Петък, Юли 19, 2019

katsarov medicinesАко се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас.

Досега забавянето е около 3-4 години от регистрацията на продукт до влизането в нашия пазар. С новата наредба този срок ще се удължи. Наредбата изисква компанията да подари определено количество от новото си лекарство, да се даде на пациентите, след което НЗОК ще прецени дали продуктът е добър и дали да се плати и колко да се плати. Това ще затвори достъпа на наши пациенти до важни, съвременни лекарства", спомена по темата гостът.
"Вторият съществен момент в новата наредба е, че ако компанията продаде повече медикаменти през тази година, отколкото е продала през миналата, увеличението ще е за нейна сметка. Колкото повече едно лекарство се предписва, предписва и потребява повече, толкова по-големи загуби ще трупат самите компании. Това се отнася и за вече съществуващите медикаменти. Това е брутална намеса в пазара на лекарства, нарушение на правилата на конкуренция, включително и на Закона за защита на конкуренцията. Пациентът ще е главният потърпевш."
Водещият мотив за поставянето на бариери за новите лекарства е да се плаща по-малко от бюджета на НЗОК. Тогава, обаче трябва да запитаме, защо тогава навлизането на генерични лекарства се бави по няколко години? Навлизането на генеричните лекарства винаги сваля цените. Забавянето с две години на този процес носи игромни загуби на бюджета на НЗОК.
"Какъв е аргументът генерични лекарствени продукти, конкурентните на оригиналните и свалящи цените им, да влизат на пазара 2 години след подаването на заявлението на компанията?"
Д-р Кацаров изказа своето становище по темата за протестите на медицинските сестри. "Медицинските сестри са в неблагоприятни условия на труд и ниско заплащане и протестът им е справедлив. Но исканията им са неадекватни в голяма част. Те например поискаха болниците да не са търговски дружества.
Преди всичко трябва да се регламентира тяхната професия и какво се очаква от тях. В болниците например санитарите заместват сестрите в някои отношения, което е недопустимо. Сестрите, акушерките могат да извършват редица дейности самостоятелно – това също трябва да се регламентира. Това ще доведе до увеличение на търсенето на тези кадри, а от там ще дойде и увеличението на заплатите и на броя на тези специалисти, който сега е малък. Броят трябва да е поне три пъти по-голям от този в момента", отбеляза той.
Целият разговор проследете във видеото.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up