Понеделник, Ноември 18, 2019

Новият клас лекарства за рак, който сега навлиза на пазара, изглежда обещаващ, но изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго призовават лекарите да вземат предвид теглото на пациента и състоянието на черния дроб преди да ги предписват, след като дойдат на пазара.
Лекарствата са известни като PI3K инхибитори - те драстично намаляват активирането на път, който обикновено се използва от раковите клетки, за да оцелеят и да се размножават.
Но в ново проучване при миши модели, публикувано в докладите на Националната академия на науките САЩ, изследователите открили, че при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини, тези лекарства могат да доведат до увеличаване на броя на предраковите лезии в панкреаса.

pancreaticca

 "Знаем, че инхибирането на този път може да причини апоптоза на ракови клетки , както исвиването на лезиите,
но при мишки, проектирани да развиват рак на панкреаса и да се хранят с диета, при  която около половината калории идват от мазнини,
инхибирането на пътя на PI3K  води до развитие на повече лезии в панкреаса от същия тип мишки се хранят с по-балансирана диета ”, казва Пол Гриппо, доцент по гастроентерология и хепатология в Медицинския колеж на МОК и автор на доклада.

Грипо и колегите му потвърдиха, че пътят на PI3K е включен в развитието на предракови панкреасни лезии при мишки.

Те са използвали мишки, проектирани да развиват рак на панкреаса. Половината от мишките също са проектирани да не притежават ключова сигнална молекула в пътя на PI3K, което го прави неспособен да функционира.


При мишки със заглушен PI3K, развиват предракови лезии в 20% от панкреаса .
Мишки с функционални PI3K пътища са имали два пъти повече предракови поражения.

"Това не е изненадващо, като се има предвид, че знаем ролята на този път в подпомагането на растежа на раковите клетки в други видове рак", каза Грипо.

След това изследователите хранят същите мишки или с нормална, или с високо съдържание на мазнини диета, където 50% от калории са от мазнини.

При мишки на диета с високо съдържание на мазнини, 50% от панкреаса е покрит с предракови лезии.

"Изглежда, че диетата с високо съдържание на мазнини не само е заличила защитния ефект от елиминирането на пътя на PI3K, но всъщност насърчава формирането на повече предракови лезии", казва Грипо.

Грипо е загрижен, че лекарите, предписващи инхибитори на PI3K, могат да причиняват повече вреда, отколкото полза при пациенти с рак на панкреаса, които са с наднормено тегло. "Тази нова находка предполага, че докторите може да искат да използват персонализиран или прецизен лекарствен подход за използване на инхибитори на PI3K и да основават част от решението си за теглото на пациентите си", каза Грипо.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up