Вторник, Септември 17, 2019

Кръводаряване

 • Най-нужна е кръв от групите А и 0 без значение дали резус факторът е положителен или отрицателен. За Кръвния център в Бургас може дарявате от цялата страна, така че не е необходимо да пътувате до морския град, ако искате да помогнете за спасяването на живот
  Наличностите на Кръвния център, който обслужва всички 13 болници в област Бургас, са силно изчерпани, научи БургасИНФО.

 • Четирима души от Габрово са в болница, след като газова бутилка избухна в дома им.

  В Университетска болница „Медика Русе“ са настанени момче и момиче - на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо. Всички пострадали са с изгаряния между 30 и 40 процента и инхалация на пушечни газове съобщи bulnews.bg.

 • Нина Алиоски e старши медицински лаборант към лабораторията по трансфузионна хематология в „Пирогов“. През 1996 г. завършва медицински колеж към МУ със специалност "Медицински лаборант". Между 1999 и 2001 г. изучава "Обществено здраве" във Факултет по обществено здраве – МУ – София. През 2010 г. завършва и Философски факултет към СУ „Климент Охридски” – специалност "Клинична и консултативна психология". От 1996 г. до настоящия момент е медицински лаборант в отделението по трансфузионна хематология и имунология, а от 2008 г. е старши медицински лаборант в Лаборатория по трансфузионна хематология.

 • Районният център за трансфузионна хематология –Пловдив организира акция за доброволно кръводаряване. Мобилната лаборатория ще бъде пред сградата на община Велинград в продължение на два дни -  26 юли /петък/ и 29 юли /понеделник/ от 9,00 до 12,30 часа всеки, който желае, може да стане доброволен кръводарител.

  Повече информация може да получите на телефон: 032 904 450

  Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.
  Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв по принуда, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве или да доведат до предаването на инфекции по кръвен път на нуждаещите се.
  Запомнете, че кръводаряването не вреди! , припомнят от Българкия Червен Кръст

  Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв.

 • Благотворителна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Защото кръвта е живот" ще се проведе в София. Тя е по инициатива на най-големия мото клуб в България Sofia Riders и се осъществява в партньорство с Българския Червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

  Представителите на софийските мотористи д-р Асен Цеков и Андрей Дянов призовават любителите на мотори и всички желаещи да подкрепят благородната кауза да го направят на 13 юли 2019 г. (събота) от 9:00 ч. до 12:00 ч. в сградата на НЦТХ на ул. „Братя Миладинови" 112.

 • 1905 души дариха кръв в Пловдивска област през месец юни. Това съобщиха oт Районния център по трансфузионна хематология. Благодарение на тях са осигурени 950 литра консервирана кръв. Тези данни са напълно нормални за летен месец. За момента снабдяването в кръв в региона е ритмично.

  РЦТХ - Пловдив работи 24 часа с непрекъснат режим на работа и обслужва кръводарители всеки ден от 8.00 до 18.30 часа, а в почивните и празнични дни от 9.00 до 15.00 часа в сградата на Центъра: Пловдив, бул. "България"№ 234 Б - първи етаж.

 • Близо 60 медици от "Пирогов" и служители на различни фирми и доброволци се отзоваха на акцията по кръводаряване, организирана от спешната университетска болница "Пирогов" на 25 и 26 юни 2019 г., съобщиха от лечебното заведение.

  Благодарение на обединените усилия на ръководствата на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и "Хиполенд" проф. Асен Балтов и г-н Мариан Колев е осигурена още от така необходимата кръв за спешни пациенти на болницата, а всичките 24 дарители от фирмите "Хиполенд", INCO FOODS Ltd., INCOSMETICS, MEGA EL пожелаха кръвта, която са дарили да се ползва само за деца, които имат нужда от нея.

 • На 26 юни 2019 г. стартира поредната акция по кръводаряване в "Пирогов", съобщиха от болницата. Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи от 9.30 до 13.30 часа.

  Екипът на Националния център по трансфузионна хематология очаква желаещите да дарят кръв в зала "проф. Емил Таков" (рапортната зала на травматологиите, ет. 2 - над Спешното на "Пирогов").

 •  Днешният парламентарен контрол включваше много въпроси към здравния министър Кирил Ананиев.
  Не всички отговори на министъра са публикувани. Няма отговор и на въпроса на депутата Антон Кутев от БСП. 

  „Защо толкова години държавата не може да заобиколи ромите, които стоят пред центровете за кръводаряване и изнудват хората? Не съм против тях – поне са някакъв изход“.
  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

  Той  обясни, че като повечето български граждани, попада в болниците с негови близки, нуждаещи се от кръвопреливане. По неговите думи процедурата е сложна, особено в по-малките населени места.

 • Всяка година на 14 юни се чества Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.

  На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

 • 31-годишната родилка Мария Пенева Василева спешно се нуждае от кръв, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Добрич.
  След нормално раждане младата жена получава амниотична емболия, която се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром. През изтеклото денонощие екипи от акушер-гинеколози и реаниматори от болницата се борят за живота на родилката. Влети са 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака прясно замразена плазма.
  Лечебното заведение спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група 0, положителен резус факторпоради изчерпване на наличните количества. Всички, които могат и искат да помогнат за спасяването на живота на младата жена, могат да дарят кръв в центровете в Силистра, Шумен, Търговище, Варна и Добрич. Те трябва да посочат, че кръвта е за Мария Пенева Василева, настанена в реанимацията на МБАЛ-Добрич.

 • В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще изследват безплатно за хепатит С от 29 май до 19 юни вкл., между 8:00 и 14:00 часа. Това съобщиха от лечебното заведение. Тестовете, които ще бъдат използвани, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути. Не е необходимо изследващите се да са гладни и жадни. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката.

 • През 2018 година кръводаряванията са били 169 633, спрямо 164 031 през 2017. Това каза специалистът по конуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова по повод Световния ден на кръводаряването.

  „На кампаниите и акциите по кръводаряване, които НЦТХ организира, като кръводарители се отзовават все повече млади хора. Активно си сътрудничим с учащи, студенти и служители от столични училища, университети на столицата, служители от медии и централно ведомства, от предприятия, бизнес организации, фирми, банки и др.; служители на МВР и подразделенията им; религиозни общности и други“, заяви Евелина Динкова.

 • kravodarВсеки ден повече от 500 деца, родилки, тежко болни пациенти и пострадали се нуждаят от нашата съпричастност, за да бъде спасен животът им. Броят на кръводарителите у нас постоянно намалява, кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува. За трета поредна година посолството на Словашката република в България, Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология провеждат кръводарителска акция в Деня на християнското семейство под мотото "Най-ценната капка спасява живот". Кампанията започва в 9.30 часа и ще продължи до 13.00 часа в сградата на чуждестранната мисия. В студиото на Сутрешния блок на БНТ бяха д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК, и д-р Николай Николов от Националния център по трансфузионна хематология.

 • kravodarqvane200Спешната нужда от кръводарители предимно с нулева група за Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Отделението търси дарители, които да се отзоват бързо, по възможност в рамките на деня. Причината е в изчерпване на количествата, които са прелети на пациенти в тежко състояние, с голяма кръвозагуба и с нужда от масирано кръвопреливане.
  Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г. Кръвният център в Бургас има дежурен екип, който да посрещне желаещите и след края на работното време.
  Припомням, че кръвният център в Бургас обслужва населението на цялата област, пациентите на всички болници в региона, както и туристи, пострадали при инциденти.

 • kravВ област Бургас запасите от кръв са на изчерпване преди разгара на летния сезон, а туристите постоянно се увеличават. За тревожната ситуация предупредиха от отделението по трансфузионна хематология към държавната УМБАЛ и призоваха спешно за солидарно кръводаряване от цялата страна.
  "Имаме нужда да попълним запасите си, защото през лятото в областта има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв. Затова всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове", апелира началникът на кръвния център д-р Тодор Бояджиев.

 • daritelДаряването на кръв е доста доходоносен бизнес от години наред за една група хора. Обикновено причакват пред Центъра по трансфузионна хематология хората, чиито близки имат спешна нужда от преливане на кръв, и получават за това доста добри пари. Малцина обаче знаят, че могат да осигурят напълно безплатно тази услуга само като кликнат в социалната мрежа Фейсбук, информират от вестник Стандарт. Групата на безвъзмездните кръводарители съществува от 5 години и вече има 893 участници. Има и подгрупа на помощниците - те не даряват кръв, но намират спешни случаи и ги споделят, за да могат да достигнат до повече хора.

 • kravodar PirogovБългарските лекари все по-често даряват кръв, за да спасят живота на пациентите си, защото кръводарителите у нас намаляват драстично. В България нуждата от кръв и кръвни съставки се задоволява едва на 25%.
  "Виждате, че лекарите са почти толкова, колкото и близките искат да дарят. Даже понякога персоналът понякога е повече”, признава пред Канал 3 д-р Мария Савчева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология.

 • RudenkoIordanovБанка кръв, която е около 400 милилитра, се търгува на черно за 200, 250 лв., а редките кръвни групи струват и повече. Въпреки че в България по закон даряването на кръв и кръвни продукти е абсолютно безвъзмездно, по неофициални данни близо 30% от кръвта, която се използва за преливане, се осигурява чрез плащане на "дарители" от близки на пациентите. Причините за това са недостиг на кръвни продукти, недостатъчно дарители и невъзможност да се упражни контрол върху този вид незаконна търговия.

 • Pirogov200В УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" стартира традиционната акция по кръводаряване. В рамките на 2 последователни дни - 19 и 20 юни /вторник и сряда/, служители на болницата и близки на пациенти, които са настанените в лечебното заведение, могат да дарят кръв. Акцията ще се проведе между 10 и 14 часа в зала "Проф. Емил Таков" - рапортната зала на травматологичния комплекс на ет. 2. Всеки, който желае да се включи в кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта, информират от лечебното заведение. Препоръчително е кръводарителите да са закусили и пили кафе.

Log in or Sign up