Понеделник, Март 18, 2019

Лекарства и медицински изделия

world medicinesСпоред едно неотдавнашно проучване много от неактивните съставки на лекарствата могат да причинят здравословни проблеми на някои пациенти. Наред с активните вещества в лекарствата, почти винаги има и други съставки. Производителите добавят тези неактивни компоненти по редица причини, например за да направят лекарството по-лесно да абсорбира или за да се стабилизира активното вещество, или просто за да придадат по-добър вкус или да изглеждат по-добре.

За повечето хора добавките, като фруктоза и лактоза, не причиняват никаква вреда, но за някои хора могат да предизвикат проблеми.

Наскоро група изследователи от Масачузетския технологичен институт и Болницата за женско здраве в Бостън, Масачузетс решават да проучат тези добавки, за да разберат дали те могат да засегнат здравето на хората.

drugs exportЗа по-малко от 7 месеца – от април до октомври 2018 г. в Европа са конфискувани лекарства на стойност над 165 млн.евро, съобщи пресслужбата на Европол. По данни на организацията за сътрудничество между полицейските служби на европейските страни благодарение на координираните действия на правоприлагащите, митническите и здавните власти на 16 държави за този период са били иззети над 13 млн.лекарствени дози в рамките на съвместната операция MISMED 2, насочена към незаконния трафик на лекарства.

От Европол отчитат сериозен успех на операцията, която е била ръководена от Националната жандармерия на Франция и финландската митническа служба Tulli с активната подкрепа на Коалицията за престъпления на интелектуалната собственост на Европол (IPC3). Така в рамките на MISMED 2 са били осъществени 435 ареста и иззети вещи на стойност 168 млн. евро, в това число 13 млн. единици, равни на 1,8 тона лекарства.

v.grigorovaМаг. фарм. Велина Григорова ръководи болничната аптека на Сити Клиник Онкологичен център в София и е председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България. Днес разговаряме с нея за процеса на въвеждане на верификацията в болничните аптеки и проблемите, които го съпъстват не само у нас, но и в цяла Европа. 

Г-жо Григорова, темата за въвеждането на верификацията в нашите аптеки от доста време обяснимо е в центъра на общественото внимание. Повечето информация в публичното пространство обаче е свързана с работата на откритите аптеки, докато ситуацията остава някак скрита по отношение на болничните аптеки. Бихте ли внесли малко повече яснота?

Първото, което искам да подчертая е, че гражданите нямат никакво основание за притеснение. Болничните аптеки у нас са близо 200 и с днешна дата около 60% от тях са напълно готови и разполагат с всички необходими технически средства и технологични възможности, за да работят според изискванията на регламента. Подготовката започна през 2017 г. с информационна кампания, а 2018 г. - с пилотен проект, и продължава в момента за онези аптеки, при които процесът върви по-бавно.

radiotherapyЗдравното министерство ще увеличи цената на радиофармацевтиците, защото в момента фирмите нямат интерес да доставят тези продукти у нас поради ниските цени. Освен това, при формирането на максималната цена на радиофармацевтиците ще отпадне изискването да се сравняват цените с тези от предходно договаряне. Тези мотиви посочват от МЗ към проекта на Наредба за промени в Нардеба № 34 от 2005 г. на МЗ за реда на заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Документът е публикуван на електронната страница на здравното министерство за обществено обсъждане, което ще бъде в съкратен срок от 14 дни и ще продължи до 22 март т.г. поради необходимостта от по-бърза доставка за навременното осигуряване на продуктите, от които се нуждаят не по-малко от 20 000 пациенти у нас.

 От ведомството са категорични, че промените нямат финансово въздействие върху лечебните заведения и пациентите, тъй като продуктите се осигуряват със средства от бюджета на МЗ и са безплатни за тях. Предвиденият брой генератори е за обезпечаване диагностиката на близо 20 000 пациента от страната.

apteka200Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствата и тя работи стабилно. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при изслушване по темата в парламента.

drugs export300 000 лева с ДДС ще струва изграждането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти. Това става ясно от проекта на наредба, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, чийто срок е 7 април т.г..

breathing lungМуковисцидозата е най-често срещаното генетично рядко заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система. Характеризира се с чести усложняващи се инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и инхалаторна поддържаща терапия. От Асоциация "Муковисцидоза" - България стартираха и кампания за набиране на средства за специализирана апаратура за ранна диагностика на деца, защото сега най-ранната възраст, в която може да се изследва дете е 7 години, а новият апарат ще позволи това да става на 2 години.

deyan denevДеян Денев е изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharМ). Днес разговаряме с него за последните промени в наредбите, засягащи ценообразуването при лекарствените продукти и механизмите на договаряне и заплащане на лекарствата от Здравната каса.

Г-н Денев, Наредба 10 вече е факт, след като бе обнародвана и влезе в сила. Какъв според Вас ще бъде ефектът от въведените нови механизми за договаряне на отстъпки с фармацевтичните компании? 

Преди всичко нека уточня, че новата наредба регулира начинът на заплащане на лекарствата от Здравната каса, а не само на отстъпките, постигнати при договарянето. Според нас от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании новите механизми, заложени в наредбата, трудно ще бъдат приложени по няколко причини. На първо място размера на плащанията се поставя в директна връзка с бюджета на касата, който е една политическа величина.

a.valevБез резултат премина срещата на представителите на Националната аптечна камара в здравното министерство със зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков. Това съобщи пред „Право и здраве“ председателят на камарата маг.фарм. Антон Вълев. 

 По неговите думи фармацевтите за пореден път са представили исканията си пред ръководството на МЗ и за пореден път са се убедили, че от ведомството нямат ясен отговор на поставяните от тях въпроси.

Log in or Sign up