Четвъртък, Май 23, 2019

Медицински сестри

 • Правителството отпусна допълнителни средства за заплати, същевременно се водят преговори и за увеличаване на клиничните пътеки. Ще внесат ли всички тези мерки спокойствие в малките, общински болници, които са в най-затруднено финансово състояние и какво всъщност реално се подобри на този етап, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници.

 • Адвокатът по медицинско право Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването заяви в предаването Неделя 150 на БНР, че пациентите са на страната на медицинските сестри, защото те реално виждат проблемите им. Според нея е много лошо насочването на протестите им само към финансирането на труда им:
  „Основните проблеми идват от това, че няма регулиране на тяхната дейност. Те си харесват работата и не искат да ходят да работят в чужбина. Условията на труд в никакъв случай не включват само и единствено възнагражденията. Трябва да има морално, емоционално и всякакво удовлетворение, за да може един човек да се чувства добре на работното си място“.
  Николова призова пациентските организации да подкрепят протестите на медицинските сестри. Тя даде пример с протестите на полицаите и на майките на деца с увреждания: „Излизат еднолично тези, които са пряко засегнати, но няма подкрепата от другите, като всъщност всички сме засегнати – както от проблемите на полицаите, така и от проблемите на децата с увреждания, така и сега от проблемите на сестрите. Няма национално единство – това ме притеснява“.

 • Д-р Стойчо Кацаров - предс. на Център за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването: Проблемът с медицинските сестри: че са малко, че са лошо платени и професията им стана непрестижна, не е от вчера, а от поне десет години. Имаше достатъчно време да се анализират процесите и да се предприеме реформа в цялата здравна сфера, така че всеки да получи дължимото.
  Има основания да се говори за лошо харчени пари в сектора доказателство за това са протести в здравеопазването. Публичният ресурс трябва да е по-голям, защото пациентите доплащат твърде много пари.
  Проблемът със заплатите на медиците не може да се реши със субсидии. Има важни неща, които трябва да предхождат плащанията - свързани с реорганизация и редефиниране на тяхната дейност и парите да покрият функциите, които са разписани.
  По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.
  Бившият министър д-р Таня Андреева изрази мнение, че увеличаването на заплатите в сектора може да премине само през механизмите за финансирането на отделните болници и обясни, че лечебните заведения са търговски дружества и фонд „Работна заплата“, като всеки друг разход на лечебното заведение, се формира на база анализ на прихода. В една система, в която има определени цени за клиничните пътеки и има лимити на легла и дейности, няма как да извадят повече от това, което НЗОК ще им плати.
  Вижте целия разговор в предаването „Още от деня” на БНТ във видеото:

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Служителите на държавните болници на Гърция протестират днес с искане за по-добро заплащане и съвременно медицинско оборудване. Те обвиняват правителството, че принуждава хората да се лекуват в частни клиники, предаде БНР.

  Синдикатът на здравните работници провежда днес поредната 24-часова стачка. Приемат се само спешни случаи, а медиците са в протести.


 • На петата демонстрация в защита на здравеопазването, Мая Манолова отново застана до медицинските специалисти в качеството си на омбудсман и на гражданин.

  "Не вие зависите от Здравното Министерство, а ние управляващите зависим от вас."

  Манолова определи протеста като такъв с огромна важност за обществото ни, а организацията и присъстващите като "пример за всички граждани как да отстояват правата си".

 • Вчера пред Министерския съвет се проведе поредния масов национален протест на здравните работници. Под прозорците на властта медицинските сестри захвърлиха престилките си символично, но вече са готови това да стане и реалност. Те настояват за нормални условия на труд и адекватно възнаграждение.

  Мед. сестрите също изразиха опасенията си, че заради ниското заплащане и лошите условия на труд, работните кадри драстично намаляват и скоро няма да има кой да практикува професията.

 • Варна, Монтана , Бургас, Карлово, Враца, Пазарджик, Трявна, Силистра, Сопот, Пловдив, Видин, Хасково, Кюстендил, Севлиево , Кърджали, Димитровград и много други се обединиха в София пред Министерски съвет за петия Национален протест в подкрепа на специалистите по здравни грижи.
  narode2
  Медицинските работници подчертават, че протеста не е ориентиран около несъгласието им по отношение на заплатите, а е израз на цялостното им недоволство от „корупционната система на здравеопазването в България“

 • med sestri bgnesПоради липса на резултати от започнатите на 01. 03. 2019 г. протестните действия, специалистите по здравни грижи отново ни канят на протест срещу корупционното здравеопазване 15.05.19г. от 14 ч. до 19 ч. пред МС.

  Те настояват за промяна на зле функциониращата здравна система, за да могат българите да имат достъп до качествени здравни грижи в цялата държава.

  След като сестрите излезнаха на протест тази година през месец март, бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите им, което резултира в крупаната сума от около 50-60 лева отгоре на досегашните им възнаграждения. 
  Протестът има отново за цел да настоява за достойни възнаграждения, за да могт да се осигурят и поддържат кадрите в здравеопазването, които са в сериозен дефицит.

 • На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри. Една професия, която в България се възприема по-скоро като женска. Но има мъже, които разбиват този стереотип. 

   Светлан и Симеон са практикуващи студенти в реанимацияна на най-голямата болница във Велико Търново. Те са мъже на средна възраст, които учат за медици. И искат да помагат.

  „Работих в Прага със съпругата си и имахме приятелско семейство парамедици и всеки ден ми разказваха за професията”, сподели Светлан Николов. Чехия остава зад гърба на Светлан. Остава в България. Вече работи в неврологията на болницата.

 • prezidentЗдравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните действия на медицинските специалисти и неудовлетвореността на пациентите в България показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на Инициативния комитет, който организира протести в цялата страна с настояване за спешни действия за  преодоляване на неравенствата в системата на здравеопазването, информира прессекретариатът на държавния глава. 

  „Настоявахме за тази среща, защото имаме доверие в президентската институция и очакваме морална подкрепа“, отбелязаха на срещата представителите на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и физиотерапевти. Според тях настоящият модел на здравеопазване е порочен, защото поставя основен акцент върху активното лечение, а дейностите за профилактика и грижите за долекуване на практика не съществуват. „Здравната система има интерес българинът да е болен, защото пациентите генерират приходи“ – така обобщиха оценката си за здравеопазването в България медицинските специалисти.

 • med sestra"Запознахме президента с всички наши искания, той прояви разбиране за проблемите ни. Най-важното, което подчертахме пред него и което той разбра е, че протестът ни не е само за заплати". Това заяви пред "Право и здраве" медицинската сестра Мая Илиева от Инициативния комитет на протестиращите медицински сестри след днешната среща с президента Румен Радев.

  По думите на Мая Илиева в нея са взели участие и представители на фалдшерите, акушерките и физиотерапевтите.   

 • prezidentПрезидентът Румен Радев ще се срещне утре с Инициативния комитет на протестиращите медицински специалисти, съобщи медицинската сестра Мая Илиева. Срещата е по искане на сестрите, акушерките, фелдшерите и физиотерапевтите и в нея ще вземат участие представители на техните организации.

  Медицинските специалисти ще запознаят президента с исканията си и с причините, довели до протестите им. Те очакват от него съдействие в рамките на правомощията му за по-бързо решаване на проблемите на тези съсловия, които са трупани с години.

 • btv pediatryДетските лекари искат достойно заплащане и повече сестри, обясни в предаването „Тази неделя” д-р Мила Байчева, педиатър. През седмицата на протест излязоха лекари и сестри от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев". Медиците получиха подкрепа и от родители и деца, чиито животи са спасявали неведнъж. От Министерството на здравеопазването отговориха, че специален статут ще получи бъдещата национална детска болница, когато е готова.
  "Не си позволяваме да сваляме летвата в грижите за децата, но в началото на тази година НЗОК, от която сме напълно зависими, постави нови условия, като например лимитите за хоспитализация на болните ни пациенти. Това е трудно да бъде изпълнено, ограничават ни и от там финансирането е изключително малко", обясни още д-р Мила Байчева.

 • hospitals privateНационалното сдружение на частните болници излезе с критична позиция срещу допълнителните пари - 50 млн. лв., които правителството отпусна за заплати на медицинските сестри. „Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ“, е записано в позицията.
  Председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев посочи пред БНР какви са притесненията им:
  „Това е някаква нова система на финансиране на здравеопазването, за която ние нищо не знаем и която излиза извън рамките на традиционната, установена с години, система за финансиране. Това създава предпоставки за неравнопоставеност както между различните участници в системата на здравеопазването, така и между различните професионални групи в системата“.
  В предаването „Преди всички“ Грудев припомни, че има европейски директиви, които забраняват финансирането и държавното подпомагане на търговски дружества.

 • manolova majaОмбудсманътМая Маноловапризова в Бургас всички български граждани да застанат зад исканията на медиците,съобщиdariknews.bg.

  Тя личноподкрепи протеста на медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатории др. пред сградата на Университетската многопрофилна болница в морския град.


  Стоя зад вашите справедливи искания от първия ден на вашия протест и ще стоя с вас до края. Въпреки неудобствата и опитите за натиск вие сте тук, за да защитите правата си, на вашите колеги и на всичките български граждани, които сме пациенти на здравната система“, каза Манолова,цитирана от Дарик.

 • nurses protestПореден протест днес ще има днес на медицинските специалисти – този път в Бургас.В демонстрацията пред държавната болница в морския град ще се включат медицински сестри и други здравни специалисти, както и такива от болниците в Айтос, Карнобат и Сливен.
  Според организаторите подкрепа на място протестиращите ще получат и от омбудсмана Мая Манолова.
  Правителството обеща минималната работна заплата на медицинските сестри да се увеличи на 950 лева, а министърът на здравеопазването обеща това да стане след 1 юни. Ведомството му пише и нова методика за заплатите в държавните и общински лечебни заведения. Премиерът косвено обвини лекарите, че заплатите на сестрите са ниски, заради тях, което предизвика остра реакция от БЛС и сдружението на частните болници.

 • baslaБългарска асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) разпространи писмо до Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). В него се казва:
  Обръщаме се към Вас, в качеството на УС на БАПЗГ, за да ви информираме, че БАСЛА категорично е ПРОТИВ членство на Лекарски асистенти/фелдшери в БАПЗГ поради:
  1. БАСЛА не припознава бъдещите си колеги Лекарски асистенти във асоциацията (БАПЗГ), като представляваща и защитаваща правата и интересите на Лекарските асистенти в Р. България.
  2. БАСЛА не намира причини лекарските асистенти да членуват в чужда, за нашата професия асоциация (БАПЗГ)

 • ananiev btvНяма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има такива с по-висока от предвидената целева стойност от 950 лева, каза току що здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Лице в лице”. „Това ще стане от 1 юни, след като приключа с методиката, която разработваме.”
  "Ние сме длъжни да оценим всички фактори, които оказват влияние при формиране на работната заплата. Всичко зависи от тежестта и резултатите на медицинските изследвания, от ефективността на функциониране на лечебните заведения. На базата на новите стандарти, които ще разработим, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат ефективно да работят", коментира здравният министър.

 • divideНякога, в древния Рим, генералите са ползвали тактиката да разединят населението на дадена територия, преди да я нападнат. Те насъсквали местните племена едно срещу друго, като така са ги правили много по-слаб противник. В последствие Римляните са воювали само с отделни племена или части от разединеното население, като са печелили битките много по-лесно. Разделени, поданиците на империята не са могли да осъществят и големи бунтове, което е позволило да бъдат под римско владение векове наред. Принципът е останал с името „Разделяй и владей!” (Divide and Conquer).
  Нещо подобно се наблюдава и в здравната сфера у нас.
  Под натиска на протестите на сестрите, Правителството взе решение да даде на министерството на здравеопазването още 50 милиона, с които да се вдигнат заплатите им. Лекарският съюз се противопостави, като се обоснова с това, че увеличението на заплатите не може да бъде само за едни, което веднага доведе до ответна реакция от сестрите. Премиерът Борисов лично наля масло в огъня с предупреждението „Да не стане така, директорите да ги дадат за ДМС-та на докторите и да не стигнат до сестрите.” Последва остра реакция на лекарския съюз, която предизвика реакция на сестрите срещу съюза.

 • bojko borisovНа свое заседание на 10.04.2019 г. правителството одобри до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Предстои средствата да бъдат предоставени на лечебните заведения като субсидия и така професионалистите по здравни грижи да получат стартова заплата от  950 лв.
  Българските лекари питаме: Променя ли се модела на финансиране на здравеопазването у нас? Припомняме, че финансовите средства, с които разполагат лечебните заведения  се формират от преминалите пациенти и цените на клиничните пътеки, които последите години не са коригирани сериозно.
  Против сме раздаването на пари целево. Достойно и по-добро заплащане за всички в здравната система е постижимо. За целта БЛС ще настоява при преговорите по НРД за повишаване на цените на клиничните пътеки.

Log in or Sign up