Понеделник, Март 18, 2019

Лични лекари

 • blsБългарският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) относно Наредба 18 на Министерството на финансите за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

  Съсловната организация смята, че разпоредбите на Наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

 • ilkoНЗОК – начало, изграждане, институционализиране, стартиране на дейността и въвеждане на здравното осигуряване в България - д-р Илко Семерджиев, "Гласове"

  Тази година честваме 20 годишен юбилей от създаването на НЗОК на 15 март 1999 г. Тази дата е начало на физическото изграждане на най-новата национална институция и стартиране на нейната ефективна дейност.

  Предхождана е, обаче, от множество подготвителни дейности свързани с изграждането на концепцията за здравно осигуряване в България, както и с обличането ѝ в законови текстове. Важни за отбелязване са няколко по-ранни дати, между които са представянето и одобрението на концепцията на 25 септември 1997 г., и юридическия „рожден ден“ на НЗОК на 19 юни 1998 г., когато в брой 70 на Държавен вестник беше публикуван Закона за здравното осигуряване.

 • gpТретирането на медицинския софтуеркато софтуер за управление на продажбите в търговските обекти -СУПТО по смисъла на Закона за ДДС и Наредба 18 на финансовото министерство ще доведе до поредица несъвместими с лекарската дейност последствия. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари(НСОПЛБ)вотворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

  Според личните лекари с въвеждането на този начин на отчитане органите на НАП ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета без това да е необходимо за нуждите на осъществявания от приходната агенция данъчен контрол. От НСОПЛБ са категорични, че се нарушават лекарската тайна, както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на „чувствителна информация" съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и българския Закон за защита на личните данни. Личните лекари изразяват притеснение от факта, че се разширява кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани.

 • vaccineМорбилната инфекция, която пламна у нас е причинена от вирус, който идва от други региони извън България - генотипът е с чуждестранен произход и се среща в Италия, Германия и Италия. Това съобщи здравното министерство днес.

  От ведомството уточниха, че 21 проби са били изпратени Германската регионална референтна лаборатория за диагностика на морбили и рубеола в Института „Робърт Кох“ в Берлин. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299, показват анализите. Той е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер, категорични са експертите.

 • computer 3343887 640Автоматично записване на час, известие за профилактичен преглед – това са само част от възможностите.

  Автоматично записване на час и известяване за профилактични прегледи срещу допълнителна такса от 2 лева. Такива услуги предлагат на пациентите част от общопрактикуващите лекари у нас. Удобството обаче изисква и сключването на договор при посещение на личния лекар.

 • bigbackgroundСамо 50% от българите са извършили задължителния годишен профилактичен преглед, посочва БНТ по данни на Евростат.

  Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров обаче проучването не е добре конструирано.

  Той уточнява, че половината от българите над 18 години все пак са провели профилактичен преглед, което въобще не е малко. Според него с тези данни това трябва да се похвалим, а не да се критикуваме.

 • 655 402 kiril ananiev0252 са докладваните случаи на морбили в Министерството на здравеопазването,

   

  31 от тях са са лабораторно потвърдени, има и 6 непотвърдени случая – по едни в областите Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и Хасково.

   

  Тези данни изнесе здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол днес.

 • KantardjievКато специалисти винаги сме напомняли на родителите ,че трябва да бъдат особено внимателни при отглеждането на бебетата и да не ги излагат на риск от инфекции, като ги водят със себе си в съседни страни поне до навършването на 1-годишна възраст.  

  Правим го и сега, защото във всички държави, с които имаме граница обстановката е усложнена и опасността от заразяване с морбили е напълно реална.

  Това заяви на пресконференция в здравното министерство проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 • mindovД-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар с  дългогодишна практика. Председател е на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари. Повод за разговора ни с него е появилата се информация за значителен дял на хората у нас, които не посещават личния си лекар, но и не смятат за необходимо да се явяват на профилактични прегледи. Д-р Миндов коментира причините за трудните взаимоотношения между лекари и пациенти и последиците от тежкото недофинансиране на здравеопазната ни система. 

   Д-р Миндов, в медиите се появиха данни от Евростат, според които 52% от българите не са посетили личния си лекар нито веднъж за цялата година. Моля за Вашия коментар – кои са според Вас причините?

 • 20150818.ZZZdravni osigurovkiКолко често виждате общопрактикуващия си лекар?
  Почти четирима от десет души (38%) в Европейския съюз (ЕС) са посетили своя личен лекар веднъж или два пъти през 2017 година сочи проучване на Евростат. Една четвърт (25%) са били на преглед с техния общопрактикуващ лекар от 3 до 5 пъти. Също толкова, 24% не са посещавали общопрактикуващ лекар нито веднъж през годината. 14% съобщават, че са били на преглед 6 пъти или повече.
  На равнище ЕС честотата на консултациите с общопрактикуващите лекари е по-висока при жените, отколкото при мъжете. Така е и при посещения на стоматолог или общ хирург.
  Датчаните са посещавали най-често личния си лекар – 49% от тях са ходили 6 пъти или повече, 34% от французите са посещавали лекаря си от 3 до 5 пъти. Делът на лицата, които не са посещавали нито веднъж личния си лекар през годината, е бил най-висок в Гърция 61%.

  …зъболекар?
  45% от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 2017 годин, а 42% са отишли ​​веднъж или два пъти. 10% съобщават, че са ходили при зъболекар 3 до 5 пъти, а 3% от европейците са били на зъболекар 6 пъти или повече в годината.

 • BistrecПациенти се вдигнаха на бунт заради личния си лекар, показа БТВ. След общински търг, здравната служба във врачанския квартал ,,Бистрец'' е спечелена от медик, който не идва на работа вече 7-8 месеца и сградата стои затворена.

  В същото време медицинското лице, което обслужва населението, е принудено да преглежда близо 300 пациентите буквално на улицата.

  Има ли решение на проблема?
  ,,Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката,вее, вали, всичко е тук. Тия бабички идват тук с бастунчетата , седят и той ги преглежда. Отвън, това е срамота за 21 век''- показват мястото потърпевшите.

  Повече от 10 години д-р Николай Николов приема без проблем пациентите в Здравната служба. В

 • woodsЗа да задържат семейните лекари, от община Болярово предоставят материално и финансово стимулиране, съобщи БНР. Общината е с население от 4000 души разчита освен а личните лекари, на филиала за спешна медицинска помощ.
  На територията на общината има разкрити две постоянни лекарски практики. В шест от селата хората са се записали при личен лекар, чиято практика е в Община Елхово.
  Проблемът с липсата на лекари и стоматолози е от близо 20 години, признава кметът на общината Христо Христов.
  „200 лева всеки месец заплащаме на лекарските практики с цел да подпомагаме тяхната дейност. По 8 кубика дърва допълнително през годината даваме също на лекарите. Наем за кабинетите не плащат“, казва той пред кореспондента на БНР в Ямбол Даниела Костова.
  Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ в Болярово е най-важното здравно заведение, на което хората разчитат денонощно.

 • asthmaМладите хора са изложени на по-висок риск от пристъп на стма, отколкото хората от всяка друга възрастова група, живееща с това заболяване.
  Констатациите идват от проучване на повече от 10 000 души с астма, които също така установяват, че младите хора два пъти по-често, отколкото хората над 60 години се нуждаят от спешна помощ във връзка с астматични пристъпи.
  27-годишната Ейми Пей от Кардиф казва, че е била спокойна за астмата си. „Хората не осъзнават, че астмата може да бъде убиец, дори когато сте млад.”
  - Не съм приемал сериозно астмата си - прескачах дозите от инхалатора ми и не мислех за последствията.
  "Когато започнах да се събуждам през нощта, усещайки задух и кашлица, не осъзнавах, че това са знаци, че астмата ми се влошава. В крайна сметка дори не можех да ходя по улицата, без да спра да си поеме дъх.

 • gpНай-малко общопрактикуващи лекари у нас има в областите Кърджали и Разград, джипитата са най-много в областите Видин, Плевен и Добрич. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на питане на депутати от парламентарната група „БСП за България“ относно недостига на лични лекари по места и затруднения достъп на хората до медицински услуги по тази причина по време на редовния парламентарен контрол. Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати права. За същия период на предходната 2017 година един личен лекар е трябвало да се грижи за 1396 здравно осигурени лица, сочат данните, представени от министър Ананиев пред депутатите.
  Той се спря и на данните на „Евростат“, които според него доказват, че тенденциите у нас не се отличават съществено от тези в останалите страни от ЕС. В сравнение с България два пъти по-висока осигуреност с лични лекари на 100 000 души население имат Белгия и Франция, но по същия показател други страни като Гърция и Полша са много по-изостанали от нас, обясни министърът.

 • Ananiev NSМинистерството на здравеопазването е предприело необходимите мерки за намаляване на разходите на общопрактикуващите лекари за задължително застраховане, а така също и за увеличаване на средствата, предвидени със Закона за бюджета на Националната здрпвноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г., като е създало нормативна уредба, позволяваща те да намалят значително разходите си. Това заяви днес от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпроса на депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

 • ananiev parlamentКакъв е броят на хората, преминали през преосвидетелстване с експертно решение от ТЕЛК за периода август – ноември 2018 г. , чиито увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им освидетелстване, което е довело до преминаването им в по-ниска група. На този въпрос на депутата от „БСП за България“ Виолета Желева ще трябва да отговори здравният министър Кирил Ананиев още в първите дни на парламентарната сесия, която започва утре. Желева е депозирала въпроса си в средата на декември и е уточнила, че иска да получи писмен отговор от министъра с конкретна информация, данните в която да отразяват броя на хората, при които има преминаване от 90% и над 90% в 70% – 90% , 50% – 70% или под 50%; от 70% – 90% в 50% – 70% или под 50%, както и от 50% – 70% под 50%. Левият депутат настоява също така да й бъде предоставен сравнителен анализ на този брой по групи за предходните аналогични периоди - 2017, 2016, 2015 и 2014 г., а така също и да бъде информирана колко са лицата преминали през ТЕЛК комисия по правилата на новата Наредба за медицинската експертиза, чиото увреждания са били оценени под 50%, а биха били над 50% по старите правила, преди август 2018 г.

 • profilak pregledОбщопрактикуващите лекари вече няма да бъдат задължени да консултират с кардиолог пациентите, при които са налице рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и са били таргетирани като лица с висок риск, определен по SCORE системата. Кардиологична консултация в тези случаи ще се осъществява по преценка на личния лекар, гласят промени, които влизат в сила от днес, след като в Държавен вестник бе обнародвана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията от 2016 г. на министъра на здравеопазването.

  Промяната става факт по предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), което намери място в мотивите на здравно министерство при публикуването на проекта на нормативния акт за обществено обсъждане и бе формулирано така:

 • kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати до работните групи на МЗ становище, в което се казва, че „настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпал своите възможности и има много резерви при една по-добра организация на здравната система, включително и по-ефективен контрол в нея, както и при една подобрена структура и събираемост на осигурителните вноски. Осигуряването на основен пакет здравни услуги, гарантиран от НЗОК, е най-подходящият за нашата реалност механизъм за постигане на сигурност за здравето на хората и социална справедливост. Доброволното допълнително застраховане остава подходящ допълващ механизъм за постигане на пълноценна медицинска грижа, базирана на по-добро финансиране на здравните услуги.”
  От сдружението смятат, че предложените от министерството на здравеопазването модели няма да подобрят системата на здравеопазване:

 • hinkovНа 12 декември, Народното събрание ще бъде домакин на Кръгла маса „Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи”. Организатори на дискусията са Националният са център по обществено здраве и анализи и Постоянната комисия по здравеопазване към Народното събрание. Модератор ще бъде Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Националният консултант по психиатрия, проф. Дроздстой Стоянов, ще представен доклад на Европейската психиатрична асоциация, относно психичноздравните грижи в България и процеса на реформа.
  Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи, доц. Христо Хинков ще изнесе презентация на тема „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната извънболнична медицинска помощ в България за превенция и ранно откриване на психичноздравни проблеми”.

 • kongresОт 22 до 25 ноември в Пловдив ще се проведе Четвъртият юбилеен конгрес по Обща/Семейна медицина на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа (A GP/FM SEE). Като съучредител и редовен член на A GP/FM SEE, представляващ ОПЛ в България, Националното сдружение на общопрактикуващи­те лекари в България е организатор и домакин на Конгреса, по време на който ще се отбележи и 15-годишнината от създаването на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа, съобщават от сдружението. Мотото на конгреса е "Общата/семейна медицина – предизвикател­ство, което си заслужава!". Във форума ще участват над 1200 лекари от страната и чужбина.

Log in or Sign up