Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни

Белгийският конституционен съд днес отмени член в неотдавна приетия закон, който въведе забрана на износа на лекарства с цел намаляване на недостига им.
Депутатите подкрепиха ограниченията за износ, които дистрибуторите на лекарства твърдят, че са незаконни съгласно законодателството на ЕС.

 

Законът, приет в края на март от белгийския парламент, създаде две нива на регистрация за дистрибуторите - една за онези, които работят само на вътрешен пазар, а друга за износителите. Това поставяше износителите пред значителни пречки при продажбата на лекарства в чужбина, за да се насочат повече към вътрешния пазар.

Днес обаче Съдът реши, че ограничението не е постигнало очаквания ефект за намаляването на недостига на лекарства. Съдът отбеляза, че няма доказателства, сочещи, че дейността на износителите е засегнала неблагоприятно наличиностите на лекарства в Белгия. Преустановяването на действието на този член ефективно означава, че забраната върху паралелния износ е отменена.

И преди ограничението износителите трябваше да гарантират, че ще има достатъчно количество в Белгия, които да посрещнат нуждите на страната, заяви Конституционния съд.

Дистрибуторите, които внесока иска, категорично заявиха, „че незначителен процент от действително липсващите лекарства е бил обект на износ”, факт, който не е опроверган от белгийското правителство, се казва в решението.

Недостигът на лекарства в Европа става все по-сериозен - а страните търсят отговор на Брюксел.

Само през юли пациентите с рак не можаха да получат лечение в Италия, недостигът на неврологични лекарства достигна "безпрецедентен мащаб" в Полша, а общият брой на липсващите лекарства в Белгия достигна нов рекорд.

Фармацевтите  от години предупреждават за влошаващ се недостиг, отчасти свързан с увеличената зависимост от ограничен брой доставчици, разположени в чужбина.

„Новото е, че преди това са били по-малки страни с по-малко атрактивни пазари като Румъния, България, източноевропейски страни“, заяви Шарлът Рофиен, съветникът по европейските въпроси в пациентската организация Франция Асос Санте. „Сега това са всички държави - дори и най-заможните.“

Франция тази седмица стана най-новата страна, която призова за решение за целия ЕС. Броят на лекарствата, за които се съобщава за оскъдни в страната, се е увеличил 20 пъти между 2008 г. и 2018 г. според регулатора на наркотиците в страната - и се очаква да нарасне с още 60 процента през тази година.

„Вярно е, че лекарствата и необходимите суровини все повече се произвеждат извън Европа“ - Бруно Бруинс, министър на медицинското обслужване на Холандия.

Париж представи идея за нов план за действие. Според тях  ЕС може да създаде обществени производители на лекарства, които да произвеждат някои лекарства, които да снабдяват всички страни.

Едно от обясненията за нарастващия недостиг на Европа е, че лекарствата и техните съставки все повече се произвеждат само от няколко компании, предимно разположени в Азия.

Резултатът : всяко прекъсване на веригата на доставки причинява сериозни недостиг. „Години наред алармирахме, защото пазарът се концентрира“, казва Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“, който представлява генерични лекарства.

Той даде примера за експлозия в китайска фабрика, която през 2017 г. направи пиперацилин-тазобактам, съставка на антибиотици. Експлозията остави само един производител на тази съставка в световен мащаб.

Източник: Politico

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up