Понеделник, Юни 24, 2019

Трансплантация

 • Той е Цветан Митов, но приятелите му го наричат Цецо. Един прекрасен 37-годишен млад мъж и верен приятел. Но животът на Цецо се преобръща само за един миг.

  Всичко започва през март, когато се появяват необичайна умора и затруднения при извършване на ежедневните занимания. За Цецо нормалната разходка и дори връзването на обувките се превръщат в истинско предизвикателство

  Денят е 15 юни, датата, в която младият мъж чува ужасяващата диагноза- остра лимфобластна левкемия.

 • Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова публикува гневна позиция срещу рекламата на Мария Габриел за суперкомпютъра за 12 млн. евро.

  Eто и коментара:

  „12 лмн евро за суперкомпютър. Какви суперкомпютри, какви 5 лева. Габриел, явно не знаеш, да ти кажа - у нас 25% от хората живеят под прага на бедност, у нас умират деца, защото няма пари за ЛЕЧЕНИЕ, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация и т.н. И т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и иди в Северозапада или....или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс. А нас ни остави да оцеляваме, затънали в МИЗЕРИЯ и КОРУПЦИЯ.“

 • След повече от година чакане 29-годишната Илияна Христова от Варна е вписана в списъка на Евротрансплант. Тя е първият български пациент в листата на Евротрансплант. При подходящ донор на бял дроб, ще бъде извършена трансплантация във Виена. В началото на април Илияна от замина за Виена, за да бъде оценено състоянието й. След прегледите тя беше одобрена за белодробна трансплантация.

 • От днес трансплантолозите от Военномедицинска академия вече оперират в операционни зали, които са на световно ниво. След няколкомесечен ремонт проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха в напълно обновени, ултрамодерни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура, съобщиха от ВМА.

  От болницата обясниха, че новите зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Изцяло подменени са и климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

 • До година и половина в България може да бъде извършена първата белодробна трансплантация, заяви в Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той представи проект пред депутатите за Национална програма за насърчаване на донорството до 2023 г.

  През тази година четирима български лекари ще се обучават във Виенската академия за белодробни трансплантации, заяви министър Ананиев.

 • Проф. д-р Емил Паслакев в интервю пред Капитал :

  За да бъде трансплантацията на ниво и с успех във всичките й аспекти – здравни, социални и финансови,
  трябва да се извършват от порядъка на 25 и повече трансплантации на 1 млн. население за една година, както е в Европа.
  Напоследък се говори, че населението в България е паднало под 7 млн. жители. Аз смятам, че постоянно живеещите български граждани в Република България са малко над 5 млн. Ако се изхожда от това число, това означава, че в България трябва да извършваме 125 трансплантацииза една година, а ако населението е 7 млн. – 170 минимум. Какво се случва реално? През миналата година са направени около 40 трансплантации, което покрива минимума за 2 млн. души население.

 • В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще изследват безплатно за хепатит С от 29 май до 19 юни вкл., между 8:00 и 14:00 часа. Това съобщиха от лечебното заведение. Тестовете, които ще бъдат използвани, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката.

 • Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска, съобщи Би Ти Ви. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки.

  Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар.

  Банковият клон, пред който се разиграла грозната сцена е в самия център на Сливен.

 • Данни от Агенция по трансплантации показват, че от началото на 2018г. до сега над 40 пациенти са получили нов шанс за живот.

  В България са реализирани 16 донорски ситуации при пациенти изпаднали в мозъчна смърт през 2018, а за 2019 - 3.
  22 бъбрека са трансплантирани
  14 пациента сa с нов черен дроб
  5 сърдечни трансплантации 

 • За първи път в света правят замяна на кост на крак с парче корал. Трансплантацията на кости от корали е най- новият експеримент в болницата „Ихилов“, в центъра на Тел Авив

  „Защо точно корали - ме питат всички , които за пръв път се сблъскват с проблема. Просто коралите по своя строеж приличат на гъбестата човешка кост. Вече имаме богата практика в използването им в зъбното протезиране и по-точно при присаждането на зъби“, обясни Оад Шварц - директорът в научно направление за търсене на заместители на кости в болницата.

 • „България има сериозен опит в трансплантациите, у нас за пръв път успешно се трансплантира бъбрек през 1969 г., сърце и бял дроб – през 2003 г., а черен дроб – през 2005 г. В същото време донорите у нас са твърде малко, за разлика от страни като Хърватска и Испания, които са лидери в областта. Страната ни е на едно от последните места в европейската статистика по брой донори. Близо 1200 българи се нуждаят от нови органи и са в листата на чакащите“. Това каза проф. д-р Вилиян Платиканов от катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина, Медицински университет – Варна по време на лекция пред студенти от Нов български университет (НБУ), бе обявен старта на информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“.

 • Двама пациенти получиха шанс за живот след трансплантация на бъбреци в Александровска болница. Операциите станаха възможни след като близките на 48-годишна жена от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, решиха да дарят органите й.

  Така те помагат на двамата пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска".Трансплантирани са 35-годишна жена от с. Войводиново, общ. Марица и 58-годишен мъж от гр. Котел, които показали най-голям процент органна съвместимост от общо пет поканени от листата на чакащи.

 • Младо семейство, занимаващо се с производството на спални чувалчета, специално създадени за нуждите на родилните отделения в болниците преди година стартират инициативата „Чувалче с кауза”. Това са Десислава и Димитър. До този момент те са дарили над 3 хиляди чувалчета на 45 родилни отделения в 31 български града.

 • Безплатни прегледи за бъбречни заболявания ще се проведат в Аврен и Вълчи дол съответно на 14 и 15 май 2019 г.

  Специалисти от Клиниката по нефрология в УМБАЛ "Света Марина" – Варна ще консултират пациенти от населените места в Община Аврен на 14 май (вторник) от 9.00 до 15 часа в здравния дом и във Вълчи дол на 15 май (сряда) от 9.00 до 15.00 часа на първия етаж в поликлиниката. Желателно е пациентите да имат изследвания на обикновена урина, креатинин и пикочна киселина.

 • Одобрена е българска пациентка, чакаща за белодробна трансплантация. Съвсем скоро може да бъде включена в активната листа на Евротрансплант за животоспасяващата операция, съобщава Наталия Маева от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

 • В САЩ бе трансплантиран успешно бъбрек на пациент, който бе доставен с дрон. Органът, прелетя почти 3 мили за по- малко от 10 минути, съобщава вестник „Дейли мейл“.
  Дронът пренесъл бъбрека от Центъра за разпространение на органи на фондация „Живо наследство“ до болницата на университета в Мериленд. Трансплантацията се състояла на 19 април на 44- годишен пациент, който прекарал цели осем години от живота си на диализа. Доставянето на човешки орган по този начин се извършва за първи път в света.

 • transplantОКОт 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани в клиничното Отделение по гръдна хирургия към Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти, съобщи прессцентърът на здравното министерство. Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение за квалификация и обучение на медицински кадри между България и Австрия по линия на Евротрансплант, уточниха оттам. Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и липсват специалисти и специално обучение за тяхното осъществяване.

  Българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и УМБАЛ „Св. Екатерина“ – кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Целта на обучението е медиците да усвоят всички необходими практически умения за извършването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния период.

 • 190415102242 1 540x360Принтираното сърце напълно съответства на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомичнитесвойства на пациента. Самото принтиране продължава 3 часа.

  "Това е първият път, когато някой успешно е проектирал и отпечатал цяло сърце, с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", казва проф. Тал Двир от Училището по молекулярна клетъчна биология и биотехнология към ТАУ Център за нанонауки и нанотехнологии и Център за регенеративна биотехнология "Сагол", който ръководи изследването. 

 • b.penkovПървите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиниката във Виена. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред журналисти, цитиран от БНР.

  Той припомни, че това стана възможно, след като в началото на годината беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български лекари във виенската болница.

 • agresiqПациент наби личната си лекарка в ДКЦ 18 в София, информира Нова телевизия. Ето разказът на д-р Антоанета Николова - Здравкова:

  На 22 март бях нападната от пациент, който наистина е тежко болен. Той е на 37 г., с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек.За пореден път му обясних, че не мога да го направя, защото за това нещо има специално оторизирани структури.

Log in or Sign up