Понеделник, Март 18, 2019

Зъболекари

 • dentistЖителите на три области в страната – Благоевград, Пловдив и Смолян най-често ползват дентални услуги, платени от Здравната каса. На другия полюс – с най-малко посещения при зъболекар за услуга от пакета дентални дейности на касата попадат жителите на областите Добрич, Ямбол, София-област и Монтана.Това сочи справка на НЗОК, изготвена за „Право и здраве“.

  Интересът на столичани към платените от фонда зъболекарски услуги се оказват някъде по средата – на ниво 8,9 платени дентални дейности през 2017 г. срещу 8,7 за 2018 г. при средно за страната 8,55 платени дентални дейности за 2017 г. срещу 8,51 за 2018 г., показват още данните от справката.

 • 20150818.ZZZdravni osigurovkiКолко често виждате общопрактикуващия си лекар?
  Почти четирима от десет души (38%) в Европейския съюз (ЕС) са посетили своя личен лекар веднъж или два пъти през 2017 година сочи проучване на Евростат. Една четвърт (25%) са били на преглед с техния общопрактикуващ лекар от 3 до 5 пъти. Също толкова, 24% не са посещавали общопрактикуващ лекар нито веднъж през годината. 14% съобщават, че са били на преглед 6 пъти или повече.
  На равнище ЕС честотата на консултациите с общопрактикуващите лекари е по-висока при жените, отколкото при мъжете. Така е и при посещения на стоматолог или общ хирург.
  Датчаните са посещавали най-често личния си лекар – 49% от тях са ходили 6 пъти или повече, 34% от французите са посещавали лекаря си от 3 до 5 пъти. Делът на лицата, които не са посещавали нито веднъж личния си лекар през годината, е бил най-висок в Гърция 61%.

  …зъболекар?
  45% от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 2017 годин, а 42% са отишли ​​веднъж или два пъти. 10% съобщават, че са ходили при зъболекар 3 до 5 пъти, а 3% от европейците са били на зъболекар 6 пъти или повече в годината.

 • kanev stom kanal3Председателят на Сдружението на българските зъболекари Д-р Анатолий Кънев, съобщи за зрителите на Канал 3 че, организацията е избрала за зъболекар на годината – Д-р Начева от гр. Плевен – добър, сърцат колега. На пресконференцията по този повод, зъболекарите споделиха недоволството си от състоянието на здравната система в областта на стоматологията.
  Д-р Кънев каза, че искат да обяснят на своите пациенти, „които са истинските ни работодатели”, че проблемите идват от сгрешената система.
  „Ние имаме единствена и неповторима каса. Представете си, ако имаше една единствена и неповторима телевизия. Монопола и корупцията вървя ръка за ръка. Държавата решава да отдели 160 милиона за зъболекарски услуги, а пакета включва пломба с амалгама и полимер. Какво означава това? Означава, че ние плащаме за лоша медицинска помощ и калпави услуги. „Заслуга” за това има и единствения и неповторим зъболекарски съюз”-допълни д-р Кънев

 • dentistВ България има тежко незачитане на зъболекарската професия и тясно ограничаване на нейния периметър – при сега действащата нормативна уредба здравноосигуреният български пациент има право само на дентална помощ по две клинични пътеки – екстракция – вадене на зъб и обтурация – пломба. За това алармираха от Сдружението на българските зъболекари – СБЗ, на пресконференция днес, която премина под мотото „Кой трябва да спре унижението на пациента и на зъболекарската професия?“.

  Срещата с медиите бе инициирана по повод Деня на Света Аполония, покровителка на зъболекарите. Обявен бе и носителят на наградата „Зъболекар на годината“ - отличие, присъждано „от колеги на колега“. Тази година отличието отиде при д-р Хрисима Начева от Плевен.

 • imageSharkovДоговорихме увеличение на средствата за дентална помощ през тази година само с 10 млн.лв., но въпреки това запазваме всички дентални дейности като вид и обем, в това число и четвъртата въведена наскоро дейност – протезирането при възрастни хора. Това коментира пред „Право и здраве“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по повод подписването на анекса към Националния рамков договор между НЗОК и БЗС днес.

  По информация от НЗОК в рамките на средствата за здравноосигурителните плащания за дентална помощ, определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., са увеличени цените на дейностите за обтурации (пломби) и екстракции (вадене на зъби) с 12% в пакета на първичната и специализираната дентална помощ.

 • dentistЗа трета поредна година България е на второ място в Европейския съюз (EС) по брой зъболекари на глава от населението. Това показват данните от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в съюза за 2016 г.
  И за този изследван период у нас се наблюдава ръст на броя на зъболекарите, отчитат от организацията. През 2016 г. у нас е имало 112 зъболекари на 100 000 души, докато през 2015 са били 105 на 100 000 души., а през 2014 г. - 98 на 100 000. Общо в страната ни има 8011 дентални медици.

  Картината на Стария континент е много разнообразна. Лидерската позиция по брой зъболекари на глава от населението заема Гърция. Там на 100 000 души население се падат 123 дентални лекари. Само още една европейска държава преминава границата от 100 зъболекари на 100 000 души и това е Кипър със 104 на 100 000 души население. На другия полюс е Полша – с 33 зъболекари на 100 000 души от населението. В Малта те са 47 на 100 000 души, а в Словакия – 50 на 100 000.

 • amalgamaСамо след броени дни, от 1 януари 2019 г. всички лечебните заведения за дентална помощ, в които се използва живачна амалгама, премахват се пломби, изработени от нея или се екстрахират зъби, съдържащи такива пломби ще трябва да разполагат с амалгамни сепаратори. Изискването влиза в сила от първия ден на новата година след като на 11 декември т.г. влезе в сила променената Наредба № 1 от 2015 г. на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. С измененията в подзаконовия нормативен акт се въвежда и критерий за техническите характеристики на сепараторите – 95 % трябва да е минималното ниво за тяхната ефективност на задържане на амалгамните частици.

 • dete stomatologТри или пет кариеса при едно дете не са основание да се поставя пълна упойка. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. д-р Наталия Гатева от катедра „Детска дентална медицина” в Медицинския университет. Въпросът за това адекватно ли е прилагането на анестезия при лечението на деца с кариес или друг дентален проблем изникна след смъртта на 14-годишния Алекс през 2016 г., който почина на зъболекарския стол, след като му беше поставена упойка.
  „Експертното ми мнение е, че удобството, както на родителя, така и на специалиста по дентална медицина, не може да е основание за лечение под обща анестезия“, коментира д-р Гатева.

 • dental justiceПрез юни 2016 г. Алекс има планирана операция, при която трябва да му бъде премахната киста на зъб. За спокойствие на родителите и за да не се притеснява детето лекарят – д-р Валентин Павлов, предлага да му бъде сложена пълна упойка. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията.
  След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали.
  Вместо бърза реакция за набавяне на антидот, по думите на родителите лекарите се опитват да подобрят състоянието на момчето 35 минути. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени функции.

 • Daritkova BNTПредседателят на парламентарна комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания.
  „От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой", каза тя.

 • stomatolog96% от българите имат поне един кариес, а положението се влошава още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса.
  "Проблемът е комплексен - големият страх от зъболекари и по-слабата култура на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещение на детето в зъболекарския кабинет", обясни стоматологът д-р Амелия Ченгелска в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR и уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване.

  При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция.

 • amalgamaМЗ е публикувало а своята страница проект на наредба, с която всички зъболекарски кабинети се задължават да се оборудват с амалгамни сепаратори с цел задържане и събиране на частиците амалгама, включително и на тези, които се съдържат в използваната вода, с оглед третирането им като опасни отпадъци.
  С промяната се въвеждат изискванията на Регламент (ЕС) 2017/852 на Европейския парламент и на Съвета. Регламента освен това предвижда:
  Считано от 1 януари 2019 г., денталната амалгама се използва само в предварително дозирана капсулирана форма. Забранена е употребата на живак в насипно състояние от практикуващите специалисти по дентална медицина.
  Считано от 1 юли 2018 г., не се използва дентална амалгама за дентално лечение на пациенти с млечни зъби, на деца под 15 години и на бременни или кърмещи жени, освен когато това се счита за абсолютно необходимо от страна на практикуващия специалист по дентална медицина въз основа на специфичните медицински нужди на пациента.

 • medical errorМинистерският съвет публикува за обществено обсъждане наредба, с която определят минимални нива на задължителните застраховки на медиците. Законът за здравето изисква всички лечебни заведения да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения.
  Според Кодекса за застраховането, минималната застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ е в размер на 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок една година.
  Законът за здравето дава възможност с наредба на Министерският съвет да се определи лимит на застраховане, различен от определения с Кодекса.

 • pavlovСофийски градски съд даде 3 години условна присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов за смъртта на дете в клиниката му „ЕО Дент”. Съдът забранява на д-р Павлов да упражнява професията си 5 години. Същата присъда са получили съпругата му Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова.
  Трагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов. Състоянието на детето обаче рязко се влошило. Детето било преместено в „Пирогов”, но починало, припомня „Труд”, цитиран от Дарик.

 • stomatologОт Българската асоциация по естетична стоматология предлагат на здравната каса и министерството на здравеопазването ако една година пациентът не е ползвал средствата си, осигурени по НЗОК за стоматологична услуга, те да се прехвърлят за следващата година. Според стоматолозите, Националната здравноосигурителна каса си спестява годишно 41 милиона лева от напълно обеззъбените пациенти, които не могат да ползват нищо по здравна каса, защото протезирането не се поема. 750 000 са напълно обеззъбените българи у нас. Още толкова са частично обеззъбени, сочат данните. Диференциран и гъвкав стоматологичен пакет, който да позволява на пациента да ползва стоматологичната услуга, от която се нуждае на момента, предлагат от асоциацията. Според статистиката хората без зъби умират по-рано и имат по-голям риск от деменция.

 • d0bcd0b5d0b4d0b8d186d0b8d0bdd181d0bad0b8 d181d0b5d181d182d180d0b8 d0b1d0bed0bbd0bdd0bed0b3d0bbd0b5d0b4d0b0d187d0b8 d0b7d0b0 d0b3d0b5Доклад на Националния център за обществено здраве и анализи и НСИ показва, че броят на лекарите и зъболекарите в страната нараства през последните години. От 2012 до 2016 година броят на лекарите се е увеличил от 28600 на 29600. През 2012 е имало един лекар на 254 души население, докато през 2016 вече има един лекар на 240 души. Броят на зъболекарите бележи още по-голям ръст от 6700 през 2012 на 8000 през 2016. През 2016 година има един зъболекар на 887 души население, докато през 2012 един зъболекар е обслужвал 1086 души.

 • UtitledВ България има завишен брой зъболекари на глава от населението. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков, съобщават от Телевизия Европа. В момента в страната те са 9000. Така на един зъболекар отговарят 800 пациенти, което е доста под критичния минимум за Европейския съюз – 1200. Въпреки големия брой специалисти в денталния сектор обаче тяхната основна концентрация е в големите градове. Липсват зъболекари в Североизточна България.

 • каб.От изготвената здравна карта в Кюстендилско става ясно, че в над 30 села от областта няма никакво здравно обслужване. Има села, които са без лекар и без зъболекар от години, съобщават от БНР. Джипита отказват да заемат практики и по села, които не са отдалечени много от града, имат оборудвани кабинети, осигурен транспорт, каквито са дупнишките села Дяково, Делян и Тополница на главен път Е-79 и автомагистрала "Струма", на 10-15 километра от Дупница. Там няма лекар повече от 10 години, а лекарските кабинети мухлясват и не се използват. Въпреки че здравната каса осигурява допълнителна субсидия за такива практики от 700 до 900 лева месечно, желяещи да ги наемат няма.

 • НРДСлед официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев заяви, че новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата, информират от Агенция „Фокус“. Подписите под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Бъгларския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на управителните съвети на двете съсловни организации. От страна на НЗОК договорът беше подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като упавителят проф. Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.

 • ББПремиерът Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
  "Искам да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може 407 милиона лева повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 сме назад”, заяви Борисов на срещата в Министерския съвет.

Log in or Sign up