Понеделник, Март 18, 2019

Медицински сестри

 • supressionИмаме сигнали за натиск над колеги от цялата страна, изразили желание и готовност да се включат в протеста на медицинските сестри. Това заяви пред „Право и здраве“ една от организаторите на протеста мед.сестра Мая Илиева, която работи в кардиологичната реанимация на МБАЛ Токуда Аджибадем Сити Клиник. По нейните думи това е причината да бъде сезирана омбудсманът Мая Манолова.

  „Имаме например информация, че наша колежка от „Пирогов“ е командирована от директора Балтов спешно в друга клиника, като въпросът е защо точно тя е командирована, кои са причините за това преместване и защо то се случва точно в този момент. За нас това е един вид законов натиск, по тази причина сезирахме омбудсмана“, обясни Мая Илиева и добави, че независимо от всичко протестите ще продължат.

 • assotiationМедицински сестри от цялата страна протестираха за по-високи заплати и по-добри условия на труд.
  На среща с премиера Борисов съсловната им организация - Българска асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) се разграничи от протестите. В последствие, под натиска на събитията, позицията беше коригиране на „Подкрепяне, но не организираме”.
  Мая Илиева, която е един от организаторите на протеста, каза пред БТВ, че ръководството на съсловната организация не само не е подкрепило протеста, но показа писма от централното до регионалните ръководства, в които ги призовават да направят необходимото, за да няма протест.
  Така протестът на медицинските сестри освен чисто професионалните им проблеми, извади наяве и една друга тема – за смисъла на съществуването на съсловните организации, не само сестринската.

 • kokalovФедерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ (ФСЗ) иска единна методика за разпределение на работните заплати и допълнителното материално стимулиране ДМС за всички държавни и общински болници. Според синдиката това е начинът да бъдат увеличени заплатите в здравните заведения до нивата, договорени в Колективния трудов договор (КТД).

  Това стана ясно на отраслов съвет в здравното министерство, свикан по искане на ФСЗ-КНСБ, съобщиха от синдиката.

 • med sestraМедицински сестри от Пазарджик сигнализират, че върху тях се оказва натиск, за да не участват в планирания браншови протест на 21 март, предаде БНР.

  От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи неофициално се дистанцират от протеста.

 • computer 1149148 480За първи път от 12 години втората по големина общинска болница у нас -МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица реализира печалба – тя е в размер на 63 876 лева за 2018 г. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов, цитиран от dariknews.bg. 

  Според отчетите за миналата година финансирането от НЗОК е било с 12 % по-високо в в сравнение с предходната година, субсидията от здравното министерство също е била по-висока с 9 % спрямо предходната година. Разходите за отчетния период са нараснали с 11% в сравнение с 2017 г., но 60% от тях са били изхарчени за заплати, сочат данните от лечебното заведение.

 • protest nursesПротестите на медицинските сестри продължават. Ще бъдат ли изпълнени исканията им за по-добри условия на труд?

  "Справедливо е да протестират медицинските сестри. В здравеопазването ни има много несправедливост. Финансовата ножица между тези медици, които карат скъпи коли, и медицинските сестри е огромна. Те предпочитат да гледат възрастни хора в Европа, отколкото да работят професията у нас. В България все още по стар обичай има цели специалности, които са владение на дадена фамилия. Има феодални владетели на някои специалности. Поради това младите кадри напускат държавата. Персоналът се държи на ниски заплати, за да може тези пари да се разпределят към малцината избрани", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

 • Ananiev usmivka"Заплатите на медицинските сестри могат да бъдат увеличавани постепенно, в рамките на няколко години, както беше направено със заплатите на учителите, а засега са направени първите стъпки". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването, в рамките на което се проведе месечният блиц-контрол. По думите на министъра първото и най-важно условие е да се разбере какъв точно е недостигът в момента. „Няма две болници, в които да съвпадат началните заплати."

  Кирил Ананиев подчерта, че иска да се запознае в детайли със ситуацията, след което ще излезе със заключения и предложения пред Министерския съвет, за да може да се вземе решение на това ниво. По неговите думи, това е ангажиментът, който е поел пред протестиращите медицински сестри и държи да го спази в обещания 20-дневен срок.

 • ruslan toshevУправителят на Специализираната болница за активно лечение по очни болести във Варна д-р  Руслан Тошев дари цялата си заплата за март на медицинските сестри в болницата. По този начин 27 сестри ще получат увеличение с около 60 – 70 лева, каза д-р Тошев, цитиран от сайта "Нова Варна".

  “Подкрепям протеста на медицинските сестри, защото те заслужават повече. Искрено се надявам, че въпросът със заплащането ще се разреши до няколко месеца”, допълни той. 

 • nurses2Медицинските сестри ще продължат с протестите, докато исканията им не бъдат изцяло изпълнени.Това стана ясно днес на срещата им с омбудсмана Мая Манолова, на която те заявиха, че ще излязат и на палатков лагер в близките дни, ако се окаже, че за пореден път гласът им не е чут, предаде БНТ

  Освен за по-восоки заплати, протестиращите настояват да няма търговски дружества в здравеопазването и да се върнат медицинските стандарти. Според тях много сериозен проблем предизвиква и пожелателния характер на изискванията за броя сестри в лечебните заведения.

  Мая Манолова се солидаризира изцяло с исканията исканията за по-високи заплати, които по нейните думи са справедливи. Тя изрази надежда, че здравният министър Кирил Ананиев ще спази срока и ще изпълни ангажиментите, които е поел.

 • protest sestriНе сме спирали никого, нито е имало тайни обаждания, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

  Протестите на медицинските сестри, които настояват за стартово възнаграждение от 2 минимални работни заплати и по-добри условия за труд, ще продължат.

  На 21 март те предвиждат разполагането на палатка пред здравното министерство, ако исканията им не бъдат изпълнени. Това стана ясно от думите на Мая Илиева, която е сред организаторите.

 • 61198180След националния протест на медицинските специалисти омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите.

  Срещата е по искане на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояват за промяна в условията на труд.

 • pari zdraveТемата за премахването на търговския статут на лечебните заведения също бе коментирана днес на срещата между здравния министър Кирил Ананиев и представители на протестиращите медицински сестри. Припомняме, едно от исканията, които те обявиха преди дни бе именно промяна в този статут. Сестрите искат също нов колективен трудов договор и начална заплата равна на две минимални, както и "връщане на медицинските стандарти". Те се обявиха и за по-високо заплащане на нощния труд. Те дадоха на министър Ананиев 20 дневен срок д реши проблемите. В противен случай протестите ще продължат, вероятно и с палатков лагер пред МЗ. Исканията си сестрите са изпратили освен до Кирил Ананиев още до Бойко Борисов и Мая Манолова. Съсловната органзиация на сестрите се разграничи от организацията на протестите.  

 • how can you support world cancer day online borba s raka Медицински специалисти по здравни грижи в Добрич се включиха в националния протест. Исканията на колегите си постави Елена Алексиева – медицинска сестра в ОАИЛ в многопрофилната болница. На първа позиция тя постави болницата да не е търговско дружество, а да се управлява от общината. Протестиращите настояват за почасово заплащане, особено на нощния труд. Сега за нощен труд получават 20 лв. на месец. Сред исканията са да имат право на самостоятелна сестринска и кинезитерапевтична практика. Да се плаща допълнително възнаграждение на работещите в отделенията, които полагат интензивни грижи – спешното отделение, ОАИЛ, ОАРИЛ и КАРИЛ. Настояват и за подпомагане на квалификацията с продължаващо обучение, за да се подготвят за работа с новата техника и апаратура, която навлиза в медицината.


 • med sestraНа лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които ще получат през тази година от Здравната каса, изпратена им е и информация за сумите, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в това число и за допълнителния ресурс от 30 млн. лв. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. Това стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев на днешната среща с протестиращите медицински сестри. 

   „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, каза министърът.

 • protest sestriНа първи март медицинските сестри организираха национален протест, насочен срещу ниските възнаграждения и условия на труд. Това е напълно справедлив и законен протест, при това със сериозни основания. Това, че синдикати и съсловна организация се разграничиха от протеста „на улицата”, само показва степента на поквара у тези казионни организации. Те трябваше да са при хората, да помогнат в организацията на протестните действия и във формулирането на обосновани и изпълними искания.
  Защото, вижте какво се получи. Медиите разпространиха декларация, която се приписва на обявилите в социалните мрежи протест медицински сестри. От публикациите не става ясно кой точно е написал тези искания до премиера, министъра и омбудсмана, нито кои от спонтанно включилите се в протеста медицински професионалисти ги подкрепят.
  Вижте сами:
  Искане номер 1 е „Без търговски дружества в здравеопазването”. Това, по съществото си политическо искане няма връзка нито с възнагражденията, нито с условията на труд.

 • nursing

  На среща при премиера Бойко Борисов днес здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и за увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но като цяло проблемите на съсловието трябва да се решават чрез диалог, а не чрез протести.
  Поводът, който събра в кабинета на министър-председателя представители на сестринското съсловие, на здравното министерство и на синдикатите бе организирания във Фейсбук протест на медицински сестри, който е насрочен за утре.
  „Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, подчерта здравният министър.
  „Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.

 • bolnizaЛекари, сестри и юристи настояват за бързо правосъдие и въвеждане на обществено-полезен труд като наказание

  Расте броят на случаите на насилие над медици, отчитат от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Това стана ясно днес по време на дискусия в столицата с участието на лекари и представители на други медицински професии, юристи, общественици.

 • budna coma36-годишен мъж е арестуван по подозрение, че е изнасилил жена в вегетативно състояние, която е родила миналия месец в болница във Финикс, заявил пред CNN, шефът на полицията в Финикс Джери Уилямс. Арестуваният е Нейтън Съдърланд, който работил като медицинска сестра и като такъв се е грижел за пациентката, изпаднала във вегетативно състояние в Hacienda HealthCare. Повдигнати обвинения в сексуално насилие и злоупотреба с уязвими възрастни. Направеното изследване на ДНК на Съдърланд "съвпада с това на новороденото бебе", показа анализът на пробите от криминалната лабораторията, заяви във вторник, полицай от Финикс.
  Вегетативното състояние представлява нарушаване на съзнанието на пациента най-често в резултат на мозъчна травма. В това състояние, пациентът може да диша спонтанно, да отвори очи и има базови рефлекси като кашличен, гълтателен и сукателен, но не може да се влезе в контакт с него.

 • med sestraМедсестри от системата на общинското здраве в Плевен излизат на протест. Причината за недоволството е ниското заплащане.

  На среща в общината за определяне на новите заплати стана ясно, че съобразно с делегирания бюджет за общинско здраве в размер от 4,3 млн. лева, медицинските лица ще получат по-ниски заплати от обещаните 900 лева – казва д-р. Румяна Нинова, председател на териториалния координационен съвет на синдикатите към КНСБ.

  Пред БНР д-р Нинова остро коментира ситуацията:. ,,Сумата, която идва за новите заплати от 1 януари, сестрите достигат 780 лева, сестрата в детската ясла- 740 лева, в детската градина очакват 900 лева за начална, основна заплата. Здравеопазването се подиграва със сестрите, които ги нямаме в България, знаете много добре’’- добави още тя. ,,Болшинството от колектива заявява такава готовност, ако не получи това, което е обещано, че ще има стачни действия’’- потвърди Десислава Каленска от детска ясла ,,Мир’’.  

   

 • mbal sv mina plovdivМедицинските сестри от три отделения в пловдивската общинска болница „Свети Мина” подадоха едномесечни предизвестия за напускане, съобщава БТВ. Причината е ниското заплащане. Те настояват за минимална заплата от 700 лв. от първи януари, а болничното заведение може да им предложи максимум 600 лв
  Йорданка Рашкова е старши медицинска сестра в детското отделение. В него има настанени 28 деца, а едва две мед. сестри полагат грижи за тях. След месец няма да остане нито една и то няма как да функционира.
  След актуализацията на заплатите от първи януари медицинските сестри от болница „Свети Мина” ще вземат само с 40 лева повече от санитарите.
  „Не може. Приходите, които получаваме от Районната здравна каса са определено количество, лимитирани и аз да надхвърлям тези лимити”, коментира -р Генади Странджев, управител на МБАЛ „Св. Мина” – Пловдив.
  Синдикатите в града ще настояват принципалът на болницата – Община Пловдив да поеме отговорност за проблема.

Log in or Sign up