Неделя, Август 25, 2019

Новият клас лекарства за рак, който сега навлиза на пазара, изглежда обещаващ, но изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго призовават лекарите да вземат предвид теглото на пациента и състоянието на черния дроб преди да ги предписват, след като дойдат на пазара.
Лекарствата са известни като PI3K инхибитори - те драстично намаляват активирането на път, който обикновено се използва от раковите клетки, за да оцелеят и да се размножават.
Но в ново проучване при миши модели, публикувано в докладите на Националната академия на науките САЩ, изследователите открили, че при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини, тези лекарства могат да доведат до увеличаване на броя на предраковите лезии в панкреаса.

pancreaticca

 "Знаем, че инхибирането на този път може да причини апоптоза на ракови клетки , както исвиването на лезиите,
но при мишки, проектирани да развиват рак на панкреаса и да се хранят с диета, при  която около половината калории идват от мазнини,
инхибирането на пътя на PI3K  води до развитие на повече лезии в панкреаса от същия тип мишки се хранят с по-балансирана диета ”, казва Пол Гриппо, доцент по гастроентерология и хепатология в Медицинския колеж на МОК и автор на доклада.

Грипо и колегите му потвърдиха, че пътят на PI3K е включен в развитието на предракови панкреасни лезии при мишки.

Те са използвали мишки, проектирани да развиват рак на панкреаса. Половината от мишките също са проектирани да не притежават ключова сигнална молекула в пътя на PI3K, което го прави неспособен да функционира.


При мишки със заглушен PI3K, развиват предракови лезии в 20% от панкреаса .
Мишки с функционални PI3K пътища са имали два пъти повече предракови поражения.

"Това не е изненадващо, като се има предвид, че знаем ролята на този път в подпомагането на растежа на раковите клетки в други видове рак", каза Грипо.

След това изследователите хранят същите мишки или с нормална, или с високо съдържание на мазнини диета, където 50% от калории са от мазнини.

При мишки на диета с високо съдържание на мазнини, 50% от панкреаса е покрит с предракови лезии.

"Изглежда, че диетата с високо съдържание на мазнини не само е заличила защитния ефект от елиминирането на пътя на PI3K, но всъщност насърчава формирането на повече предракови лезии", казва Грипо.

Грипо е загрижен, че лекарите, предписващи инхибитори на PI3K, могат да причиняват повече вреда, отколкото полза при пациенти с рак на панкреаса, които са с наднормено тегло. "Тази нова находка предполага, че докторите може да искат да използват персонализиран или прецизен лекарствен подход за използване на инхибитори на PI3K и да основават част от решението си за теглото на пациентите си", каза Грипо.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up