Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Ваксини за COVID-19 скоро няма да има

Учените от цял свят работят над потенциалните възможности за намиране на лекарства и ваксини срещу COVID-19. Няколко компании работят върху антивирусни лекарства, които се използват при други заболявания, за лечение на хора, които вече имат COVID-19. Други компании работят върху ваксини, които биха могли да се използват като превантивна мярка срещу болестта.

Вероятно ще са необходими месеци, ако не и повече от година, за да може новото лекарство или ваксина да завършат клиничните изпитвания и да бъдат достъпни за обществеността.

Антивирусните лекарства бяха тема на брифинг в Белия дом на 18 март относно огнището на COVID-19. Президентът Тръмп заяви, че иска Агенцията по храните и лекарствата (FDA) да премахне бариерите за лекарствата необходими за лечение на хора с коронавирус.
Служители на FDA обаче заявиха, че може да мине година, преди да се разрешат за употреба лекарства за лечение на коронавирус, тъй като агенцията трябва да се увери, че лекарствата са безопасни за тази конкретна употреба и за правилната доза.
„Въпреки че технологичният напредък ни позволява да правим определени неща по-бързо“, казва Лий, професор по здравна политика и обществено здраве в City University на Ню Йорк за Healthline, „все още трябва да разчитаме на социално дистанциране, проследяване на контакти, самоизолация и други мерки.“

Най-новите разработки на ваксини и лекарства за COVID-19.

Няколко компании разработват или тестват антивирусни средства. Антивирусните лекарства се прилагат при хора, които вече имат инфекция. Те действат по различни начини, понякога пречат на вируса да се размножава, друг път му пречат да инфектира клетките.

Лий казва, че антивирусните средства работят по-добре, ако ги прилагате по-рано, „преди вирусът да има шанс да се размножи значително“. „Също така преди вирусът да нанесе значителни щети на организма, като белите дробове или други тъкани.”

Д-р Робърт Амлер, декан на департамента по Здравни науки и практика в Нюйоркския медицински колеж и бивш главен лекар в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), казва, че и антивирусни средства и ваксините ще бъдат ценни инструменти в борбата срещу COVID-19. Той смята, че „вероятно е антивирусните препарати да бъдат разработени и одобрени преди ваксина, което обикновено отнема повече време“.

Разработката на лекарства понякога се описва като поточна линия, по която преминаваш от ранно лабораторно разработване, през тестване на животни, до клинични изпитвания при хора. Може да отнеме десетилетие или повече, за да може ново лекарство да премине от първоначалното откриване до пазара. Много молекули изобщо не стигат до пазара.

Ето защо най-напред вниманието се насочи към преглед на съществуващите антивирусни лекарства. Те включват:

Remdesivir. Разработено преди десетилетие, това лекарство се провали в клинични изпитвания срещу Ебола през 2014 г., но беше установено, че като цяло е безопасно за хората. Изследвания на болни с MERS показали, че лекарството блокира размножаването на вируса. Сега лекарството се тества в пет клинични проучвания за COVID-19. Първите резултати трябва да са налични през април.

Kaletra. Това е комбинация от две лекарства, които действат срещу ХИВ. Планират се клинични изпитвания, за да се установи дали действа срещу вируса, който причинява COVID-19.

Chloroquine. Малко клинично изпитване на това лекарство във Франция предполага, че то може да работи като лечение за COVID-19. Изследването обаче не е рандомизирано, така че ще са необходими по-големи клинични изпитвания. Изследователи от университета в Куинсланд в Австралия очакват скоро да започне клинично изпитване на Chloroquine и лекарство срещу ХИВ.

Favipiravir. Това лекарство е одобрено в някои страни извън САЩ за лечение на грип. Някои доклади от Китай предполагат, че той може да действа при COVID-19. Конкретни резултати обаче, все още не са публикувани.

Учените разглеждат и други начини за насочване към вируса или лечение на усложненията на COVID-19, като например:

Моноклонални антитела.
Тези лекарства задействат имунната система да атакува вируса.
Vir Biotechnology има изолирани антитела от пациенти, преживели SARS. Компанията работи с китайската фирма WuXi Biologics, за да ги тества като лечение за COVID-19.
AbCellera е изолирал антитела от човек, който се е възстановил от COVID-19 и е готова да започне да ги тества.

Кръвна плазма.
В същата посока FDA обяви процедура за провеждане на опити за експериментално лечение, използващо кръвна плазма от хора, които са се възстановили от COVID-19. Теорията е, че плазмата съдържа антитела, които ще атакуват този конкретен коронавирус. В петък Нюйоркският кръвен център започна да събира плазма от хора, които са се възстановили от COVID-19.

Стволови клетки.
Athersys Inc. публикува предварителни данни миналата година, показващи, че нейното лечение със стволови клетки, може да бъде от полза за хората с остър респираторен дистрес синдром (ARDS). Това състояние се среща при някои хора с тежко протичане на COVID-19.
Mesoblast тества продукта си от стволови клетки при малка група хора с COVID-19 с положителни резултати.

Докато голяма част от компаниите се фокусират върху разработването на нови лекарства за COVID-19, подобренията в съществуващите технологии, също са от голямо значение. „Нещата, за които трябва да се тревожим с новия коронавирус е, че той може да причини пневмония и остър респираторен дистрес синдром“, казва Лий. „Има начини за повлияване и терапии, които могат да намалят пораженията.“

Никоя компания не е предложила график за това кога лекарството ѝ може да се използва по-широко за лечение на COVID-19. Това не е лесно за преценка.
След лабораторните тестове и тестове върху животни, лекарствата трябва да преминат през няколко етапа на клинично изпитване, преди да бъдат одобрени за широко приложение при хора.
При изпитванията е трудно да се ускорят нещата, защото учените трябва да записват достатъчно хора на всеки етап, за да имат надеждни резултати. Те също трябва да чакат достатъчно дълго, за да видят дали има вредни странични ефекти от лекарството.

Понякога лекарствата могат да се дават на хора извън клинично изпитване, чрез програмата на „Състрадателно лечение” на Агенцията по храните и лекарствата. За да се случи това, хората трябва да имат „спешно животозастрашаващо състояние или тежко, неповлияващо се от други медикаменти заболяване“.
Лекари от Калифорнийския университет са получили одобрение за състрадателно лечение на жена с тежка COVID-19, на която са дали Remdesivir. Те съобщават, че тя се е повлияла добре.
Мнозина ще приемат това като знак, че лекарството действа, но тъй като лекарството е дадено извън клинично изпитване и само на един човек, не може да се знае със сигурност, а освен това при други хора може да няма същия отговор.

Етапи на Клиничните изпитвания
Фаза I. Лекарството се дава на малък брой здрави хора, за да търсят странични ефекти и да намерят най-добрата доза.
Фаза II. Лекарството се дава на няколкостотин души, които имат заболяването, като се наблюдава дали действа и дали има странични ефекти, които не са били уловени при първоначалното тестване.
Фаза III. Тук се прави мащабно изпитване на лекарството, като се дава на няколкостотин до няколко хиляди души. Една част от хората приемат плацебо(неактивно съединение). Изпитването обикновено е рандомизирано и може да отнеме от 1 до 4 години. Този етап предоставя най-добрите доказателства за това как действа лекарството и най-честите странични ефекти.
Фаза IV. Лекарствата, които вече са одобрени за употреба, преминават през постоянен мониторинг, за да се гарантира, че няма други сериозни или дългосрочни странични ефекти.

Ваксина
Ваксината е предназначена да защитава хората преди да бъдат изложени на вирус - в този случай SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.
Ваксината основно подготвя имунната система, за да разпознае и атакува вируса, когато се сблъска с него.

Ваксините защитават както ваксинирания, така и обществото. Хората, които са ваксинирани, не могат да се заразят с вирус, което означава, че не могат да го предадат на други. Това е известно като имунитет на стадото.

Много компании работят върху потенциални ваксини за SARS-CoV-2, като няколко са подкрепени от неправителствената Коалиция за иновации и готовност за епидемия (CEPI).

Няколко от тези компании започнаха своята работа малко, след като китайските учени споделиха генетичната последователност на вируса. Те включват:

Moderna. Тази седмица компанията започна да тества ваксината си за РНК във фаза I на клинично изпитване в Сиатъл. Изследването включва 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години. Компанията е разработвала преди това и други ваксини за РНК. Тези по-ранни проучвания показаха, че тяхната платформа е безопасна, което позволи на компанията да пропусне определени тестове върху животни.

Inovio. Когато COVID-19 се появи през декември, компанията вече работеше върху ДНК ваксина за MERS, която е причинена от друг коронавирус. Това позволи на компанията бързо да разработи потенциална ваксина срещу вируса COVID-19. Очаква се през следващия месец компанията да започне клинични изпитвания на новата си ваксина.

Университета на Куинсленд в Австралия. Изследователите разработват ваксина, чрез отглеждане на вирусни протеини в клетъчни култури. Те очакват да започнат клинични изпитвания по-късно този месец.

Фармацевтични компании Johnson & Johnson и Sanofi работят по свои ваксини. Напредъкът в генетичното секвениране и други технологични разработки ускориха някои от по-ранните им лабораторни разработки за получаване на ваксина.

Д-р Антъни Фауци, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, заяви пред репортери миналата седмица, че ваксината няма да бъде достъпна за широко приложение поне още 12 до 18 месеца.
Това е времевата линия за завършване на клиничните проучвания на фаза III. Няма гаранция, че изпитваните молекули за нова ваксина ще работят.

„Има голяма несигурност при разработването на ваксините“, казва Лий. „Естествено, трябва да сте сигурни, че ваксината е безопасна. Но вие също трябва да сте сигурни, че ваксината ще предизвика достатъчен имунен отговор. "

Подобно на лекарствата, потенциалните ваксини трябва да преминат през същите етапи на клинично изпитване. Това е особено важно, когато става въпрос за безопасност, дори по време на пандемия.

„Готовността на обществото да подкрепи карантините и другите мерки за защита на общественото здраве, целящи забавяне на разпространението, съответства на това доколко хора се доверяват на здравните съвети“, пише в списание Nature Шибо Джианг, вирусолог от университета Фудан в Китай. „Пускането в употреба на потенциално рискови ваксини и лекарства, може да разруши това доверие и да обезкуражи изследователите“, казва той.

Източник: healthline.com

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up