Вторник, Февруари 25, 2020
Одобриха лекарство от рибено масло за намаляване на сърдечен риск

Американските регулатори разшириха показанията за употреба на лекарство на основата на рибено масло за предотвратяване на сериозни сърдечни усложнения при високорискови пациенти, които вече приемат хапчета за понижаване на холестерола.

Vascepa е одобрен преди години за хора с високи нива на триглицериди - вид мазнини в кръвта. Агенцията по храните и лекарствата позволи използването му при далеч по-голяма група от възрастни с високи, но по-малко екстремни нива на триглицериди, които имат множество рискови фактори като сърдечни заболявания и диабет.

 

При тестване на пациенти той намалява риска от потенциално смъртоносни усложнения, включително инфаркти и инсулти с около 25 процента.
Произвидителят на лекарството – Амарин е определил цена от 303,65 долара на месец. Това, което плащат пациентите, ще варира в зависимост от застраховката и Амарин обещават, да дадат финансова помощ.

Ирландският производител на лекарства преценява, че новото одобрение прави Vascepa, чието нетърговско наименование е икосапент етил е подходящо за около 15 милиона пациенти в САЩ.

Високите триглицериди могат да запушат артериите и да увеличат риска за развитие на сърдечно заболяване, точно както и високият холестерол и високото кръвно налягане, да предизвикат сърдечни пристъпи или инсулти, нужда от байпас, болнично лечение за болки в гърдите.

Амарин финансира петгодишно проучване на 8 200 пациенти с висок сърдечен риск, които вече приемаха лекарства за понижаване на лошия холестерол или за контрол на диабета. При половината от пациентите, които са приемали капсули Vascepa заедно с тези лекарства, са отчетени 25 процента по-малък риск за сърдечни усложнения и 20 процента по-нисък риск от смърт в сравнение с пациентите приемали плацебо капсули. Някои от пациентите са получили аритмии по време на проучването, но като цяло страничните ефекти са минимални.

Сърдечните заболявания засягат приблизително 121 милиона възрастни американци, причинява около един трета от всички смъртни случаи и лечението им струва повече от 500 милиарда долара годишно, според Американската сърдечна асоциация. Милиони американци приемат без рецепта добавки от рибено масло, наричани още омега-3 мастни киселини, за предполагаемите им ползи за сърцето, но дозировките им са далеч под възможностите на Vascepa.

Продажбите на Vascepa донесоха Amarin 287 милиона долара за първите девет месеца на 2019 г. Анализаторите прогнозират, че след получаване на разрешение за много по-широки показания, приходите от годишните продажби може да се увеличат до 3 милиарда долара или повече.
Източник: NBCNews


Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up