Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

След въвеждането на извънредното положение от резерва е освободен единствено спирт „Освободили сме спирт по заявка на правителството от Държавния резерв във връзка със затрудненията на населението да се снабди с дезинфектанти. - Каза зам.-председателят на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов в предаването „Лице в лице“ на БТВ. Инфекциозна болница се зареди със спирт, НКЖИ, аерогарата, автогарата, както и доста частни дружества, добави той. Асенов бе категоричен, че не е пуснат целия спирт, а в резерва има всичко необходимо да се справим с каквато и да е криза.
На въпроса „ защо няма спирт в аптеките“

зам.-председателят на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси отговори, че това вероятно е в компетенцията на други институции. И допълни :
„ Моите колеги преди няколко дни направиха запитване към български производители, които ни увериха, че в рамките на десетина дни може да ни бъдат доставени 10 хил.. тона спирт. Така, че явно спирт има“
Подготвят се законови изменения, които да ни позволят по-бърз начин от сега да представим за реализация спирт, като сега над 100 хиляди т можем да пуснем спирт много бързо, ако реши правителството, каза още той.

По отношение на казуса с апаратите за обдишване, които се продават от държавният резерв, Асенов обясни, че са произведени преди 40-50 години. ( бел.ред. става въпрос 96 апарата за белодробна вентилация, 151 за изкуствено дишане, 269 за кислород,).
„Апаратите са освободени в края на 90те „ без възстановяване“ , което на разговорен език означава, че държавата точно от този вид апарати няма нужда. От тогава ги продаваме и до този момент не е продаден нито един апарат.“ – допълни той
Без да нарушава правилата за разпространение на класифицирана информация, каквато е състоянието на държавния резерв, на въпроса има ли маски, отговори, че има всичко необходима за справяне с криза от какъвто и да е характер.
Асенов обясни още, че всичко е в срок на годност, а когато срокът на съхранение изтече, материалът се предлага за освобождаване. Решението за освобождаване се взима от Съвета за държавните резерви и военно временните запаси, който се състои от зам. мин. на вътрешните работи, зам. мин на обраната, зам. мин. на здравеопазване, зам. мин. на икономиката, зам. мин. на транспорта и зам. председателя на ДАНС и председателя на агенцията. На мястото на освободените стоки се доставят нови.

Източник: БТВ

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up