обществено обсъждане е съкратен на 14 дни, заради „осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с лекарствени продукти.”
  С ДВ брой 26 от 28 март, в наредбата се добавя нова алинея 4 на чл. 5, която гласи:
  Лекарствен продукт не може да се продава на лечебните заведения на цена, по-висока от стойността, определена по реда на чл. 55.
  Редът в чл. 55 е този, по който се определят цените на лекарствата, заплащани от НЗОК.
  Защо се правят тези изменения на измененията?
  Както е известно НЗОК има списък с лекарства, които заплаща изцяло или частично. Министерският съвет е определи с наредба реда и условията и реда за определяне на цените, по които касата плаща лекарствата на болниците. Както винаги, когато държавата се намеси на пазара, така и сега, нещата стават по-лоши. Наредбата е написана така, че НЗОК да плаща на болниците по цени, които са по-ниски от цените на доставка на лекарствата. Крайният резултат от този подход е, че болницата трупа загуби от всяко закупено от нея лекарство. За да избегне загубите, болницата се ограничава в поръчката на такива лекарства, с което лишава пациентите от достъп до съвременно лечение.

 • При хематологичните заболявания вече се постига ремисия без терапия, а пациентът води нормален живот без страх от смърт
  Онкоболните вече ще могат да се лекуват и в домашни условия. 50% от лекарствата в онкологията ще са под формата на таблетна таргетна терапия до 2026 г., а химиотерапията все повече ще отстъпва на нови, по-щадящи методи. Това сочат данни от проучването Unicancer study "EVOLPEC" - 6 major changes by 2025, което е посветено на грижата за пациента.

 • Стъпка по-близо сме до потенциални лечения за предотвратяване на повторното възникване на видове инсулт и деменция, причинени от увреждане на малки кръвоносни съдове в мозъка.

  Лекарствата цилостазол и изосорбид мононитрат, вече използвани за лечение на други състояния, като сърдечни заболявания и ангина, за първи път са били тествани в Обединеното кралство за лечение на инсулт или съдова деменция.

 • Френският фармацевтичен гигант Санофи обяви, че Европейската агенция по лекарствата е одобрила лекарството за борба с рака Либтайо (Libtayo), първото лекарство от този вид, което е разрешено за употреба в Европейския Съюз.

 • surgery 1807541 340Фармацевтичните компании няма да връщат пари на Здравната каса, ако през 2019 г. превишат заплатените от фонда суми спрямо сумите, платени от здравното министерство през 2018 г. за лекарствени продукти, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени заболявания на кръвта, водещи до проблеми с кръвосъсирването. Всички разходи за тези продукти ще остават за сметка на НЗОК.

  Това е заложено в проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2009, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

 • MZМинистерство на здравеопазването е изплатило авансова субсидия по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения, съобщиха от ведомството. Субсидията е за извършена дейност в периода м. януари - м. април 2019 г. и е изплатена на лечебните заведения, подали заявления и сключили индивидуални договори за субсидиране. Общият размер на субсидията е 31 618 000 лв., уточняват от МЗ. 39 019 000 лв. от нея са за спешна помощ. Подобен е и размерът на субсидията, изплатена на държавни и общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване – те са получили от МЗ 9 436 000 лв. 

 • nhifНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) преди Великденските празници е утвърдила  здравноосигурителните плащания за договорните си партньори за извършената дейност, съобщи прессцентърът на фонда.

  Касата представи и отчет за разходите си по пера, от който става ясно, че за болнична медицинска помощ през месец март са разплатени 170 037 178 лв. , а за  извънболнична медицинска помощ (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност) за същия месец са разплатени 45 658 494,00 лв.

 • b.penkov„Дали сме си срок от три месеца, за да възстановим доставките на радиофармацевтици. Дотогава има достатъчно възможности, за да не страдат пациентите“. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод информацията за липса на радиофармацевтици, необходими за изследване на пациенти със съмнение за метастази.

  „Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство – радиофармацевтик, а през това време, изработихме указание към колегите от РЗИ, към болниците с клиники по онкология и онкологичните центрове, в което националните консултанти препоръчват алтернативата. Продължаваме преговорите с производителя да предостави необходимите количества изотопи по стария договор“, категоричен бе д-р Пенков. 

 • drugs exportПричината?  Ценовия натиск върху фармацевтичните компании от страна на държавата.
  Всяка година между 300 и 500 лекарства престават да се продават в България.

  1512 лекарства са дерегистрирани в страната за периода 2014-2017 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Междувременно общият брой на регистрирани медикаменти е около 6000 лекарства с рецепта или без лекарско предписание.

  Още не са готови данните за 2018г., но през 2017 г. тези, които са прекратили разрешения за употреба са 327, докато подновените са 273.

  Изтеглените медикаменти нямат проблеми в безопасността или производството.
  Причината за оттеглянето им намираме в текст от лекарствения закон от преди повече от 10 години. Според него, за да се продава или произвежда едно лекарство в България, фармацевтичната компания трябва да плати цена за поддръжка на досието му, която е около 15 хил. лв. годишно по тарифата на лекарствената агенция, като се добавят допълнително 75% от таксата за всяка лекарствена форма - например 5 мг и 10 мг.

 • NusinersenНационалната здравноосигурителна каса пое функциите на Център „Фонд за лечение на деца“ в началото на месец април 2019. Днес 18 април 2019, НЗОК за първи път издаде разрешения за лечение в България на спинална мускулна атрофия със Спинраза.

  През декември 2016 Спинраза стана първият ( и досега единствен ) одобрен медикамент за лечение на рядкото заболяване. Цената в САЩ е 125 000 щатски долара на инжекция, което прави разходите за лечение 750 000 щ.д. през първата година и 375 000 щ.д. годишно след това. Според "Ню Йорк таймс", това поставя Спиназа сред най-скъпите лекарства в света.
  През февруари 2019 г. ирландското ръководство на Здравната служба реши, че Спиназа е твърде скъп за финансиране, твърдейки, че цената ще бъде около 600 000 евро на пациент през първата година и около 380 000 евро годишно след това “с приблизително бюджетно въздействие от над 20 милиона евро за период от пет години “ за 25-те деца със СМА, живеещи в Ирландия.

 • labor

  Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на лекарствени продукти, съдържащи флуороурацил (познат като 5-флуороурацил или 5-ФУ) и свързаните лекарствени продукти капецитабин, тегафур и флуцитозин, които се метаболизират до флуороурацил в организма, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

  Прегледът ще оцени съществуващите методи за скрининг и ползата от тях за идентифициране на пациенти с повишен риск от сериозни странични ефекти. Флуороурацил (прилаган чрез инжектиране), капецитабин и тегафур са лекарства за лечение на онкологични заболявания, докато прилаганият локално - върху кожата флуороурацил се използва за различни кожни заболявания, а флуцитозин се използва при упорити гъбични инфекции, уточниха от регулатора.

 • ananiev parlamentКъм момента са финализирани всички тестови процедури, извършени саи допълнителни настройки на систематаза централизирана обществена поръчка на лекарства за болницитеи са изчистени установените грешки.Това съобщи днес по време на редовния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Борислав Борисов. По думите на министъра очакването е реалната открита процедура да стартира през май.

 • bolniziБанковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варнае запорирана заради дългове.Неразплатените суми са близо 300 000 лева, които лечебното заведение дължи на различни институции, доставчици на лекарства, консумативи и храна на болните, съобщи БНТ. От месеци персоналът на болницата е без заплати.

  Болницата от години трупа дългове и причината е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

  „Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лв. от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе”, коментира управителят на здравното заведение доц. д-р Христо Ганчев.

 • katsarov medicinesАко се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
  Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас.

 • lekastva optМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект за изменения на Наредба 10 на МЗ от 2011 г., с които се въвеждат принципите и правилата за състрадателна употреба на лекарства. Проектът е публикуван и на портала за обществени консултации на Министерски съвет strategy.bg ие отворен за обществено обсъждане до 4 май т.г.

  Измененията в наредбата засягат специфична група от пациенти - страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт.

 • ilko semСофийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд за д-р Илко Семерджиев по делото, което води срещу него Върховната касационна прокуратура. Припомняме, бившият здравен министър беше обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 година е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по това време директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според обвинението той я е заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща". Софийският градски съд оправда д-р Семерджиев, а след края на делото на първа инстанция той заяви пред медиите, че оправдателната присъда е била "напълно очаквана" и че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Прокуратурата обаче оспорва оспорва мотивите за оправдателната присъда, но апелативните магистрати потвърдиха решението на колегите си от Софийския градски съд.

 • antibiotics OKНадзорният съвет на НЗОК е одобрил годишните бюджети на всяка основна група лекарствени продукти по Наредба № 10 г. като е определил средствата за тази цел от здравноосигурителни плащания, определени в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. и дела от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Това става ясно от решенията на надзорния орган, взети на заседанието на 1 април и публикувани на сайта на институцията.

  Определеният годишен бюджет за лекарствените продукти за домашно лечение, назначавани с протокол (основна група „А“) е 435 005 835 лв. От тях от здравноосигурителни плащания са 422 656 000 лв., а сумата от резерва - 12 349 835. Планираният условен бюджет за тримесечие е 108 751 459 лв.

 • onco hem drugs„Водим тиха битка от 2009 година до днес за лекарствата на нашите деца. След като те изпаднаха от позитивния списък Здравната каса спря да реимбурсира тези лекарства, а те са в основния протокл за лечение на левкемия при деца. Налагаше се родители да ги купуват, а проблемът остава нерешен и до днес". За това алармира Симона Караиванова, майка на дете с онкохематологично заболяване пред Bulgaria ON AIR тази сутрин. От Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ многократно са търсили съдействие от жени и майки, които са в политиката, но единствена бившата зам.-министър на здравеопазването Лидия Нейчева се е обърнала с лице към техните трудности и се е опитала да им бъде полезна със съвет да открият банкова сметка на сдружението и чрез нея да закупуват необходимите лекарства.

 • MZМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проекти на още 7 фармакотерапевтични ръководства, които ще бъдат отворени за обществено обсъждане до 1 май т.г.

  На вниманието на всички интересуващи се са проектите на ръководствата за лечение на гастроентеророгични, неврологични,психиатрични заболявания, а така също и по ендокринология и болести на обмяната. Готови са още ръководствата по ревматология, неонатология и акушерство и гинекология. 

Log in or Sign up