Петък, Август 23, 2019

Предаваме на живо от сагата с липсващите лекарства у нас :

Въпросът с ограничения достъп до медикамента Резохин - е решен : Няма Резохин. Няма и да има.

Основното лекарство за лекуващите се от лупус и ревматоиден артрит липсва от началото на годината - нещо, което помним само пациентите и пациентските организации.

Защо  лекарството е практически недостъпно на територията на България?

От ЦЗПЗ и Организация на пациентите с ревматични заболявания в България, направихме запитване до НСЦРЛП, НЗОК, BAYER, МЗ и ИАЛ.

Получихме отговор от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) .
Те ни информират, че е постъпило заявление за изключване на лекарствения продукт от Позитивния лекарствен списък, включително заличаване на цена му.
"Във връзка с подаденото заявление и повдигнатите от Вас въпроси, членовете на НСЦРЛП проведоха среща с упълномощен представител на Притежателя на разрешението за употреба на лекарствения продукт Bayer AG, Германия. На срещата, представителят заяви, че поради производствени причини лекарствения продукт RESOCHIN Film coated tablet 250 mg x 100 няма да се произвежда на глобално ниво и съответно се преустановява неговото разпространение на пазара от Bayer AG, Германия. Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти осъзнава сериозността на проблема и продължава да полага усилия за пълното изясняване на случая."

От Bayer България все още не са ни отговорили.
От МЗ и ИАЛ също остават безпристрастни.

В следствие на запитването към НЗОК, ни беше предоставена таблица, която изобразява достъпноста на медикамента за изминалите месеци от началото на годината: 

От началото на годината са внесени цели 55 опаковки Резохин.
По неофициални данни, пациентите с лупус у нас са около 4 хиляди, а тези с ревматоиден артрит - 70 хиляди.
При ревматоидния артрит не всички пациенти приемат Резохин, но дори 1% от тези 70 000  се равнява на достатъчно голям брой хора, за да бъде взета под сериозно внимание липсата му. 

Тоест - 10 опаковки на месец за около 5 000 български пациента??

Алтернативният вариент за лечение - Плакенил - няма регистрация на пазара ни.

Това са сметките, които ни водят до извода, че администрацията на столичния зоопарк, както и на повечето фризьорски салони, са по-ефективно организирани от лекарствената политика на Република България. 
Да, много е сложно да поддържаш адекватно тази мащабна и важна система, но не пречи да опиташ. Поне.

Който е преглеждал Позитивния лекарствен списък, както и сайта на НЗОК, веднага му избива пот на челото при спомена от преживяното.
За онези, които не са били подложени на това предизвикателство, информираме ви: хаотично организираната - без ясна, адекватна структура и лесен достъп- информация, има за цел да калява българина, за да може той да се справя със сложни ситуации
(бродейки из света, защото едва ли някой ще се задържи още дълго тук- поради здравословни причини, най-вече).
Здравните администрации се грижат да поддържаме железни нерви и нестихваща воля, когато става дума за сериозни неща- като например да си търсиш животоподдържащото лекарсто или правата като пациент.
 
Уважението към пациента, изглежда, е свлечено до почти критичния минимум.
Изглежда липсва и уважение от страна на съответните здравни администрации към самото естество на работата им- което(може би ще им прозвучи несериозно, но..) предполага да се подпомага свещеното право на хората да се лекуват.

Клети рожби на България, не се притеснявайте - можете да напуснете страната и по земя и по въздух и по вода!

"Здравеопазване" ще стане мръсна дума и то скоро - с темпото с което го цапате, господа и госпожи отговорни.

Настоящият срив в доверието към здравните институции е закономерно на действията им. 
Можем ли да кажем, че липсата на ясна стратегия за здравеопазване е в резултат от липсващата култура и горе и долу? 
Можем. Но малко е.
660 7cd76d80bd531a490b3205c490414ba8
Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up