Четвъртък, Май 23, 2019

Онкология

 • При рак на гърдата има случаи, в които болестта се зарвща в котите 20-30 години след като пациентите са били лекувани първоначално и са мислили, че са освободени от рака. Това явление винаги е озадачавало изследователя на Джеферсън Карен Бусард, доктор на науките. Как е възможно клетките от рак на гърдата от първичен тумор да достигнат костите, когато пациентът се счита за "чист от рак" след лечението?

  Какво се случва в костите, които позволяват на раковите клетки да останат там до 30 години, живи, но в спящо състояние, само за да се събудят десетилетия по-късно? Д-р Бусард наскоро открил вид костна клетка, която може да покори раковите клетки, забавяйки техния растеж, дори при един от най-агресивните видове рак на гърдата: троен негативен.

 • Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска, съобщи Би Ти Ви. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки.

  Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар.

  Банковият клон, пред който се разиграла грозната сцена е в самия център на Сливен.

 • Д-р Христо Дамянов, един от организаторите на „Спешна пресконференция“, разказва в интервю за резултатите и потенциала на интегративната медицина и нейната история в България.

  Медицински център „Интегративна медицина“  е първата и единствена за момента в България клиника, насочена към лечението на хронични и онкологични заболявания с методите на интегративната медицина.

 • Broccoli
  Отдавна свързани с намаляването на риска от рак, броколите и други кръстоцветни зеленчуци - семейството, което включва карфиол, зеле, брюкселско зеле - съдържат молекула, инактивираща ген, който играе роля в многообразието от често срещани ракови заболявания при хора.


  Изследователи, ръководени от д-р Пиер Паоло Падонли, директор на Центъра за онкологични изследвания и Института за изследване на рак в Израел, демонстрират, че целейки се в гена, известен като WWP1, със съставката намерена в броколи, се подтиска растежа на тумора при лабораторни животни.

 •  Информативното събитие се състоя в столицата под прозорците на Министерство на здравеопазването. Организаторите „Медицински център за интегративна медицина“ и  „Конфедерация за защита от дискриминация” представиха проблемите в лечението на рака в България, сред които:

  - България е единствената страна-членка на ЕС, която няма противораков план

 • Първата робот-асистирана операция в България на пациент със стеснение на пилора (част от стомаха) вследствие на язвена болест извърши екипът на Клиниката по онкологична хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен.

  Иновативната интервенция е осъществена от доц. д-р Д. Димитров, проф. д-р Т. Делийски, д-р Цв. Иванова и д-р М. Караманлиев, м.с. Н. Порумова и м.с. К. Пенева, с анестезиологичен екип д-р И. Михайлов и м.с. В. Стефкова.

 • Днес в София се проведе конференция на тема „Рак на гърдата от А до Я“. Форумът се организира от БАППМ. Основната му цел е да даде информация за най-новите постижения в скрининга, ранната диагностика и терапия, както и вижданията за още по-успешно интердисциплинарно сътрудничество.

 • В областта на модифициране на гени CRISPR е инструмент, който учените използват за изрязване и редактиране на ДНК, така ускорявайки темпото на напредъка, който може да доведе до лечение и профилактика на болести.

  В първия мащабен анализ на раковите генни сливания, които са резултат от сливането на два по-рано отделни гена, изследователи от института Wellcome Sanger, EMBL-EBI, Open Targets, GSK и техните сътрудници са използвали CRISPR, за да открият кои генни сливания са критични за растежа на раковите клетки. Екипът също така идентифицира ново сливане на гени, което представя нова цел на лекарството за множествени видове рак, включително рак на мозъка и яйчниците.

 • Анализ за всяко тримесечие на просрочените задължения ще правят държавните и общински болници, както и онкологичните центрове и да го пращат в здравното министервтсво, като трябва да набелязват мерки за погасяването им.

  Здравното министерство ще анализира отчетите, ще следи болниците спазват ли строги финансови стандарти. А при сериозни отклонения, управителите на болниците ще трябва в тримесечен срок да направят планове за преструктуриране и устойчиво развитие, съобщава в. „Дневник“.

 • "Комплексният онкологичен център" Шумен е сезирал държавните институции за изменението на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. За пръв път в цялата история на НЗОК, от нейното създаване с анекса на НРД бе заложен лимит за лечението и на онкоболни пациенти. Отложеното изписване на пациенти, преминали по Клинични пътеки в края на всеки месец, които се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия месец, поради изчерпване на финансов лимит, води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкологично болни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи от такива пациенти.
  В резултат на това се нарушават терапевтичните схеми за лечение на онкоболни, като се принуждават да чакат, което води до конфликтни ситуации и работата се затруднява изключително много.
  През годините има устойчива тенденция за нарастването на лъчелечението, което е с около 20% повече в сравнение със същия период на предходната година. Дейността е на-ощетена при този начин на финансиране с лимити.

 • Младо семейство, занимаващо се с производството на спални чувалчета, специално създадени за нуждите на родилните отделения в болниците преди година стартират инициативата „Чувалче с кауза”. Това са Десислава и Димитър. До този момент те са дарили над 3 хиляди чувалчета на 45 родилни отделения в 31 български града.

 • Изследователи от Медицински център Джон Хопкинс, докладват, че са развили технология подобна на "Google Maps", която позволява прецизното визуализиране на структурата и функционалните промени при кръвоносните съдове, водещи до разрастването на туморите.

 • Злокачествен рабдоиден тумор (ЗРТ) е една от най-агресивните форми на фатални детски тумори.
  Няма стандартно и ефективно лечение за болестта, която се поражда от липсата на анти-туморен протеин SNF5.
  Шансовете за оцеляване са толкова ниски, че дете с рака ще оцелее до година след диагнозата.

 • При хематологичните заболявания вече се постига ремисия без терапия, а пациентът води нормален живот без страх от смърт
  Онкоболните вече ще могат да се лекуват и в домашни условия. 50% от лекарствата в онкологията ще са под формата на таблетна таргетна терапия до 2026 г., а химиотерапията все повече ще отстъпва на нови, по-щадящи методи. Това сочат данни от проучването Unicancer study "EVOLPEC" - 6 major changes by 2025, което е посветено на грижата за пациента.

 • Международен екип от учени е открил уникалния набор от гени, които поддържат някои ракови клетки в спящ режим.
  Проучването може да разкрие нови терапевтични цели за множествен миелом (рак на кръвта възникващ в костите) и други видове рак, които разпространяват или метастазират кости като рак на гърдата и простатата.


 • След 20 години специализирани изследвания, учените са разбили химическия код на невероятно сложен „анти-туморен антибиотик“ и са го възпроизвели синтетично в лаборатория за първи път.
  Антибиотикът е известен с високата си ефективност срещу раковите клетки и резистентните към антибиотици бактерии.

 • Раковите тумори биват класифицирани основно безирайки се на произхода на тъканта им.
  Разработването на мощни и достъпни технологии за анализиране на човешкия геном доведоха до нова ера в прецизната онкология, при която пациентите се лекуват с персонализирани терапии, предназначени да се фиксират върху специфичните мутации в техния тумор.
  Този нов подход на лечение е довел до някои важни успехи, но наскоро много специалисти са започнали да подозират, че в зависимост къде по тялото  възникне ракът, повлиява на поведението на специфични мутации, играейки основна роля при определянето на това как пациентите реагират на целевите лечения.

  Понастоящем начините, по които тъканната среда формира генетичния състав на туморите, не са добре разбрани.

 • Boneva BNRНови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази на заболяването. Фирмата доставчик на модерните радиофармацевтични маркери, не изпълнява ангажиментите си по договора с Министерството на здравеопазването. Оттам изпратиха писмо до всички свои поделения в страната с молба такива пациенти да бъдат пренасочвани към алтернативни методи за търсене на метастази, каквито са ПЕТ скенера и ЯМР.
  Доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска", успокои, че Министерството на здравеопазването не предприело необходимите мерки, за да има заместители на липсващите изследвания.

  "Очакваме в началото на юни да се проведе нова тръжна процедура и да се сключи нов договор за доставка на радиофармацевтици. Ще има може би една дупка от най-малко три месеца, за които сме изработили алтернативи на липсващите изследвания. Най-големият проблем е в областта на онкологията", уточни доц. Хаджийска в студиото на "България сутрин".

 • Радиофармацевтичните маркери, използвани при онкоболните за установяване на метастази няма да бъдат налични в България  през следващите "най-малко 3 месеца".

  От Министерство на здравеопазването са осведомили всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания, че пациентите ще трябва да бъдат пренасочени към ПЕТ скенери или ЯМР диагностициране.

 • scintigraphyСцинтиграфията е диагностичен метод, при който на пациентът се дава радиоактивно вещество, което се натрупва предимно в туморите и метастазите и по този начин се подпомага диагностика на рака и се оценяват резултатите от проведеното лечение. Методът е стар и се прилага от десетилетия в цял свят. Предимството му е, че е много евтин, а недостатъкът, че не е специфичен – радиоактивното вещество се натрупва не само в туморни клетки, но и в такива с възпалителни изменения и др.
  През последните години все по-често за диагностика се използват изследвания с 5-скен, който метод е значително по-скъп, но пък е с по-голяма точност и разделителна способност.
  Така или иначе сцинтиграфията все още има своето място в диагностиката на онкологичните заболявания и спирането ѝ¸заради липса на консуматив (радиоактивен маркер) поставя в риск хиляди болни.

Log in or Sign up