Петък, Юли 19, 2019

Лекарства, медицински изделия

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9%.

8 от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, 1 гласува "против", а 11 - "въздържал се", съобщи dariknews.

Депутатите от Комисията по здравеопазване обсъждат дали да се намали Данък добавена стойност върху някои основни храни и лекарствата.

Предложението е на БСП, а решението изглежда предизвестено. Още преди месец идеята на опозицията беше отхвърлена на Тристранния съвет между държавата, бизнеса и синдикатите.

Това обявиха в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
Евтини лекарства изчезват а вместо тях касата плаща по-скъпи препарати.

Д-р Кацаров даде пример, че ако дадено лекарство да струва 50 лева у нас и 100 във Франция, то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. За да противодейства на това производителят намалява вноса в България, в резултат на което нашите пациенти остават без лекарства. Тази политика на ценообразуване нанася вреди както на производителя на лекарството, така и на пациентите у нас.

МЗ публикува законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Промените обхващат 15 закона.

Това са:

Законът за здравето,
за здравното осигуряване,
за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите,
за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането,
за лечебните заведения,

Шефове на държавни болници се изгъбаркаха* с обявения от министерството на здравеопазването електронен търг за закупуване на лекарства. Това разбираме от гневно писмо на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева, адресирано до директорите на лечебните заведения за болнична помощ.
Повод за гнева на министър Начева е, че много болници са заявили за доставка лекарствени продукти на стойности, които биха направили за смях министерството, ако ги обяви. Самата процедура изисква МЗ да събере заявките на лечебните заведения за следващите две години и на базата на тях да обяви обществена поръчка за рамково договаряне с производители на лекарства, след което рамково договаряне, болниците ако искат, ще могат да купуват лекарства на договорените цени.
Министър Начева се гневи, за това, че болниците били дали „грешни заявки”. Една от тях заявила доставка на лекарства за 47 (четиридесет и седем) милиарда лева.
Сумата е колкото половината от Брутния вътрешен продукт на България за миналата година. По наше скромно мнение, с тази сума болницата може не само да си осигури необходимите за следващите две години лекарства, но да получи в пакет с медикаментите, всички заводи - производители на лекарства в страната, барабар с всичките регистрирани дистрибутори.

Предаваме на живо от сагата с липсващите лекарства у нас :

Въпросът с ограничения достъп до медикамента Резохин - е решен : Няма Резохин. Няма и да има.

Основното лекарство за лекуващите се от лупус и ревматоиден артрит липсва от началото на годината - нещо, което помним само пациентите и пациентските организации.

Лекарства с фалшифицирани опаковки на онколекарства са изнесени от България за Холандия. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата,
Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български дистрибутор¸ а фалшификацията е разкрита в Холандия. Кодът, въведен у нас в началото на годината, който е уникален за всяка опаковка, показвал, че партидата е с изтекъл срок на годност.
"Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. В последствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани", обясни Каспър Ърнст от Асоциацията на паралелните търговци на лекарства в Европа.
Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

Новият клас лекарства за рак, който сега навлиза на пазара, изглежда обещаващ, но изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго призовават лекарите да вземат предвид теглото на пациента и състоянието на черния дроб преди да ги предписват, след като дойдат на пазара.
Лекарствата са известни като PI3K инхибитори - те драстично намаляват активирането на път, който обикновено се използва от раковите клетки, за да оцелеят и да се размножават.
Но в ново проучване при миши модели, публикувано в докладите на Националната академия на науките САЩ, изследователите открили, че при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини, тези лекарства могат да доведат до увеличаване на броя на предраковите лезии в панкреаса.

Ценовият натиск върху лекарствената мрежа, накара най-голямата българска фармацевтична компания – "Софарма", да се откаже да строи нов завод за производство на лиофилни форми (изсушени вещества в ампули, които се разтварят и ползват в болниците).

"Софарма" не е изтеглила нито едно лекарство от българския пазар, въпреки че работи с по-ниска рентабилност, коментира Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията, на среща с акционерите

Log in or Sign up