Понеделник, Октомври 21, 2019

katsarov medicinesАко се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас.

Досега забавянето е около 3-4 години от регистрацията на продукт до влизането в нашия пазар. С новата наредба този срок ще се удължи. Наредбата изисква компанията да подари определено количество от новото си лекарство, да се даде на пациентите, след което НЗОК ще прецени дали продуктът е добър и дали да се плати и колко да се плати. Това ще затвори достъпа на наши пациенти до важни, съвременни лекарства", спомена по темата гостът.
"Вторият съществен момент в новата наредба е, че ако компанията продаде повече медикаменти през тази година, отколкото е продала през миналата, увеличението ще е за нейна сметка. Колкото повече едно лекарство се предписва, предписва и потребява повече, толкова по-големи загуби ще трупат самите компании. Това се отнася и за вече съществуващите медикаменти. Това е брутална намеса в пазара на лекарства, нарушение на правилата на конкуренция, включително и на Закона за защита на конкуренцията. Пациентът ще е главният потърпевш."
Водещият мотив за поставянето на бариери за новите лекарства е да се плаща по-малко от бюджета на НЗОК. Тогава, обаче трябва да запитаме, защо тогава навлизането на генерични лекарства се бави по няколко години? Навлизането на генеричните лекарства винаги сваля цените. Забавянето с две години на този процес носи игромни загуби на бюджета на НЗОК.
"Какъв е аргументът генерични лекарствени продукти, конкурентните на оригиналните и свалящи цените им, да влизат на пазара 2 години след подаването на заявлението на компанията?"
Д-р Кацаров изказа своето становище по темата за протестите на медицинските сестри. "Медицинските сестри са в неблагоприятни условия на труд и ниско заплащане и протестът им е справедлив. Но исканията им са неадекватни в голяма част. Те например поискаха болниците да не са търговски дружества.
Преди всичко трябва да се регламентира тяхната професия и какво се очаква от тях. В болниците например санитарите заместват сестрите в някои отношения, което е недопустимо. Сестрите, акушерките могат да извършват редица дейности самостоятелно – това също трябва да се регламентира. Това ще доведе до увеличение на търсенето на тези кадри, а от там ще дойде и увеличението на заплатите и на броя на тези специалисти, който сега е малък. Броят трябва да е поне три пъти по-голям от този в момента", отбеляза той.
Целият разговор проследете във видеото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up