Неделя, Януари 26, 2020

Шефове на държавни болници се изгъбаркаха* с обявения от министерството на здравеопазването електронен търг за закупуване на лекарства. Това разбираме от гневно писмо на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева, адресирано до директорите на лечебните заведения за болнична помощ.
Повод за гнева на министър Начева е, че много болници са заявили за доставка лекарствени продукти на стойности, които биха направили за смях министерството, ако ги обяви. Самата процедура изисква МЗ да събере заявките на лечебните заведения за следващите две години и на базата на тях да обяви обществена поръчка за рамково договаряне с производители на лекарства, след което рамково договаряне, болниците ако искат, ще могат да купуват лекарства на договорените цени.
Министър Начева се гневи, за това, че болниците били дали „грешни заявки”. Една от тях заявила доставка на лекарства за 47 (четиридесет и седем) милиарда лева.
Сумата е колкото половината от Брутния вътрешен продукт на България за миналата година. По наше скромно мнение, с тази сума болницата може не само да си осигури необходимите за следващите две години лекарства, но да получи в пакет с медикаментите, всички заводи - производители на лекарства в страната, барабар с всичките регистрирани дистрибутори.

При положение, че НЗОК плаща за лекарства за домашно лечение около 1 милиард лева годишно, то заявената сума ще ѝ стигне за следващите 47 години. Каква далновидност нали?
Сумата е достатъчна за закупуването на 31 милиарда опаковки от по 20 таблетки от 500 милиграма Ацетилсалицилова киселина (Аспирин). Това количество би било предостатъчно не само лечебни дейности. При доза от 1 таблетка в буркан, бихме могли да произведем 620 милиарда буркана с туршия или по 10 буркана на всеки земен жител. Боим се, че няма да ни стигнат чушките и морковите. Можем, обаче и за тях не спретнем един електронен търг с рамково договаряне. Жалко, че махнаха Порожанов.
Друга болница пък заявила лекарства за „няколко стотинки”. Преценили са хората, че не им трябва цяла опаковка и че даже един блистер им е много. За това заявили една таблетка. Обявената обществена поръчка от МЗ в този случай би изглеждала така: „Обявява електронен търг за рамково договаряне за закупуване на 31 милиарда опаковки и една таблета Аскорбинова киселина”. Права е Жени начева да се гневи!
Не е права, обаче ако си мисли, че заявените от болниците количества са израз на незнание или „грешка”. Тези заявки показват само едно - отношението на директорите на държавни и общински болници към процедурата по рамково договаряне и към ръководството на МЗ.
Тази процедура беше измислена през 2015 година от тогавашния министър Петър Москов, който правеше нещата без много - много да му мисли. То, за това сега ѝ го съдят, ама... Търговете за лекарства са способ, практикуван все още в някои африкански и азиатски държави. Развитите държави отдавна се отказаха от този примитивен метод, водещ до дефицити и създаващ единствено условия за корупция.
Рамковото договаряне има и още един недостатък – то не гарантира количества продажби. Това, че е сключено рамково споразумение с МЗ за определено количество от дадено лекарство, изобщо не означава, че същото ще бъде закупено, защото купувач не е МЗ, което обявява търга, а болниците, чиито заявки не са обвързващи. В горния пример болницата, заявила медикаменти за 47 милиарда лева, може да купи реално през следващите две години лекарства за 500 лева.
Фирмите, производители на лекарства го знаят много добре. Как тогава се очаква да дадат ниски цени?
Далече по-просто и по-ефикасно би било, Правителството да разреши създаването на борса за лекарства и медицински изделия. Така отпада необходимостта от търгове, а конкуренцията на борсата ще свали цените повече от всяка обществена поръчка. Всяка болница ще може да си купува когато и каквото иска, включително и за бъдещи периоди. Е да, в такава ситуация отпада „ръководната роля” на политиците и чиновниците. А за къде сме без тях?


*Гъбаркам - правя си майтап, шегувам се, правя си бъзик с някого (по-скоро в негативен смисъл).


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up