Понеделник, Март 18, 2019

Фонд за лечение на деца

 • 0000230514 article3.obshestvenaЛипса на актуална информация за процесите по прехвърлянето на функциите на Фонда за лечение в чужбина и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина“ към НЗОК е причината Националната пациентска организация (НПО) да се обърне с отворено писмо към министъра на здрравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, Надзорния съвет на НЗОК е парламентарната Комисия по здравеопаването, в което изразява притеснение от нивото на готовност на касата да поеме до 31 март и изпълнява пълноценно функциите на двете структури. От организацията настояват пациентската общност в най-кратък срок да получи уверение от компетентните институции, че правата й ще бъдат адекватно защитени.

 • images12.NZOKЦентър "Фонд за лечение на деца" се закрива от 1 април, а функциите му се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Активите, пасивите, архивът, както и всички други права и задължения се поемат от Министерството на здравеопазването. Това предвижда проект на постановление на Министерски съвет, публикувано на сайта на Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане, което ще продължи до 21 март т.г. .

 • dechoУправителят на НЗОК отговори на обвиненията, отправени към него от Председателя на пациенткси организации „Заедно с теб”. В петък Пенка Георгиева обвини Дечев, че се крие, когато стане напечено, а на деца се отказва лечение в Германия и Румъния. Според нея основната причина за отказа са дълговете на НЗОК, а премахването на Обществения съвет е в ущърб на болните деца.
  Според него проблемът на Георгиева е, че тя желае да съществува обществен съвет, защото иначе се обезсмисля нейната функция. За всички потребители на Фонда няма никакъв риск понеже по никакъв начин не се нарушава достъпа на децата до нужда от лечение, ако то се налага.
  Д-р Дечо Дечев: Ако твърдението на г-жа Пенка е вярно, то би трябвало българската каса да дължи на румънската каса някакви средства. В момента нашата каса дължи 28 000 лева, а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Обясненията са чисто медицински. Те не касаят процедурата по изпращане на детето в чужбина.

 • jeni nachevаНовата агенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-здравният министър Жени Начева, но не уточни кой ще е той. В рамките на 3 месеца трябва да стане и преструктурирането на ЦФЛД, който ще премине към НЗОК.
  Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Бюджетът на НЗОК касае всеки един от нас и е важно всички да са наясно с промените, които правим, а и медицинското съсловие. Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствмено от факта, че касата има невероятен, практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави-членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от ЦФЛД.

 • troeva"Поради редица причини, включително и политически, на Фонда всъщност не му беше даден шанс да изчерпа функциите си", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Фонда за лечение на деца Тинка Троева.
  Тя поясни, че еднозначен отговор за това какво ще се случи с институцията при преминаването ѝ към НЗОК не може да се даде към момента.
  В края на миналата седмица управителят на касата д-р Дечо Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Въпреки това той твърди, че нито едно дете не е било спряно от лечение.

 • P GeorgЧленът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV, че предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот, а зад тях може би прозират и лобистки интереси. От началото на следващата година фондът минава към здравната каса, но съветът към него ще бъде закрит. Именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца.
  „Не може да тръгнеш срещу децата на България”, категорична беше Георгиева.
  По думите ѝ в надзора на НЗОК няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация. Освен това има и чисто законови проблеми, свързани с това за какво касата има право да плаща и къде може да го прави (напр. няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или Англия след Брекзит).

 • JNachevaНЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията за лечение в чужбина и от Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), като средствата за лечението на българските граждани, деца и възрастни, в чужбина по никакъв начин няма да бъдат намалени, каза на пресконференция заместник министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Тези разходи ще бъдат преведени в пълен размер на НЗОК с трансфер от държавния бюджет, те са целеви и не могат да се използват за нищо друго. НЗОК ще продължи да покрива логистичните разходи – за транспорт, преводачески услуги и настаняване, които сега се осигуряват по линия на ЦФЛД.

 • penkaПредседателят на пациентската организация „Заедно с теб” разпространи Позиция относно обвиненията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за некоректна работа на Фонд за лечение на деца:
  В качеството ми на член на Обществения съвет на Център Фонд за лечение на деца през последните две години изразявам остро негодувание за опитите на д-р Дечо Дечев, Управител на НЗОК, да дискредитира работата на Обществения съвет, манипулирайки обществото единствено с цел да оправдае неразумното и нормативно неподготвено решение за преминаване на Фонда за лечение на деца към НЗОК.
  В Обществения съвет на Фонда за лечение на деца е елитът на българското детско здравеопазване - достойни лекари, отдали живота си с професионализъм години наред за българските деца, също и представители на медиите и неправителствените организации.

 • Nacheva DechevНяма да има Обществен съвет към Фонда за лечение на деца след закриването му и изземването на неговите функции от страна на НЗОК. Съветът обединява мненията на лекари, пациенти, неправителствени организации и журналисти, но към момента управителят на касата д-р Дечо Дечев няма информацията такъв да се предвижда в новото звено, което ще замени фонда. Според него е достатъчно, че в Надзорния съвет на НЗОК има представител на пациентските организации, който може да се поинтересува от тази дейност. Това обяви д-р Дечев днес на пресконференция и подчерта, че това, което се предприема като реформи в сектора, щяло да бъде в полза на потребителите, съобщават от Дарик.
  “Искам да ви е пределно ясно, че никой в касата не изгаря от радост и желание, че ще му се стовари на главата още един проблем и дейност“, заяви той.

 • hematoloziВсяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, като те са в топ 10 по честота при мъжете и жените, а острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното злокачествено заболяване при децата. Специалистите отчитат подобрен контрол и значително покачване на петгодишната преживяемост при тези заболявания благодарение на постоянно навлизащите нови терапии, но все още лечението се сблъсква с редица предизвикателства и проблеми. Това стана ясно на кръгла маса "Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот" в парламента, информират от mediapool.bg. Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемии, лимфоми, миеломи.

 • ShulevaНеобходимо е функцията на личен и социален асистент на хората с увреждания да бъде върната в бюджета. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева. По думите ѝ неслучайно майките на деца с увреждания излизат на протести на площадите.
  „По мое време, през 2002 г., за първи път създадохме социален асистент за децата, които навършват 18-годишна възраст. Така на практика всички тези разходи за хората с увреждания се изпълняваха изцяло от бюджета. Когато България стана член на ЕС някой реши, че може да се използват средства от европейските фондове и програми, вместо от бюджета. Това е пълен абсурд. Това е изцяло бюджетна функция, която трябва бъде върната както беше през 2002 г.”, изтъкна Шулева.

 • adv NikolovaСемейство Ангелови от Русе се отказаха от парите, които Фондът за лечение на деца в чужбина е отпуснал за леченето на 2-годишната им дъщеря и започнаха съдебна битка. На пръв поглед звучи нелогично, но това е единственият избор на родителите, за да осигурят адекватно лечение на детето си. След 5 дни малката Лора ще навърши 2 години, а за да бъде спасено крачето ѝ, трябва да се направи операция в САЩ, и то още до края на годината. Това е единственият шанс детето да бъде излекувано от рядко заболяване. Нейната диагноза е дефицит на бедрената кост. Случай, какъвто се среща веднъж на 250 000 раждания. Затова едното ѝ краче засега е с 10 см по-късо от другото и с годините разликата ще се увеличава.

 • TroevaДа бъде обсъдено внимателно решението за съдбата на Фонда на лечение на деца. Има много експерти, които могат да участват. За това призова в предаването „Неделя 150“ д-р Тинка Троева, бивш директор на Фонда за лечение на деца, за който се предвижда да бъде закрит, а неговата дейност да бъде прехвърлена към НЗОК. Според нея не може да се каже еднозначно дали тази идея е добра или не. И все пак тя успокои родителите, чакащи решение за децата си.
  „Всичко се прави в полза на децата. Това трябва да бъде обсъдено и да бъде взето правилното решение“, заяви тя.

 • dsb daКоалиция Демократична България поиска в декларация Фондът за лечение на деца да не се закрива и оставката на правителството.
  Протестираме срещу намерението на управляващите тихомълком да ликвидират Център „Фонд за лечение на деца“ в сегашната му форма. Като отделна специализирана структура, заедно със своя Граждански съвет, Фондът е постижение на гражданското общество у нас. През годините той беше фокус на множество сблъсъци, но и на непресекваща надежда за изграждане на модел на индивидуализиран подход при висока степен на прозрачност и участие на всички заинтересовани страни, което да гарантира ефективност, справедливост и хуманност.
  Днес, управляващите опитват чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2019 г. да закрият Фонда като отделна структура. Това се прави без подробни мотиви и оценка за въздействието на такова решение и без всякакъв обществен дебат. 

 • bTV 24.10В края на миналата седмица стана ясно, че Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а дейността ще бъде прехвърлена на здравната каса. Въпреки че реформи се готвят в почти целия сектор, тази се превърна в една от най-обсъжданите.
  „Единственото сигурно е, че фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подпомага деца, е абсолютно неясно, защото следва да бъде изготвена наредба, а тя не е готова”, коментира в „Тази сутрин” по bTV Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

 • Ananiev DechevКирил Ананиев и д-р Дечо Дечев се разминаха във възгледите си относно бъдещето на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, който се предвижда да бъде закрит и дейността му да бъде поета от здравната каса от следващата година. Идеята е една институция да бъде отговорна за лечението на български граждани в чужбина и по този начин администрирането на процеса да се улесни в полза на пациентите. Поради редица неясноти около сливането обаче се надигат страхове, че преходът ще е съпътстван с трусове.

 • M NenkovНастъпват драстични промени в здравеопазването. Те са свързани с бюджета на здравната каса, както и със Закона за лечебните заведения. Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, а работата му ще бъде поета от НЗОК. Тя ще отговаря и за трансплантациите, както и за лечението в чужбина.
  "Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине", заяви по Nova TV бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.
  Според него въпросът е колко ефективен би бил този нов мегаорган. Той добави, че няма нищо общо между функциите на Агенцията по трансплантациите и Агенция "Медицински одит". Експертът подкрепи засилването на контрола над здравната система.

 • NZOKasaФондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще преминат за управление към НЗОК, както и ще бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на касата. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.

 • JN bTVНяма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод реформата в здравния сектор. Според зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна. С промените Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор. Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата. Все още не е ясно дали Общественият съвет към фонда ще остане.

 • dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
  „Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

Log in or Sign up