Петък, Февруари 21, 2020

ananiev parlamentКъм момента са финализирани всички тестови процедури, извършени са и допълнителни настройки на системата за централизирана обществена поръчка на лекарства за болниците и са изчистени установените грешки. Това съобщи днес по време на редовния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Борислав Борисов. По думите на министъра очакването е реалната открита процедура да стартира през май.

По думите на министър Ананиев в тестовите процедури са участвали лечебните заведения, регистрирани в системата, търговците на едро и фармацевтичните компании, притежатели на разрешение за употреба на лекарствените продукти.

С цел гарантиране на сигурността на данните и информация, съдържащи се в електронната система, МЗ е поканило неправителствените организации на търговците на едро с лекарствени продукти да извършат одит на електронната система. След приключване на одита за гарантиране на сигурността на данните и информацията, ще бъде стартирана и реалната открита процедура, очаква се това да се случи през месец май“, каза министър Ананиев.

Министърът увери депутатите, че екипът му полага усилия да ускори работата по въвеждането на Единната национална информационна система, както и на останалите системи – за верификация на лекарствата, за ТЕЛК, защото електронното здравеопазване е единственият път за по-ефективен контрол, без възможност за намеса на персонала, с което се намаляват и корупционни практики.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up