Събота, Август 17, 2019

aspirinЕжедневната употреба на Аспирин може да е прекалено рискова при липса на сърдечно заболяване, докладва ново проучване.

За хора без сърдечни болести, ежедневния прием на аспирин, с цел первенция на инфаркт и инсулт, би могла да повиши рискът от сериозно мозъчно кървене до такава степен, че да заличи напълно потенциалните си положителни качества, разкрива ново проучване.

Американските лекари отдавна съветват възрастните, които не са имали сърдечен удар, но са в рисковата група, да вземат ежедневно аспирин, като начин на первенция.
Въпреки липсата на ясни доказаелства, че аспиринът би могъл да функционира по този начин, много хора следват инструкциите по первенция заради риска на рядкото, но потенциално смъртоносно вътрешно кървене.

За насоящото проучване , учените събрали данни от 13 клинични теста, ориентирани към ефектите на аспирина срещу плацебо или никакво лечение при повече от 134,000 възрастни.

Резултатите показват, че ниските дози аспирин, са свързани с повишен риск от от интракраниално кървене

Рискът от кървене излиза 37% по-висок за хората, които приемат аспирин.

"Тези открития подсказват, че трябва да сме внимателни относно микро-дозирането с аспирин при хора със симптоматични кардиоваскуларни болести", казва д-р Ли Менг.

За възрастни във възрастова група от 50 до 59 се счита, че приемът на аспирин, като первенция за инфаркти и инсулти, препоръчва хапчето само за хора с поне 10 процентов риск от вътрешно кървене.

Американския Колеж по Кардиология предоставя онлайн рисков калкулатор ТУК

Въпреки ползите в перфенция на инфаркт, изводите за аспирина се променят през последното десетилетие, особенно при хора без сърдечни заболявания и атеросклероза.

Източник: Reuters; JamaNetwork

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up