Понеделник, Март 18, 2019

Онкология

 • darahelp2Darahelp извършват проучване относно качеството на онкологичната грижа в България.

  Колегите ни от сдружение Онкология, Хърватска са се нагърбили с нелеката задача да проучат в дълбочина онкологичната грижа в района Централна и Източна Европа, тъй като обикновено нямаме официална информация за резултатите от здравната грижа за пациентите с онкологични заболявания в региона и всички данни, които ползваме са такива, оповестявани в държавите от Западна Европа. Проучването им цели да разкрие резултатите от здравната грижа за пациенти с онкологични заболявания в регион Източна и Централна Европа и във всяка държава от региона поотделно.

  Понятието „онкологична грижа“ е по-широко спрямо понятието „онкологично лечение“ и по тази причина се използва, за да отличи резултатите от грижата, от гледната точка на пациентите, спрямо резултатите от клиничното лечение, които се взимат предвид от медицинските специалисти.

  Данните, които се събират в проучването, могат да бъдат използвани от пациентските организации за различни техни дейности, защото тези данни отразяват ситуацията във всяка държава от региона поотделно, но и общата ситуация в региона.

  Другата цел на проучването е да покаже възможни неефективни звена от онкологичното лечение и онкологичната грижа и какви са реалните нужди на пациентите в различните сегменти на специфичните здравни грижи за тях.

  Считаме, че проучването е изключително навременно и необходимо, заради което ви молим да се включите и споделите личния си опит и път през предизвикателството на диагнозата. Колкото повече пациенти споделят собствения си опит, толкова по-представителни за България ще бъдат данните в проучването. Това от своя страна ще доведе до актуализиране на информацията за нивото на онкологичната грижа, съответните „слаби места“, нуждите и „белите петна“.

  При кликване върху долния линк, първоначално ще се появи тест срещу роботи – трябва да извършите просто математическо действие (събиране или изваждане), с което доказвате, че сте човек, за да ви допусне до проучването.

  https://survey.onkologija.hr/index.php/421991

  Източник: darahelp.com

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Dara help 800x300Дара Хелп има удоволствието да представи България на 11-тата международна среща за обмяна на опит между пациентски организации от цял свят (IEEPO), 5-7 март 2019г в Рим, Италия.
  Срещата е посветена на персонализираната грижа на пациенти с онкологични заболявания.

  Имахме възможността да представим нашият опит в България, да получим нови познания и да обменим информация с пациентски организации от всички континенти.

 • prosecutorОще медици ще бъдат привлечени към наказателна отговорност по делото за злоупотреби с онколекарства от две болници - в София и в Благоевград. Това заяви пред bTV прокурор Лидия Манолова. През октомври миналата година ГДБОП и Специализираната прокуратура арестува седем медицински лица за търговия на черно. Двама са в ареста, останалите са с по-леки мерки за неотклонение.
  При акцията са иззети лекарства, които са били белязани. Те са били изнесени от лекар, предоставени на съпруга на лекаря, който ги предава на посредник, предназначени за предоставяне на фирмата за реекспорт. При проверка на документацията в болницата е установено, че на същата дата са изписвани лекарства на онкоболни лица, които са в ремисия и не следва да им бъдат вливани такива лекарства”, заяви прокуор Манолова.

 • sbaloz varnaСпециализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Ант. Марков-Варна ЕООД осъди НЗОК да заплати сумата от 42115лв., за извършена но неплатена надлимитна дейност за 2016 година.
  Съдът намира, че следва да се извърши плащане и над лимитните дейности, тъй като в договорите не е предвидена възможност, след изчерпване на предварително определените стойности, лечебното заведение да прекрати извършването на възложените му дейности.

 • how can you support world cancer day online borba s raka Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Девизът на деня тази година е ,,Аз съм, аз ще бъда''.

  Статистиката показва, че за последните 5 години броят на новите случаи на рак у нас се е увеличил с 5%. Това съобщи пред БНТ директорът на най-голямата онкологична болница у нас – СБАЛО, позната като Раковата болница д-р Стефан Константинов.

  По неговите думи тази тенденция е идентична с тенденцията в развитите страни и това не бива да ни смущава. Сред при чините за по-големия брой новооткрити случаи специалистът открои два фактора – напредъкът в диагностиката и навлизането на новите технологии, както и по-голямата продължителност на живота, защото ракът по правило е заболяване, което се появява в по-напреднала възраст.

  Злокачествените заболявания са един от най-значимите

 • heparИзследвания на Медицинския университет в Питсбърг върху животни и тъкани на пациенти идентифицирали нови възможности за употреба на лекарства, които се използват за имуномодулация и потискане на реакцията на отхвърляне на транспланта. Те установили, че същите могат да се пренастроят и използват за лечение на някои видове рак на черния дроб.

  "Това, което открихме е, че ракът на черния дроб със специфична мутация в β-катенин гена е чувствителен на Рапамицин, лекарство което се използва за потискане на реакцията на отхвърляне при трансплантанта", казва Сатаршан Монга, професор по патология и основател и директор на Pittsburgh Liver Research Center в Медицинския факултет на Питсбърг и автор на изследването, публикувано в Cell Metabolism. "Смятаме, че това ни дава нов подход за разработване на терапии за някои форми на рак на черния дроб, които често са много резистентни на лечението."

 • melanomaНово клинично проучване показва, че лечение с генетично модифициран херпесен вирус е ефективно срещу меланома от стадий 3В и 4.
  През 2015 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри използването на talimogen laherparepvec (TVEC) за лечение на меланома в късен стадий, когато лекарите вече не могат да го отстранят чрез хирургична намеса.
  Лекарите доставят TVEC чрез инжекции директно в туморните образования. Това е генетично модифициран херпесен вирус, който действа чрез стимулиране на собствения имунен отговор на организма срещу метастатичен меланом.
  Изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, Центъра за раково заболяване Moffitt в Тампа, Флорида и университета Емори в Атланта, щата Джорджия, проучиха ефектите от лечението с TVEC при 80 души с късен етап на меланома в продължение на повече от 3 години.

 • damjanovСъстав на Административен съд София град отмени заповед на Директора на РЗИ София, с която се заличава от регистра на лечебните заведения за извънболнична помощ "Амбулатория за извънболнична специализирана помощ-Медицински център за интегративна медицина".
  В медицинският център се прилагат алтернативни методи за лечение на онкологични заболявания от лекари без специалност о медицинска онкология. Това е установено при проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Резултатите от проверката и направените констатации, обаче не са връчени на центъра. Вместо това, агенцията изпратила писмо до РЗИ, с което уведомила службата за извършената проверка. Това писмо се използва за основание да се издаде заповедта за прекратяване на регистрацията на медицинския център.

 • prostateOKАгресивният рак на простатата, една от водещите причини за смъртността от рак при мъжете, е свързан с мутации на BRCA2, които също са свързани с наследствен рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на панкреаса. Това откритие е потвърдено в проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, ръководено от Елена Кастро, Нурия Ромеро-Лаорд и Дейвид Олмос, от Отдела за клинични изследвания на рак на простатата към Испанския национален център за изследване на рака (CNIO). Той разкрива, че членовете на семейството на пациенти с рак на простатата, които носят генни мутации BRCA2 и репарация на ДНК, имат повишен риск от развитие на рак и трябва да бъдат оценявани в програми за превенция на фамилния рак.

  Освен това, новото проучване показва, че ракът на простатата при мъже с BRCA2 мутации е свързан с по-лоши резултати и лоши реакции към стандартни лечения. Изследователите в момента оценяват ползите от терапиите за рак на яйчниците и гърдата при пациенти с рак на простатата.
  Наскоро публикуваната статия представя първите резултати от PROREPAIR-B, проучване, координирано от изследователи на CNIO и проведено в Instituto de Investigacion Biomedica de Malaga (IBIMA) и в Instituto de Genetica Medica y Molecular (INGEMM), с участието на 38 испански болници. Повече от 400 мъже, диагностицирани с рак на простатата, резистентни към кастрация - или блокада на хормоните - са били проследявани в продължение на пет години, започвайки от 2013 г., за да анализират техните генетични характеристики и въздействието им върху прогресията на заболяването и отговора на лечението.

 • dnk okГените съдържат цялата информация, необходима за функционирането на клетки, тъкани и органи в нашето тяло. Генната експресия, означаваща кога и как гените се четат и изпълняват, е напълно регулирана като сглобяема линия с няколко неща, случващи се едно след друго.

  Изследователи от Центъра за геномно регулиране (CRG) в Барселона, Испания, в сътрудничество с учени от структурната биоинформатична група, Университета Помпей Фабра (UPF) и отдела за молекулярна епигенетика, Център Хелмхолц Мюнхен, Германия, откриха нова стъпка в тази линия, която контролира експресията на някои гени с важна роля при рака. "Наблюдавахме, че раковите клетки на гърдата се нуждаят от конкретна модификация, за да изразят набор от гени, необходими за клетъчната пролиферация и туморната прогресия", обяснява Приянка Шарма, изследовател на CRG и първи автор на статията. "Тази модификация позволява на ензима РНК полимераза II да преодолее бариера на пауза и да продължи да транскрибира тези гени," добавя Шарма. който получи финансиране от Новартис.

 • st.konstantinovУСБАЛ по онкология в столичния квартал Дървеница е получила 1,3 милиона лева от министерството на здравеопазването за да построи още два етажа, в които да се провежда химиотерапия на болни със злокачествени заболявания. Директорът на болницата и бивш здравен министър, д-р Стефан Константинов казва пред БНР:
  "Налагаше се пациентите да бъдат приемани на едно място, след това да ходят на друго място да се регистрират, а на трето място започваше самото лечение. За щастие тази година се надявам вече това нещо да е минало с помощта на Министерство на здравеопазването, а именно реновация на клиниката по химиотерапия. Чисти нови два етажа с обща площ 700 квадратни метра ще бъдат направени в нова и хубава клиника за химиотерапия, където ще бъде максимално улеснен достъпът на пациентите".

 • koc vracaМедикаменти за над 200 000 лв са откраднати от аптеката на Комплексния онкологичен център във Враца. Кражбата е станала през почивните дни, а липсата на лекарствата е установена, когато персоналът дошъл на работа, съобщава БНТ. Води се разследване, в което са се включили и следователи от столицата.
  Освен че има желязна врата и решетки на прозорците, обектът е свързан със СОТ . Тази сутрин персоналът веднага забелязал празните рафтове.
  Маргарита Цекова, аптекар: Направена е ревизия и нещата са в полицията, каквото липсва. Не мога да кажа колко точно е сумата, но това са скъпи лекарства, не е малка. Като количество не са много, но са скъпи.
  Шефът на здравното заведение д-р Григор Томов, каза за БНТ, че вероятно кражбата е организирана със съдействието на вътрешен човек, който оставил отворен прозореца на аптеката през почивните дни. Не е ясно защо не се е задействала и алармената система.

 • BreastCancer okТъй като генетичното изследване за рак на гърдата стана по-сложно, оценявайки панел от множество гени, той въвежда повече несигурност за резултатите. Но ново проучване установи, че по-новите, по-обширни тестове не причиняват на пациентите да се тревожат повече за риска от рак.

  "Генетичните тестове стават все по-сложни, но все по-прецизни. Това е довело до известна неяснота в резултатите от тестовете. Предизвикателството е включването на тази информация в решението за лечение, без да причинява ненужно безпокойство", казва главният автор на изследването д-р Стивън Кац , професор по обща медицина и здравен мениджмънт и политика в Университета на Мичиган.
  Първоначално генетичното изследване за рак на гърдата се фокусира изключително върху гените BRCA1 и BRCA2. Сега по-новите тестове на мултигенни панели търсят аномалии в дузина или повече различни гени, които играят някаква роля в риска от рак на гърдата. Чрез тестване на повече гени е по-вероятно пациентът да има положителен тест или вариант с неизвестно значение - с други думи, нещо не е обичайно, но лекарите не знаят как това влияе на риска от рак.
  Загрижеността е, че тази по-голяма вариация може да накара пациентите да се тревожат твърде много за риска от рецидив на рак на гърдата, когато резултатите от генетичния тест са двусмислени.

 • ArificialIntelligence okЛекарите могат да започнат лечение на рак благодарение на новия изкуствен интелект, разработен в Университета в Съри, който е в състояние да предскаже симптомите и тяхната тежест по време на курса на лечение на пациента.

  В това, което се смята за първото по рода си изследване, публикувано в списание PLOS One, изследователи от Центъра за визия, обработка на речта и сигнали (CVSSP) в Университета в Съри разясняват как са създали два модела за машинно обучение, които могат точно да прогнозира ттежестта на три общи симптоми, пред които са изправени пациентите с рак - депресия, тревожност и смущение на съня. И трите симптома са свързани с тежко намаляване на качеството на живот на раковите пациенти.
  Изследователите анализираха съществуващите данни за симптомите, наблюдавани от пациенти с рак по време на рентгеновата обработка с компютърна томография. Екипът използва различни периоди от време по време на тези данни, за да провери дали алгоритмите за машинно обучение са в състояние да предскажат точно кога и дали симптомите се появят.

 • vaksinaПротиворакови ваксини са отново на дневен ред с техники за персонализиране за отделните пациенти. Развитието в областта беше представено на ESMO Immuno-Oncology Congress в Женева, Швейцария.

  Оригиналните противоракови ваксини, стартирани в края на 90-те години, се основават на общи туморни антигени и не успяват да индуцират мощен имунен отговор. След десетилетия на разочароващи резултати редица аванси предизвикаха нов обществен интерес. Те включват нови технологии и прогнозни алгоритми за персонализиране на ваксините и въвеждането на инхибитори на контролни точки за комбинирана терапия.
  Д-р Михал Басани-Стърнберг, ръководител на групата, имунопептидомика, Hi-TIDe лаборатория, катедра по онкология, университет в Лозана, Швейцария и Института за изследване на рака в Луанси в Лозана заяви:

 • j.nachevaПредколедно, Надзорният съвет на НЗОК реши да разпредели допълнителни средства, получени от преразпределение на разходите си, от резерва и от допълнителни приходи от надсъбрани здравни вноски. До края на годината се очаква преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски в размер на 70 милиона лева. Освободени са 47 милиона лева от резерва и са преразпределени 11 милиона лева, неусвоени по перо дентална медицинска помощ.
  За болнична помощ се отпускат допълнително 57 милиона лева, за лекарства за домашно лечение 38 милиона лева и за лекарства за лечение на злокачествени заболявания 29 милиона лева. Допълнителни 3 милиона лева, планирани за капиталови разходи ще бъдат преразпредели за здравноосигурителни плащания. Надзорът упълномощи Управителят на НЗОК при наличие на остатъчни средства и неусвоен лимит към 31 декември, да се издължат за здравноосигурителни плащания.
  Надзорът утвърди месечен лимит за болниците за декември равен на този за ноември. дава се право на болниците да поискат допълнително 5% за спешни случаи, както и при остатък от лимита до края на годината, същият да бъде прехвърлен в лимита им за месец януари.

 • BreastCancer okНова техника, която използва мамография, за да определи биологичната тъканна композиция на тумора, може да помогне за намаляване на ненужните биопсии на гърдата, според ново проучване, публикувано в списание Radiology.

  Мамографията е ефективна при намаляване на смъртните случаи от рак на гърдата чрез откриване на ракови заболявания в най-ранните им, най-лечими етапи. Много жени обаче се връщат за допълнително диагностично изобразяване и в много случаи за биопсии за абнормни открития, които в крайна сметка са доказани като доброкачествени. Проучването изчислява, че този процент на повторно изследване е повече от 10% в САЩ.
  "Степента на обратно извикване с мамографията е много по-висока от идеалната", казва първият автор на изследването Карън Друккер, доктор по научни изследвания от Катедрата по радиология в Чикагския университет . "Има разходи и безпокойство, свързани с повторното изследване, и нашата цел е да намалим тези разходи, но да не пропускаме нищо, което трябва да бъде биопсизирано".
  Д-р Друккер и колеги наскоро проучиха нова техника, наречена 3D отделение за гърди (3CB). Джон Шепърд, доктор в Хавайския университет в Хонолулу, и неговият екип разработи 3CB, докато е бил в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Чрез измерване на състава на водата, липидите и протеиновите тъкани в цялата гърда, 3CB може да осигури биологичен подпис за тумор. Например, повече вода в туморната тъкан може да показва ангиогенеза или производството на нови кръвоносни съдове, което е ранен признак на развитие на рак.

 • BreastCancer okИзследователите използват "радиоматериали" за измерване на PARP-1 и глутамин при рак на гърдата

  Набор от новопоявили се диагностични инструменти може да помогне за идентифициране на пациентите с рак на гърдата, които най-вероятно ще се възползват от терапии, насочени към важни ензими, подхранващи редица подтипове, включително BCRA-мутирали и тройно негативни ракови заболявания. Нови изследвания от две проучвания, проведени от изследователи в Перелманското училище по медицина в Университета на Пенсилвания, са представени вчера на Симпозиума по Рак на Гърдата - Сан Антонио 2018.
  Днес някои пациенти с рак на гърдата с BRCA мутации и тройно негативни ракови заболявания се лекуват с Poly (ADP-ribose) Polymerase (PARP) инхибитори, които улавят и унищожават PARP-1, важен ензим за ремонта на ДНК, върху който раковите клетки разчитат за оцеляване.

 • drugs limitОт следващата година Здравната каса налага лимити и на лекарствата, които се заплащат изцяло или частично от нейния бюджет. Правно основание за това, дават приетите с преходните разпоредби на Закон за бюджета на НЗОК за 2019г., промени в Закона за здравното осигуряване. Целта на новите лимити е да се „гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК”.
  Механизмът на лимитиране ще се прилага спрямо всички Притежатели на разрешения за употреба и спрямо всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.
  Той ще се прилага в случаи на надвишаване на предвидените бюджетни разходи за всяка една от основни групи лекарства:
  1. Лекарства за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза (основна група А);

 • BreastCancer okСамо около една пета от жените, изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, смятат, че трябва да приемат лекарство, доказано да помaгa за предотвратяване на заболяването, съобщава ново проучване, финансирано от фондация „Изследване на рака Обединено Кралство“ (Cancer Research UK) и публикувано в списание „Клиничен рак на гърдата.”

  Около 72% заявяват, че се притесняват за дългосрочните ефекти на тамоксифен, а 57% вярват, че лекарството ще им даде неприятни странични ефекти.
  Изследователите, ръководени от екип от Университета в Лийдс, поискаха от повече от 400 здрави жени с по-висок риск от рак на гърдата от 20 центъра в Англия, независимо дали смятаха, че трябва да приемат тамоксифен, и загрижеността си за лекарството.

Log in or Sign up