Четвъртък, Май 23, 2019

Лекарства, медицински изделия

nomedicine2 2Аптечен туризъм или еднопосочен билет е по-добрата алтернатива за стотиците пациенти с редки болести в България, които не могат да разчитат на родното ни здравеопазване? 

Организация  на пациентите с ревматологични заболявания в България сигнализират, че ревматологично болните, които се лекуват системно с Резохин, за пореден път ще трябва да търсят лекарството извън страната.
От Bayer - производителя на медикамента, коментираха, че нямат ясен срок, в който ще успеят да снабдят българските пациенти с лекарството.

Д-р Красимира Чемишанска е новият председател на УС на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Тя ще е начело на сдружението на иновативните компании следващите две години. Зам.-председател е д-р Светослав Ценов, директор за България, Румъния и Унгария на фармацевтична компания Astellas.

От години сме насърчавани в употребата на слънцезащитни кремове. Нови данни, публикувани от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, разкриват, че химикалите в слънцезащитните кремове и лосиони се абсорбират в човешкото тяло в толкова високи темпове, че представляват потенциален риск от токсични ефекти.

aspirinЕжедневната употреба на Аспирин може да е прекалено рискова при липса на сърдечно заболяване, докладва ново проучване.

При хематологичните заболявания вече се постига ремисия без терапия, а пациентът води нормален живот без страх от смърт
Онкоболните вече ще могат да се лекуват и в домашни условия. 50% от лекарствата в онкологията ще са под формата на таблетна таргетна терапия до 2026 г., а химиотерапията все повече ще отстъпва на нови, по-щадящи методи. Това сочат данни от проучването Unicancer study "EVOLPEC" - 6 major changes by 2025, което е посветено на грижата за пациента.

Месец и половина след приемането на изменение в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, Министерският съвет ще приеме ново изменени на вече изменените текстове. Срокът за обществено обсъждане е съкратен на 14 дни, заради „осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с лекарствени продукти.”
С ДВ брой 26 от 28 март, в наредбата се добавя нова алинея 4 на чл. 5, която гласи:
Лекарствен продукт не може да се продава на лечебните заведения на цена, по-висока от стойността, определена по реда на чл. 55.
Редът в чл. 55 е този, по който се определят цените на лекарствата, заплащани от НЗОК.
Защо се правят тези изменения на измененията?
Както е известно НЗОК има списък с лекарства, които заплаща изцяло или частично. Министерският съвет е определи с наредба реда и условията и реда за определяне на цените, по които касата плаща лекарствата на болниците. Както винаги, когато държавата се намеси на пазара, така и сега, нещата стават по-лоши. Наредбата е написана така, че НЗОК да плаща на болниците по цени, които са по-ниски от цените на доставка на лекарствата. Крайният резултат от този подход е, че болницата трупа загуби от всяко закупено от нея лекарство. За да избегне загубите, болницата се ограничава в поръчката на такива лекарства, с което лишава пациентите от достъп до съвременно лечение.

Стъпка по-близо сме до потенциални лечения за предотвратяване на повторното възникване на видове инсулт и деменция, причинени от увреждане на малки кръвоносни съдове в мозъка.

Лекарствата цилостазол и изосорбид мононитрат, вече използвани за лечение на други състояния, като сърдечни заболявания и ангина, за първи път са били тествани в Обединеното кралство за лечение на инсулт или съдова деменция.

Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина, която ще пази от грип. Тя е тествана върху хуманизирани мишки. Уникалното в субстанцията е, че ще защитава от всички щамове на грип от тип А, какъвто например е свинският А/ H1N1. За направата на БГ ваксината се използва ДНК, копираща част от вируса.

Френският фармацевтичен гигант Санофи обяви, че Европейската агенция по лекарствата е одобрила лекарството за борба с рака Либтайо (Libtayo), първото лекарство от този вид, което е разрешено за употреба в Европейския Съюз.

Log in or Sign up