Неделя, Декември 08, 2019

С предложените за обществено обсъждане промени в Закона за лекарствените продукти се въвежда правото на лекари да прилагат лекарствени продукти при показания, които не са посочени в кратката характеристика на лекарството. Международно приетият термин за такава употреба на лекарства е offlabel(извън етикета). До сега в нормативната уредба въпросът не е бил засяган и мдицинският одит приемаше, че това означава забрана на прилагане на лечение по този начин.
Според предложените текстове, лекарствата ще се прилагат offlabel само в болници след изрично писмено съгласие на пациента.

Антибиотиците, които са едни от най-често употребяваните продукти, почти винаги се предписват и прилагат offlabel, но никой не е санкциониран за това. Ако трябва да се спазва изискването да антибиотик да се предписва само, според условията в кратката характеристика, то би трябвало всяка опаковка антибиотик да се изписва след антибиограма. Всеки знае, че това не се спазва, а в повечето случаи не би могло и да се спази без да се рискува живота на болния.
Други разпространени случай на употреба на медикаменти offlabel са тези за прилагане на имуновенин при пациенти с ревматологични заболявания или прилагане на някои биологични имуносупресори при автоимунни хематологични заболявания.
За съжаление законът, ако се приеме, ще позволява употребата им, но изрично се посочва, че при употреба на медикамент offlabel, същият няма да се заплаща от НЗОК. Това не е добра новина за пациентите с ревматологични заболявания ползващи имуновенин, за който те са принудени да плащат по няколкостотин лева месечно и нямат друга алтернатива.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up