Неделя, Май 19, 2019

Кръводаряване

 • kravodarВсеки ден повече от 500 деца, родилки, тежко болни пациенти и пострадали се нуждаят от нашата съпричастност, за да бъде спасен животът им. Броят на кръводарителите у нас постоянно намалява, кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува. За трета поредна година посолството на Словашката република в България, Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология провеждат кръводарителска акция в Деня на християнското семейство под мотото "Най-ценната капка спасява живот". Кампанията започва в 9.30 часа и ще продължи до 13.00 часа в сградата на чуждестранната мисия. В студиото на Сутрешния блок на БНТ бяха д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК, и д-р Николай Николов от Националния център по трансфузионна хематология.

 • kravodarqvane200Спешната нужда от кръводарители предимно с нулева група за Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Отделението търси дарители, които да се отзоват бързо, по възможност в рамките на деня. Причината е в изчерпване на количествата, които са прелети на пациенти в тежко състояние, с голяма кръвозагуба и с нужда от масирано кръвопреливане.
  Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г. Кръвният център в Бургас има дежурен екип, който да посрещне желаещите и след края на работното време.
  Припомням, че кръвният център в Бургас обслужва населението на цялата област, пациентите на всички болници в региона, както и туристи, пострадали при инциденти.

 • kravВ област Бургас запасите от кръв са на изчерпване преди разгара на летния сезон, а туристите постоянно се увеличават. За тревожната ситуация предупредиха от отделението по трансфузионна хематология към държавната УМБАЛ и призоваха спешно за солидарно кръводаряване от цялата страна.
  "Имаме нужда да попълним запасите си, защото през лятото в областта има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв. Затова всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове", апелира началникът на кръвния център д-р Тодор Бояджиев.

 • daritelДаряването на кръв е доста доходоносен бизнес от години наред за една група хора. Обикновено причакват пред Центъра по трансфузионна хематология хората, чиито близки имат спешна нужда от преливане на кръв, и получават за това доста добри пари. Малцина обаче знаят, че могат да осигурят напълно безплатно тази услуга само като кликнат в социалната мрежа Фейсбук, информират от вестник Стандарт. Групата на безвъзмездните кръводарители съществува от 5 години и вече има 893 участници. Има и подгрупа на помощниците - те не даряват кръв, но намират спешни случаи и ги споделят, за да могат да достигнат до повече хора.

 • kravodar PirogovБългарските лекари все по-често даряват кръв, за да спасят живота на пациентите си, защото кръводарителите у нас намаляват драстично. В България нуждата от кръв и кръвни съставки се задоволява едва на 25%.
  "Виждате, че лекарите са почти толкова, колкото и близките искат да дарят. Даже понякога персоналът понякога е повече”, признава пред Канал 3 д-р Мария Савчева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология.

 • RudenkoIordanovБанка кръв, която е около 400 милилитра, се търгува на черно за 200, 250 лв., а редките кръвни групи струват и повече. Въпреки че в България по закон даряването на кръв и кръвни продукти е абсолютно безвъзмездно, по неофициални данни близо 30% от кръвта, която се използва за преливане, се осигурява чрез плащане на "дарители" от близки на пациентите. Причините за това са недостиг на кръвни продукти, недостатъчно дарители и невъзможност да се упражни контрол върху този вид незаконна търговия.

 • Pirogov200В УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" стартира традиционната акция по кръводаряване. В рамките на 2 последователни дни - 19 и 20 юни /вторник и сряда/, служители на болницата и близки на пациенти, които са настанените в лечебното заведение, могат да дарят кръв. Акцията ще се проведе между 10 и 14 часа в зала "Проф. Емил Таков" - рапортната зала на травматологичния комплекс на ет. 2. Всеки, който желае да се включи в кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта, информират от лечебното заведение. Препоръчително е кръводарителите да са закусили и пили кафе.

 • hemotransfusionЕдва няколко десетки души са дарили кръв в Националната кампания за кръводаряване, организирана от националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст. Кампанията се проведе в деня на големия християнски празник Цветница под мотото "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" и бе благословена от патриарх Неофит. Мобилните пунктове за вземане на кръв бяха разположени около големите православни храмове, а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията.

Log in or Sign up